Πριν ακόμη ξεκινήσει η εκδήλωση ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ήδη φροντίσει να εκπέμψει τα δικά του πολιτικά μηνύματα επιστρατεύοντας τη λεπτή γαλλική ειρωνεία που χαρακτηρίζει ενίοτε και τον λόγο του: «Πράγματι πρέπει να βραβευτεί στο Παρίσι ο κ. Τσίπρας γιατί γλιτώσαμε από την απόλυτη καταστροφή που ο ίδιος απείλησε να προκαλέσει το 2015. Εξακολουθούμε όμως πάντα να υφιστάμεθα τις βαριές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί έκτοτε και η οποία δεν δίνει πραγματική προοπτική στην πραγματική οικονομία», ήταν η δηκτική δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και προετοίμασε χθες το βράδυ το κλίμα στην εκδήλωση του e-Κύκλος, η οποία ήταν αφιερωμένη στην σύνδεση ανάμεσα στην δικαιοσύνη και τις επενδύσεις – θέμα που για όλους τους ομιλητές βρίσκεται στην καρδιά του αναπτυξιακού προβλήματος στην Ελλάδα. Η συζήτηση δεν ήταν φιλολογικής φύσεως – πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, μεγάλες επενδύσεις σκόνταψαν ή σκοντάφτουν ακόμα πάνω σε δικαστικές ενστάσεις και δικλίδες ασφαλείας.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Τρεις νομικοί, οι Κωνσταντίνος Μενουδάκος (επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ), Βασίλης Σκουρής (πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και ο Βαγγέλης Βενιζέλος βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ με τρεις θεσμικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικής ζωής, τους Γιάννη Ρέτσο (πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Θεόδωρο Φέσσα (πρόεδρο του ΣΕΒ) και Γιάννη Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών). Στόχος τους ήταν τονίσουν πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες κατά βάση συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μνημονιακές απαιτήσεις, δεν είναι αρκετές: για να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί λόγω της κρίσης χρειάζεται πληθώρα επενδύσεων που θα δώσουν ανάσα ζωής τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Οι ομιλητές συμφώνησαν πως η ασφάλεια δικαίου, καθώς και η γρήγορη και αξιόπιστη επίλυση των διαφορών είναι βασικά χαρακτηριστικά, απαραίτητα για την προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων. «Την θεραπεία δεν αρκεί να την δει κανείς σε βάθος χρόνου, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος», ανέφερε ο Μενουδάκος, ενώ ο Φέσσας συμπλήρωσε πως «η ασφάλεια, η σαφήνεια και η σταθερότητα στη δικαιοσύνη αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας, ειδικά σε ακραίες δημοσιονομικές συνθήκες». Στο κοινό, παρακολουθούσαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, του εμπορίου και της ναυτιλιακής κοινότητας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ 9 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνόδευσε τη δική του παρέμβαση με εννέα προτάσεις, έτσι ώστε η χώρα να γίνει και πάλι επενδυτικά ελκυστική. Μίλησε για «ολοκληρωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις», οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν την χωροταξία, τις συνθήκες ασφαλείας και τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, κάνοντας λόγο για «μνημόνια συνεργασίας μεταξύ δικαστή και νομοθέτη», ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει επιτάχυνση και απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και οριοθέτηση του ποινικού ελέγχου – «αυτή την στιγμή υπάρχει μια πανοπτική εισαγγελική παρουσία στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τον Βενιζέλο, είναι επίσης απαραίτητη η διαμεσολάβηση και η διαιτησία, και τα δύο εναρμονισμένα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, η μείωση των επιμέρους ελέγχων, η εκλογίκευση των νομοθετικών ρυθμίσεων και η απαραίτητη φιλοεπενδυτική νοοτροπία, η οποία αυτή την στιγμή «δεν υφίσταται στην χώρα». Ασκησε ακόμη κριτική στο υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο, στο οποία κυριαρχεί η «πολυνομία και η αποσπασματικότητα», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά διεθνές.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. Δύο συσκέψεις έγιναν χθες στην Χαριλάου Τρικούπη. Η μια είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, με εθελοντές μέσα από την Αττική και τους εργαζόμενους στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ να δίνουν «συγχαρητήρια» στην πρόεδρο του κόμματος για την νίκη της. Μια άλλη σύσκεψη, ωστόσο, πιο σημαντική, είχε προηγηθεί – οι στενοί συνεργάτες της Γεννηματά συζήτησαν, για πρώτη φορά μετά την Κυριακή, τα βήματα της επόμενης μέρας.

Φαίνεται πως πλέον ο οργανωτικός σχηματισμός του νέου φορέα παίρνει σάρκα και οστά, αν και ακόμα βρίσκεται σε αναγνωριστικό επίπεδο. Μετά από μια πρώτη αξιολόγηση του αποτελέσματος και τις συνήθεις ασκήσεις επί χάρτου, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τέσσερα βασικά ζητήματα. Το πρώτο ήταν ο συντονισμός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων από εδώ και πέρα, με δεδομένη την συμφωνία Γεννηματά και Θεοδωράκη ότι θα παραμείνουν διακριτές. Αυτός θα είναι ο κύριος άξονας της συζήτησης με τον επικεφαλής του Ποταμιού, με τον οποίο η νέα επικεφαλής θα πραγματοποιήσει συνάντηση τις επόμενες μέρες. Ο Θεοδωράκης, βέβαια, δεν θα είναι ο μόνος που θα δει η Γεννηματά, καθώς σιγά σιγά προγραμματίζει συναντήσεις τόσο με πρώην υποψηφίους όσο και με τους προέδρους των κομμάτων της ΔΗΣΥ.

Παράλληλα, συζητήθηκε η δημιουργία ενός πολιτικού οργάνου και ο ορισμός οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβουν τον προσυνεδριακό διάλογο και την οργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου. Σε αυτά θα επιχειρηθεί η εκπροσώπηση να είναι αντιπροσωπευτική, έτσι ώστε να εκφράζονται όλες οι δυνάμεις που θα απαρτίζουν τον νέο φορέα. Τέλος, ορίστηκε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο το Ιδρυτικό Συνέδριο τοποθετείται τον Μάρτιο ώστε οι διαδικασίες να προλάβουν τυχόν εθνικές εκλογές –έμπειρα στελέχη του χώρου θεωρούν πως ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες το δεύτερο εξάμηνο του 2018 φαντάζει πολύ πιθανή.