Είναι η πιο κοινότοπη δικαιολογία που βγαίνει συχνά-πυκνά από το στόμα των περισσότερων δρομέων: «Δεν έχω χρόνο, δεν προλαβαίνω». Με αυτές τις λίγες λέξεις βρίσκουν αφορμή να αποφύγουν μία ακόμα προπόνηση, ένα τρέξιμο πολλών ή λίγων χιλιομέτρων ή ακόμα και το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που οφείλουν να ακολουθούν εφόσον θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στους στίβους. Βαθιά μέσα τους ξέρουν πως στην πραγματικότητα απατούν τους εαυτούς τους με αυτό το σκεπτικό, αλλά βολεύει για να αποφύγουν τη σκληρή δρομική ρουτίνα. Παρ’ όλα αυτά, την αλήθεια μπορεί να σας κάνει να την αντιμετωπίσετε κατάματα η Λάουρα Βάντερκαμ (www.lauravanderkam.com) ειδικός στη διαχείριση χρόνου, αν είστε διατεθειμένοι να ακολουθήσετε τις συμβουλές της.
Η αμερικανίδα συγγραφέας του βιβλίου «Τι κάνουν οι πλέον επιτυχημένοι άνθρωποι πριν το πρωινό» («What the most successful people do before breakfast» εκδ. Portfolio), έχει ένα μήνυμα για όλους όσοι παλεύουν να χωρέσουν το τρέξιμο στην καθημερινότητά τους. «Εχετε χρόνο να τρέξετε, αν είναι προτεραιότητα για σας», υποστηρίζει, μιλώντας στo δρομικό περιοδικό Runner’s World. Για τις ανάγκες του βιβλίου της εξέτασε εκατοντάδες αρχεία χρόνου. Οχι μόνο δεδομένα από τις προπονήσεις δρομέων, αλλά κυρίως στοιχεία για το πώς πέρασαν οι άνθρωποι τις ημέρες τους, σπάζοντας τα 24ωρα ανά διαστήματα μισής ώρας. Αλλωστε, η ίδια ήταν αρκετά εξοικειωμένη με τη διαδικασία μιας και κρατούσε το δικό της δρομικό ημερολόγιο για έναν χρόνο. Το συμπέρασμά της ήταν πως τελικά το τρέξιμο δεν απαιτεί και τόσο πολύ χρόνο όσο πιστεύουν όσοι εμπλέκονται με το άθλημα. Ετσι, κατέληξε σε κάποιες συμβουλές που μπορούν να βάλουν στον σωστό δρόμο ακόμα και τους πιο δύσπιστους «τρεχαλατζήδες».
Δοκιμάστε να σημειώνετε πώς περνάτε τον χρόνο σας για μία εβδομάδα. Ετσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη συνολική εικόνα της ζωής σας την περίοδο αυτή. Ειδικά όσοι έχουν πολύ απαιτητικές δουλειές και αφήνουν την άσκηση για τα Σαββατοκύριακα, πρέπει να ξέρουν πόσο ακριβώς διάστημα έχουν στη διάθεσή τους. Και δεν είναι υποχρεωτικό να κρατούν αρχείο με κάποιο φανταχτερό γκατζετάκι. Ενα απλό αρχείο στο Excel με τις ώρες στη μία κολόνα και τις ημέρες της εβδομάδας στην άλλη, κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Αν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή για το τρέξιμο, κοιτάξτε μήπως έχει δυνατότητα σημειώσεων και για τη ζωή εκτός δρόμων.
Αφού βάλετε κάτω τα δεδομένα, θα δείτε ότι επί της ουσίας ξοδέψατε αρκετό χρόνο σε ανούσια πράγματα. Οπως το να περνάτε τα πρωινά σας θαμμένοι κάτω από την ηλεκτρονική αλληλογραφία σας, που σας κρατάει πίσω από την ολοκλήρωση της δουλειάς σας. Ή το να κάνετε τα απογεύματα ζάπινγκ στην τηλεόραση, χουχουλιάζοντας στον καναπέ σας. Αντ’ αυτού, θα μπορούσατε να πάρετε τους δρόμους και να κάνετε μια ωραία βόλτα χιλιομέτρων. Με το να βλέπετε τα διαγράμματα του χρόνου, συνειδητοποιείτε τελικά ότι η ζωή σας δεν είναι ακριβώς όπως την είχατε στο μυαλό σας από άποψη ωρών.
Σκοπός σας είναι να έχετε μια ρεαλιστική εικόνα από την καθημερινότητά σας και έτσι να ξυπνήσετε ως προς το πώς μπορείτε να ξοδεύετε τον χρόνο σας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε σημαντικές αποφάσεις βασιζόμενοι στην πραγματικότητα και όχι σε κάποιον μύθο που πλανάται γύρω σας. Οσο σοκαριστικό κι αν είναι το να συνειδητοποιείτε ότι πολλά από τα πράγματα που θεωρούσατε πως ήταν αληθινά επί της ουσίας ήταν λάθος, στην πορεία του χρόνου θα βοηθηθείτε.
Σταματήστε να αναζητάτε τον κατάλληλο χρόνο κάθε μέρα για να βγείτε να τρέξετε. Δεν πρόκειται ποτέ να είναι τέτοια η περίσταση που να ευνοείται η άσκησή σας. Αντ’ αυτού, κοιτάξτε το πρόγραμμά σας και προσπαθήστε να στριμώξετε την προπόνησή σας σε αυτό, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει. Ισως ένα ή δύο πρωινά να μπορείτε να σηκωθείτε μισή ώρα νωρίτερα και να τρέξετε στον διάδρομο. Ή στη δουλειά, αντί να κάνετε ένα διάλειμμα για φαγητό, να βγείτε στους δρόμους για ένα γρήγορο τρέξιμο. Αν είστε παντρεμένοι με παιδιά, αξιοποιήστε ένα βράδυ που μπορεί ο σύζυγος ή η σύζυγος να μείνει στο σπίτι και εσείς να πάτε στο γυμναστήριο με μεγαλύτερη άνεση. Μόλις βάλετε πρόγραμμα, θα δείτε πως διά μαγείας θα αποκτήσετε όλο τον χρόνο που θέλετε για να τρέχετε αρκετά.
Ακόμα κι αν λέτε πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε, επί της ουσίας θα βρείτε έστω και μια μικρή χαραμάδα για να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές που θα βολεύουν την προπόνησή σας. Για παράδειγμα, την ώρα που τα παιδιά σας κοιμούνται ή βλέπουν τηλεόραση, εσείς μπορείτε στο σαλόνι σας να κάνετε ασκήσεις. Αν έχετε κήπο, βγείτε και τρέξτε λίγα χιλιόμετρα για να ξεμουδιάσετε. Είναι καλύτερο το κάτι από το τίποτα, ακόμα κι αν δεν είναι το ιδανικό τρέξιμο που είχατε κατά νου.