Διά μέσου του ελληνικού αθλητισμού έφτασαν στα βουλευτικά έδρανα ουκ ολίγοι. Κάποιοι έκαναν μεγάλη καριέρα, όπως ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης που έγινε και υφυπουργός Αθλητισμού. Η περίπτωση του Πέτρου Κωνσταντινέα, που την περασμένη Κυριακή πήγε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον Σκάι με σκοπό να τσακωθεί με τη δήμαρχο Μάνδρας κ. Ιωάννα Κριεκούκη κι αφού προηγουμένως είχε περάσει ένα βράδυ στα μπουζούκια σε μέρες εθνικού πένθους, είναι πιθανότατα μοναδική.

Βουλευτής

Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι ο κάποτε διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας θα γινόταν βουλευτής. Λέγεται ότι ως διαιτητής έφτασε στη Σουπερλίγκα χάρη στον τότε πρόεδρο της ΕΠΣ Καλαμάτας κ. Αρη Σταθόπουλο, παράγοντα κάποτε πανίσχυρο, που συμπλήρωσε στην ΕΠΟ εικοσαετία ως σύμβουλος. Δεν το πιστεύω: ο Κωνσταντινέας τα κατάφερε με την αξία του και μόνο.

Φίρμα

Ως διαιτητής δεν υπήρξε πρώτη φίρμα, σπανίως του έδωσαν δύσκολα ματς και δεν έγινε και ποτέ του διεθνής –κάποιοι κακοί λένε ότι κόπηκε στα αγγλικά σε ένα σεμινάριο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν το πιστεύω: ο ήρωάς μας μοιάζει να έχει πάθος για τις γλώσσες. Αλλωστε την ελληνική τη χειρίζεται με τόση άνεση, ώστε έχει προσθέσει και λέξεις που κάποια στιγμή θα βρουν θέση στο λεξικό του καθηγητή Μπαμπινιώτη: η πιο μεγάλη του προσφορά είναι η λέξη «μπιφτεκάς», που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο όσο και η ανατίναξη του περίφημου φούρνου του. Κατά τον Κωνσταντινέα «μπιφτεκάς» είναι αυτός που αλλάζει απόψεις, σαν μπιφτέκι που το γυρίζεις για να ψηθεί καλά. Ενας ιδανικός «μπιφτεκάς» θα μπορούσε να είναι π.χ. ο Αλέξης Τσίπρας, αν ο αποκαλούμενος από τους φίλους του και Πετράν δεν ήταν ερωτευμένος (πολιτικά…) μαζί του. «Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑς (sic), είμαι Τσίπρας» είχε δηλώσει σε αθλητική εκπομπή. Εχει επίσης κάνει γνωστό ότι τον ίδιο και τον Πρωθυπουργό τους ενώνει η αγάπη για την ελευθερία. «Η φράση μας είναι “ελευθερία”, όπως λέει και ο Μελ Γκίμπσον στην ταινία “Braveheart”, όταν του λένε να ζητήσει ελεημοσύνη κι εκείνος φωνάζει “ελευθερία”» έχει πει. «Σκοπός μας είναι η ελευθερία και με οποιοδήποτε κόστος» τονίζει. Δεν ξέρω αν η Πάολα έχει τραγούδι με τον τίτλο «Ελευθερία». Αν δεν υπάρχει, ώρα είναι να γραφτεί.

Βλέμματα

Ως διαιτητής ο Κωνσταντινέας είχε πρωτοτραβήξει τα βλέμματα πάνω του γιατί τον είχε πιάσει η κάμερα να λέει στον παίκτη του Ολυμπιακού Βασίλη Τοροσίδη «πάμε παιχταρά μου». Ιστοσελίδες με καλή σχέση με τους αντιπάλους του Ολυμπιακού είχαν χρησιμοποιήσει το σχετικό βίντεο ως απόδειξη ότι ο Κωνσταντινέας είναι «διαιτητής του Ολυμπιακού». Ο Πετράν θύμωσε, αλλά έκτοτε κυνηγούσε τον Ολυμπιακό όπου τον έβρισκε. Οταν σταμάτησε τη διαιτησία τα έβαλε με αυτό που αποκαλούσε «το σύστημα της ΕΠΟ», με το οποίο πάντως δεν είχε κανένα πρόβλημα όταν έφτασε κοντά στο να γίνει διεθνής.

Κόψιμο

Πιθανότατα εκείνο το κόψιμό του από τους πίνακες των διεθνών του έκανε καλό: κατάφερε με τον καιρό να περάσει σε όλους την εντύπωση ότι σταμάτησε τη διαιτησία μετά την ανατίναξη του φούρνου του, ενώ δεν είναι έτσι. Τη σταμάτησε όταν δεν κατάφερε να πάρει το σήμα της FIFA. Αν είχε γίνει διεθνής όλα θα ήταν αλλιώς πιθανότατα.

Σόουμαν

Εχει επίσης ενδιαφέρον ότι ο μεγάλος αυτός σόουμαν (γιατί αυτό κυρίως είναι ο Κωνσταντινέας…) παρουσιάζει μια ευκολία στην αλλαγή των απόψεών του, που τον καθιστά μοναδικό. Ηταν υπέρ της διεύρυνσης του εκλογικού σώματος από το οποίο θα έβγαινε η διοίκηση της ΕΠΟ και θεωρούσε ότι μόνο η διεύρυνση αυτή μπορεί να μειώσει τα κρούσματα διαφθοράς: τελικά ψήφισε τον περιορισμό των εκλεκτόρων. Ηταν υπέρ της απλής αναλογικής στις εκλογές της ομοσπονδίας: τελικά ψήφισε υπέρ του λιγότερο αναλογικού συστήματος με το οποίο έχουν γίνει εκλογές. Ηταν εναντίον του ξένου αρχιδιαιτητή –στην ΕΠΟ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης μπήκε ο Πορτογάλος Μέλο Περέιρα. Ηταν εναντίον της παρέμβασης των ΠΑΕ στην ΕΠΟ, όταν, όμως, άκουσε τον κ. Ιβάν Σαββίδη να βγάζει λόγους υπέρ της υποψηφιότητας του σημερινού προέδρου της ΕΠΟ κ. Βαγγέλη Γραμμένου, απλά ξέχασε να τοποθετηθεί. «Αν δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα που υποσχεθήκαμε», είχε πει το 2016 μιλώντας σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, «πρέπει να πάμε στα σπίτια μας». Δεν το είχε πει, αλλά θα συμφωνούσε ότι προηγουμένως πρέπει να περάσουμε από τα μπουζούκια.

Μπόνους

Δεν είχε πάρει πολλές ψήφους την προηγούμενη φορά ο Κωνσταντινέας: βγήκε χάρη στο μπόνους των 30 εδρών που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ (ή καλύτερα «το ΣΥΡΙΖΑ», για να το λέμε όπως αυτός στην ιδιότυπη γλώσσα του). Στις επόμενες εκλογές, όμως, θα είναι πολύ περισσότερες οι ψήφοι που θα πάρει. Ακόμα κι αν, το κατά Πετράν ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, η Πάολα στη Μεσσηνία έχει ρεύμα. Κι ο Πετράν για να ξαναβγεί, όχι μόνο θα συνεχίσει να είναι θαμώνας του μαγαζιού της, αλλά μπορεί να βγάλει και δίσκο…