Τα περί μηλιάς και πού θα πέσει το μήλο είναι γνωστά. Είδηση θα ήταν το μήλο να πάει προς τα… πάνω κι όχι κάτω απ’ το δέντρο. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια θα είχε ανατραπεί ο νόμος της βαρύτητας και η κοσμοθεωρία μας θα ήταν διαφορετική. Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι παραστάσεις που αντίκρισε ο Απόστολος Βέλλιος στα μικράτα του, έναν μόνο δρόμο θα του έδειχναν. Μονόδρομο. Ο πατέρας του 25χρονου επιθετικού της Νότιγχαμ Φόρεστ Κώστας Βέλλιος αγωνίστηκε στον Ηρακλή και ο γιος του βάδισε στα ίδια χνάρια. Το μήλο που πέφτει κάτω απ’ τη μηλιά λοιπόν, για να θυμηθούμε τη λαϊκή ρήση. Με μια μπάλα στα πόδια από μικρός έφτασε και η στιγμή για το ντεμπούτο με τον Ηρακλή στη μεγάλη κατηγορία.

Πρώτο ματς στον Γηραιό κόντρα στην Ξάνθη τη σεζόν 2008-2009, αλλά θα γίνει γνωστός με το γκολ που πέτυχε εναντίον του Ολυμπιακού στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ενα γκολ και μια μεγάλη κουβέντα για μεταγραφή ξεκινούσε. Τον πρόσεξαν πολλοί, ακούστηκαν πολλά κι ένα ωραίο πρωί (ναι, κάτι σαν παραμύθι) η Εβερτον ανακοίνωνε την απόκτησή του.

Το «ναι» του Μόγες

Ο προπονητής των Ζαχαρωτών Ντέιβιντ Μόγες ήταν αυτός που εισηγήθηκε (με ιδιαίτερη θέρμη, είναι η αλήθεια) την απόκτησή του σε ηλικία 19 ετών. Η Εβερτον πήρε τον παίκτη και στα μέσα ενημέρωσης του Λίβερπουλ έκαναν λόγο για τον νέο Ντάνγκαν Φέργκιουσον. Ο Σκωτσέζος με τη σπουδαία καριέρα παραμένει ακόμα και σήμερα μια εμβληματική μορφή για την ομάδα του λιμανιού και ο Μόγες πίστεψε στον Βέλλιο.

Ο νεαρός στράικερ έκανε το όνειρο πραγματικότητα παίζοντας στην Πρέμιερ Λιγκ, φορώντας μάλιστα τη φανέλα ενός ιστορικού συλλόγου. Εζησε τη «μαγεία» που προσφέρει η μπάλα στο Νησί και την πρώτη του σεζόν ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νεαρός παίκτης της Εβερτον. Ολα έδειχναν πως υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να κάνει μια καλή καριέρα στην Αγγλία και, το κυριότερο, ο Μόγες τον εμπιστευόταν.

Δανεισμοί και επιστροφή

Η συνέχεια όμως δεν ήταν αυτή που προσδοκούσε ο Βέλλιος. Ακολούθησε ο δανεισμός στην Μπλάκπουλ και στη Λιρς. Λίγο αργότερα, η επιστροφή στη χώρα μας, ξανά για τον Ηρακλή. Νέες καλές εμφανίσεις με την ομάδα της Θεσσαλονίκης και οι φήμες άρχισαν και πάλι να φουντώνουν.

Ο νεαρός επιθετικός θα έκανε και δεύτερο πέρασμα από την Αγγλία, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Νότιγχαμ Φόρεστ, αφήνοντας ξανά τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2016. Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το «σενάριο» της δεύτερης επιστροφής στα πάτρια εδάφη είναι πιο πιθανό από ποτέ.