Ενας άλλος σκάουτ, ο Ζιλμπέρτο Φιγκεϊρέδο, θεωρεί πως ο πλέον καθοριστικός παράγοντας είναι η νοοτροπία.

«Φροντίζουμε να συζητάμε πρώτα με τους γονείς και τους δασκάλους για να μάθουμε για την καθημερινή τους συμπεριφορά» λέει ο Φιγκεϊρέδο. Κατά τον Βραζιλιάνο, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η συμπεριφορά των παιδιών όταν ξέρουν ότι δεν τα παρακολουθεί κάποιος ανιχνευτής ταλέντων.

Μεταξύ των κυνηγών των ποδοσφαιρικών διαμαντιών οι σχέσεις μπορεί να χαρακτηριστούν «άγριες», αν και ο Φιγκεϊρέδο θεωρεί πως πρόκειται για υγιή ανταγωνισμό.

«Το κλειδί είναι η ταχύτητα. Πρέπει να είσαι πιο γρήγορος από τον αντίπαλο. Χρειάζεσαι ένα καλό δίκτυο στην καρδιά σημαντικών διοργανώσεων, να γνωρίζεις τους διοργανωτές και τους ηγέτες των μικρών ομάδων» εξηγεί ο Βραζιλιάνος.

Κατά τον Πουαρό, το πιο σημαντικό είναι να κρατήσεις τους αντιπάλους μακριά από το ποδοσφαιρικό διαμάντι.

Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 50 εκατ. ευρώ ως καπάρο για το νέο αστέρι του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, τον Βινίσιους Ζούνιορ, τον οποίο θα εντάξει στο δυναμικό της τον ερχόμενο Ιούλιο όταν ο νεαρός θα είναι 18 ετών.

Οι οικονομικοί μύες δεν αποτελούν ωστόσο πάντοτε παράγοντα επιτυχίας.

Στην περίπτωση του Κιλιάν Εμπαπέ η Καέν βρισκόταν πολύ κοντά στην απόκτησή του, αλλά η παραμονή της ομάδας στη Β’ Κατηγορία απέτρεψε τον νεαρό φιλόδοξο Γάλλο να ενταχθεί στο δυναμικό της, για να προτιμήσει τελικά τη Μονακό. Και βέβαια η Καέν δεν έχασε μόνο ένα μεγάλο ταλέντο, αλλά και 180 εκατ. ευρώ που έδωσε η Παρί για να τον αποκτήσει.