Και ο Σάντσεθ, προσφυγή για 500.000 ευρώ, που έχει λαμβάνειν. Η καθημερινότητα στον Παναθηναϊκό είναι σαν το μαρτύριο της σταγόνας: «Στα 940 χιλιάρικα το σύνολο της οφειλής στον Τότσε». «Στα τέσσερα κατοστάρικα του Εσιέν». «Βρέθηκε άκρη με τον Ταβλαρίδη». «Επιταγή 120 χιλιάδων σφράγισε ο Αναστασίου». «Διακανονίσθηκε το χρέος στο ΟΑΚΑ». «Νέα καταγγελία από Τελάντερ, που έχει λαμβάνειν 420 χιλιάρικα».

«Συζητήθηκε η προσφυγή του Μπούρμπου, για 55.000». Λεφτά, πέρα από ποδοσφαιριστές, ζητάνε κηπουροί, μανάβηδες, ξενοδοχεία όπου διαμένει η ομάδα στην επαρχία. Ταυτόχρονα είναι και οι ομάδες που περιμένουν να εισπράξουν: η Μπόκα για τον Τσάβες (φωτογραφία), η Βερόνα για τον Εμποκού. Συν τα τρέχοντα: δόσεις συμβολαίων, μισθοί ποδοσφαιριστών και προσωπικού, Ακαδημία κ.λπ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Κι όμως Το μείζων πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό δεν είναι τα χρέη. Είναι τα έσοδα. Το λογιστήριο της ΠΑΕ υπολόγισε τα χρέος στα 47 εκατομμύρια. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το ανεβάζει στα 97 (47 χρέη, 17 εφετινές υποχρεώσεις, συν 30 μελλοντικά συμβόλαια). Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι τα χρέη είναι όλα κι όλα 50 εκατομμύρια και πάλι το κανόνι είναι αναπόφευκτο. Ο Παναθηναϊκός, αργά η γρήγορα, θα σκάσει. Κι όχι επειδή χρωστάει πολλά, αλλά επειδή είναι ελάχιστα (σε σχέση με τις υποχρεώσεις) τα έσοδά του. Τη σεζόν 2012-13 τα έσοδα ήταν 26,8 εκατομμύρια ευρώ. Η πτώση στη συνέχεια είναι δραματική. Το 2013-14 και 2014-15 στα 18, το 2015-16 ακόμα παρακάτω στα 13,7 ενώ δεν έχει δημοσιευθεί ο ισολογισμός της σεζόν 2016-17. Για την τρέχουσα περίοδο, με την πώληση του Μπεργκ και άλλων ποδοσφαιριστών, τα έσοδα υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 15 εκατομμύρια. Είναι προφανές ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο, ότι το χρέος είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια, όταν τα ετήσια έσοδα είναι κάτι παραπάνω από δέκα, η χρεοκοπία είναι δεδομένη. Οσοι ποδοσφαιριστές κι αν πουληθούν, μετά από Μπεργκ, Βλαχοδήμο, όσο και να πέσει το μπάτζετ.

ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΦΙΝΙ

Από πού θα βρεθούν λεφτά: από τον έρανο της Συμμαχίας, που στους τέσσερις λογαριασμούς που άνοιξε μαζεύτηκαν είκοσι χιλιάρικα; Από τις εισπράξεις των αγώνων με 70 και 100 χιλιάρικα στα μικρά παιχνίδια; Από τα διαρκείας των 100 ευρώ που έβγαλε η Θύρα 13; Τις προάλλες ο Βασίλης Κωνσταντίνου (φωτογραφία) πούλησε τρία διαρκείας σε ιδιοκτήτη ταβέρνας στα βόρεια προάστια. Φιλότιμη η προσπάθεια, αλλά είναι σαν να κουβαλάς νερό με το κοφίνι. Ποιος μπορεί να σώσει τον Παναθηναϊκό; Οι οργανωμένοι που ακόμα πανηγυρίζουν, επειδή κατάφεραν να διώξουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη; Οι Παναθηναϊκάρες που πόζαραν αυτάρεσκα με τα τρόπαια του νταμπλ του 2012 κι έκαναν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Το άμεσο στοίχημα για τον Παναθηναϊκό είναι να βγει κουτσά – στραβά, με οποιονδήποτε τρόπο, αυτή τη σεζόν. Στη συνέχεια, το χάος.

ΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ

Κακά τα ψέματα. Το μόνο που κερδίζει ο Παναθηναϊκός είναι χρόνος. Να βγει η βδομάδα, να βγει ο μήνας, να βγει η σεζόν. Να πάνε οι οφειλές πίσω κι έχει ο Θεός. Με το να μεταθέτεις όμως τις οφειλές δεν λύνεις το πρόβλημα. Το πας για αύριο. Για μεθαύριο. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να πληρώσεις. Το σχέδιο και η προσδοκία είναι να πουληθούν κάποιοι ποδοσφαιριστές τον Ιανουάριο. Και πάλι όμως τα λεφτά δεν φτάνουν. Ο Παναθηναϊκός χρωστάει ακόμα και στον Καραγκούνη (φωτογραφία) και τον Κατσουράνη που έχουν φύγει από το 2012! Απλά μαθηματικά είναι και η εξίσωση δεν βγαίνει με τίποτα. Να το ξαναπούμε για μία ακόμα φορά: όταν έχεις ετήσια έσοδα δέκα δραχμές και οι υποχρεώσεις σου είναι από 50 μέχρι 90, το κανόνι είναι δεδομένο. Αν δεν σκάσει σήμερα ή αύριο, θα σκάσει μεθαύριο. Τον κύκλο κανένας δεν κατάφερε να τον τετραγωνίσει.

ΠΑΕΙ Ο ΕΝΑΣ

Ψάξτε για τον δεύτερο. Ουραγός, με έξι μόλις βαθμούς, ο Πλατανιάς, αλλά και με προγράμμα – φαρμάκι στη συνέχεια: ΑΕΚ (έξω), Ατρόμητο, Πανιώνιο (έξω), ΠΑΟΚ, ΠΑΟ (έξω), Ξάνθη (έξω). Για την άλλη θέση που οδηγεί στον θαυμαστό κόσμο της Φούτμπολ Λιγκ, κλειδί το Απόλλων – Λαμία το απόγευμα στη Ριζούπολη.