Είναι γνωστό ότι σε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο δεν υπάρχει 13ος όροφος, με τους ενοίκους να περνούν απευθείας από τον 12ο στον 14ο είτε μέσω ανελκυστήρα είτε από τις σκάλες.

Στον Ολυμπιακό φανέλα με το Νο 13 υπήρχε, μόνο που μετά τον Ματ Λοτζέσκι (που τη φόρεσε τελευταίος στην Ελλάδα και μετά διάλεξε το 24 για την Ευρώπη) δεν την ήθελε κανείς για ευνόητους λόγους και όχι τόσο για προληπτικούς όπως στα ξενοδοχεία…

Και όμως ο παίκτης που ζωντάνεψε και πάλι το συγκεκριμένο νούμερο από φέτος αποτελεί τον αγαπημένο ξένο της εξέδρας!

Είναι ο δεύτερος Γιάνις με ένα ν (μετά τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη) και ναι, ο Λετονός Στρέλνιεκς τρελαίνει τους οπαδούς του Ολυμπιακού, με τους οποίους όμως και ο ίδιος έχει πάθει την πλάκα του καθώς είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που παίζει μπροστά σε τόσο φανατικό κοινό και απολαμβάνει τις αντιδράσεις του.

Οι φίλοι των Ερυθρολεύκων τον γνώρισαν από την… ανάποδη εκείνο τον Ιανουάριο του 2016, όταν, ό,τι και να έκανε η ομάδα τους στο ΣΕΦ κόντρα στην Μπάμπεργκ του Τρινκέρι, ένας παίκτης που το σουλούπι του μπορεί να μη σου γεμίζει πολύ το μάτι είχε 4/5 τρίποντα, οδηγώντας τους Γερμανούς σε μεγάλο διπλό.

«Ο παίκτης που χαίρομαι το μπάσκετ όταν τον βλέπω είναι ο Βασίλης Σπανούλης» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του πριν καν έρθει στον Ολυμπιακό ο Στρέλνιεκς, αλλά ο αρχηγός των Ερυθρολεύκων δεν είχε χαρεί καθόλου όταν τον είδε από κοντά τον Μάρτιο του 2016 στη Γερμανία.

Πολύ απλά γιατί ο Στρέλνιεκς είχε ήδη οπλίσει και απασφαλίσει, την ώρα που ο Σπανούλης έβγαινε στην άμυνα πάνω του και ο Ολυμπιακός γνώριζε μία ακόμα οδυνηρή ήττα (72-71 στη λήξη με το τρίποντο του Λετονού), από τις πιο καθοριστικές στον δρόμο προς τον –μοναδικό έπειτα από 11 συνεχόμενες συμμετοχές –αποκλεισμό από τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Πλέον ο Στρέλνιεκς σκοράρει για τον Ολυμπιακό (3ος σκόρερ του πίσω από Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ στην Ευρωλίγκα), κρίνοντας κομβικά παιχνίδια όπως αυτό στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι (5 συνεχόμενοι πόντοι στην κόψη του ξυραφιού), τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη (3/3 τρίποντα εκεί που οι γηπεδούχοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν στη νίκη) αλλά και το μεγάλο διπλό στην Πόλη κόντρα στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρ και τους παλιόφιλους (από το Μπάμπεργκ) Ουοναμέικερ και Μέλι.

Στον Πειραιά και γενικότερα στη χώρα μας λατρεύει τον καιρό (συνήθως λιακάδα) για να πηγαίνει βόλτα με τη σύζυγο και το μόλις δύο μηνών κοριτσάκι τους (γεννήθηκε όταν έπαιζε στο Ευρωμπάσκετ με τη Λετονία), αλλά και τον αγαπημένο του σκύλο, τον Δία!

Προσπαθεί –γελώντας –να μάθει κάποιες ελληνικές λέξεις (δύσκολο), ενώ παρά το γεγονός ότι βοηθάει πολύ και στην οργάνωση του παιχνιδιού, περιμένει πώς και πώς το ίνδαλμά του (Σπανούλης) για να παίξει επιτέλους δίπλα του.

Οσο για τον δεύτερο έλληνα παίκτη που θαύμαζε από παλαιότερα (για την αυτοκυριαρχία του), δεν τον πρόλαβε, αλλά φοράει το ίδιο νούμερο στη φανέλα (Διαμαντίδης).