Με μεθοδευμένες κινήσεις και ωμές απειλές προσπαθεί να μπλοκάρει η κυβέρνηση τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις της σκοτεινής υπόθεσης του μεσάζοντα της Αραβίας προειδοποιώντας με φυλάκιση όσους τολμήσουν να δημοσιοποιήσουν τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος ή νέα αποκαλυπτικά έγγραφα που η ίδια έχει χαρακτηρίσει ως απόρρητο υλικό.
Με μια ευθεία απειλή για ποινικές διώξεις μπήκε από χθες στο κάδρο της υπόθεσης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επικαλείται τον Ποινικό Κώδικα περί κατασκοπείας που τιμωρεί με 10 χρόνια κάθειρξης όποιον δημοσιεύσει απόρρητα κρατικά έγγραφα, συνιστώντας παράλληλα στην αντιπολίτευση να δείξει υπευθυνότητα. «Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον Ποινικό Κώδικα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΞ, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα». Η απειλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήρθε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της αναβολής της συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ προς τον Πάνο Καμμένο και μια ημέρα μετά την κατάθεση των απόρρητων εγγράφων στη Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο τα οποία επιβεβαιώνουν την άγνοια των Σαουδαράβων για τον διαμεσολαβητή Βασίλη Παπαδόπουλο. Τα απόρρητα έγγραφα παρέμειναν κλειδωμένα στο χρηματοκιβώτιο της Νομοθετικής Υπηρεσίας, στην αίθουσα 165, χωρίς να έχει κανείς πρόσβαση σε αυτά. Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος συνάντησαν την άρνηση των αρμοδίων όταν ζήτησαν να έχουν πρόσβαση για να τα αναγνώσουν, όπως συνηθίζεται με τα πρακτικά της Επιτροπής Εξοπλιστικών Υποθέσεων της Βουλής. Τη σκυτάλη από τον Νίκο Κοτζιά πήρε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος συγκάλεσε την έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων όχι μόνον για τη μετάθεση της επίκαιρης συζήτησης στη Βουλή, μετά το χθεσινό πρωθυπουργικό αίτημα, αλλά και για να μπλοκάρει τα απόρρητα έγγραφα. Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε στη Διάσκεψη να δοθούν τα απόρρητα στον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης ώστε «να περιφρουρηθεί θεσμικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαρροές».
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιχείρησαν να αναδείξουν σε μείζον ζήτημα τη διαχείριση των απόρρητων εγγράφων, υπερτονίζοντας στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης την αυστηρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τη γενική γραμματέα του Κοινοβουλίου να του παραδώσει τον επτασφράγιστο φάκελο με τα απόρρητα κι αφού τον μονόγραψε, τον διαβίβασε στον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, επικαλούμενος το άρθρο 16 του Κώδικα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο «η διαφύλαξη του απορρήτου των πρακτικών αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση του γραμματέα του οικείου συλλογικού οργάνου». Ο Νίκος Βούτσης άφησε αιχμές κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη» την πράξη του, ενώ προειδοποίησε με τη σειρά του ότι «η Δικαιοσύνη σε ανώτατο βαθμό θα διαπιστώσει ποιος ευθύνεται για τη διαρροή των εγγράφων».
«ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ». Σε πολλούς κοινοβουλευτικούς από το αντιπολιτευτικό τόξο οι χειρισμοί της κυβερνητικής πλειοψηφίας και οι απειλές εντός κι εκτός Βουλής για όσους ελέγχουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα και ζητούν εξηγήσεις παραλληλίστηκαν με τη τακτική των απειλών και διώξεων στην οποία καταφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία» αντέδρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος στις προειδοποιήσεις Βούτση και Κοτζιά, ενώ τόνισε πως ο ίδιος δεν δέχεται απειλές και εξήγησε ότι κατέθεσε τα έγγραφα στη Βουλή για να αναγνωσθούν από τους βουλευτές υπό την επίβλεψη των υπαλλήλων της Βουλής όπως έχει συμβεί κατά καιρούς και με άλλα απόρρητα έγγραφα και όχι για να δημοσιοποιηθούν.