Η αγαπημένη της πρώτη ύλη είναι τα παραμύθια. Της αρέσει να παίρνει στα χέρια της ιστορίες για πριγκίπισσες και νεράιδες και να τις μεταπλάθει σε ολοκληρωμένες θεατρικές παραστάσεις. Αυτό έκανε η Σοφία Πάσχου και στην περίπτωση του έργου «Μύτη» που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Πόρτα. Παρέα με την ομάδα της Patari Project επιχειρεί μια ανατρεπτική ανάγνωση του ομώνυμου διηγήματος του Γκόγκολ. «Η ίδια η ιστορία της “Μύτης”, από το πρωτότυπο κείμενο ακόμα είναι παράλογη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μια μύτη, ένα ανθρώπινο μέλος, ένα πρωί αποφασίζει να αποκολληθεί από το σώμα στο οποίο ανήκε για να ξεκινήσει τη δική της πορεία στη γεμάτη λογική κοινωνία μας. Η “Μύτη” είναι μία ιστορία που διαπραγματεύεται την απώλεια όσων θεωρούμε δεδομένα στη ζωή. Αρκεί η προβολή μιας εντελώς παράλογης συνθήκης για να φωτιστεί ο παραλογισμός της καθημερινότητας μέσα στην επίφαση της σοβαρής πραγματικότητάς μας», επισημαίνει η σκηνοθέτρια. Για να πετύχει το πείραμα της παράστασης, οι ηθοποιοί και οι θεατές αλλάζουν θέσεις και οι πρώτοι κάθονται στις κερκίδες ενώ οι δεύτεροι παίρνουν θέση στη σκηνή του Πόρτα. «Η αντιστροφή αυτή λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης, προβάλλουμε επάνω του την πραγματικότητα στην οποία ζούμε, τη δυσκολία να σταθείς στο έδαφος, τους περιορισμούς που βάζουμε στους εαυτούς μας… Τόσα μπορείς να κάνεις, μέχρι εκεί μπορείς να φτάσεις, μέχρι εκεί σου επιτρέπεται, ένα βήμα παραπάνω μία αυθόρμητη κίνηση και όλα είναι επικίνδυνα. Ο,τι θεωρούμε στέρεο στην πραγματικότητα παραπαίει, παλεύουμε να νιώσουμε ασφαλείς κι όμως αρκεί μία λάθος κίνηση και όλα διαλύονται», αναφέρει η Πάσχου.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού με τις ιδέες διατηρείται και στην παιδική παράσταση «Οι χιονάνοι» που ανεβάζει η δημιουργός με την ομάδα Patari Project στο ίδιο θέατρο. Εδώ, προβάλλεται η σύγκρουση της Χιονάτης και της μητριάς ενώ οι νάνοι λειτουργούν ως ένα σύστημα καλοσύνης με καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία της αφήγησης. «Δεν αντιμετωπίζουμε μία παιδική παράσταση ως ειδική συνθήκη. Πάντα ο στόχος είναι ο ίδιος να πεις μία ιστορία, μπορεί να μην είναι καινούργια, μπορεί μάλιστα να είναι χιλιοειπωμένη. Κι όμως, εσύ θα φωτίσεις αυτά που εσένα έχουν αγγίξει και ενεργοποιήσει, ενώ ο κάθε θεατής ανεξαρτήτως ηλικίας θα ταυτιστεί ή θα προσλάβει κάτι διαφορετικό επηρεασμένος από τις δικές του ευαισθησίες, τα ερεθίσματα και τα βιώματά του. Αυτός ο διάλογος με το κοινό είναι μαγικός και μοναδικός σε κάθε παράσταση. Ενας απ’ τους στόχους μας, λοιπόν, είναι να θυμίσουμε στους μεγάλους και να συστήσουμε στους μικρούς τα παραμύθια δείχνοντάς τους μια άλλη οπτική», τονίζει η σκηνοθέτρια. Στοιχεία αυτής της προσέγγισης στα έργα της σίγουρα θα πήρε από τη θητεία της στη Δραματική Σχολή Αρχή απ’ όπου αποφοίτησε το 2004 και τις σπουδές της στο London International School Of Performing Arts στο οποίο διδάσκει ως Head of Voice teaching. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδαςPatari Project όπου έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις«10cm up», «10cm updated», «Ο Μπαλ στον αέρα», «Οδύσσεια» και «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο». Παράλληλα, έστησε τις ομάδες BABAKAS και Ecko Theatre ενώ από το 2008 είναι μέλος της London Bulgarian Choir. Ως ηθοποιός μεταξύ άλλων μετρά συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και τους Lilo Baur και Helen Chadwick στο Royal Opera House του Λονδίνου.

info

Η παράσταση «Μύτη» παρουσιάζεται έως τις 12/12 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 στο θέατρο Πόρτα. Στο ίδιο θέατρο ανεβαίνουν τις Κυριακές στις 11.00 και 15.00 οι «Χιονάνοι» (Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ.: 2107711333, είσοδος 8-15 ευρώ)