Σίγουρα δυσάρεστη. Ενοχλητική, προσβλητική, βάλτε όποια λέξη θέλετε για τη διαδικασία ελέγχου η οποία υπόκεινται οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα στα αεροδρόμια της Γερμανίας. Οπως σας έγραψα χθες, το θέμα έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης της ΝΔ αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Αλλά, και αυτό είναι το σημαντικότερο, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ένα μήνα νωρίτερα για τους αυστηρούς ελέγχους που θα επέβαλλαν οι Γερμανοί.
Για να είμαι ακριβής, υπήρξε επ’ αυτού «πολύ εντατική ανταλλαγή με τις ελληνικές Αρχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ανεγκρέτ Κορφ, απαντώντας στο χθεσινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο.
Την ίδια στιγμή όμως, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» διευκρίνισε ότι «εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κανενός είδους διαμαρτυρία για το ζήτημα αυτό». Το υπογραμμίζω αυτό πριν ξαναβγάλουν τα γνωστά non paper για τη… Ρόδο και τα πηδήματα!
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Κορφ, βάση της απόφασης αποτέλεσε ότι «σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου εντοπίστηκαν σε γερμανικά αεροδρόμια 1.000 άτομα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα άτομα αυτά επέστρεψαν στην Ελλάδα».
Το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια άλλα 3.200 άτομα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, στα οποία δεν επετράπη να ταξιδεύσουν στη Γερμανία. Η Κορφ ήταν σαφής: «Τα νούμερα αυτά είναι μεγαλύτερα από όλα τα άλλα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν». Και ξεκαθάρισε: «Η συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές αποδίδει και όσο καλύτεροι είναι οι έλεγχοι στην Ελλάδα τόσο λιγότεροι έλεγχοι πρέπει να γίνονται στη Γερμανία».
Τι κάνουμε λοιπόν ως Ελλάδα; Στέλνουμε ένα ολιγομελές κλιμάκιο αστυνομικών οι οποίοι θα έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο! Τα κάνουμε δηλαδή όλα τόσο καλά που θα δίνουμε στους Γερμανούς και συμβουλές… Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί θα μεταβούν κυρίως στα αεροδρόμια του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης και του Μονάχου όπου σημειώνεται και η μεγαλύτερη συχνότητα πτήσεων από την Ελλάδα. Δεν θα έχουν προφανώς δικαίωμα να πραγματοποιούν ελέγχους, αλλά θα είναι παρόντες στους ελέγχους που διεξάγουν οι γερμανοί συνάδελφοί τους για τη γνησιότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφραζαν «έντονη δυσαρέσκεια για τις αντιδράσεις των Γερμανών» και ισχυρίζονταν –τι να πουν; –ότι «αθετήθηκαν συμφωνίες» και «επιπλέον δεν τηρήθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι έλεγχοι θα γίνονται επιλεκτικά και όχι σε ευρωπαίους πολίτες και ότι θα πραγματοποιούνται εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν». Και γιατί δεν τηλεφωνεί ο Τόσκας στον Μεζιέρ να του τα… ψάλει;
Η γερμανική κυβέρνηση πάντως αντέκρουσε τις κατηγορίες, αν και η Κορφ δεν απέκλεισε να συνέβη κάτι τέτοιο «σε μεμονωμένες πτήσεις και για άλλους λόγους», αναφέροντας το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης.