Ονομάζεται Σβεν Μίσλιντατ αλλά στο γερμανικό ποδόσφαιρο είναι γνωστός και ως Diamond Eye. Είναι 45 ετών, εργαζόταν στην Ντόρτμουντ από το 2009 ως chief scout και διευθυντής επαγγελματικού ποδοσφαίρου και από τη Δευτέρα ανήκει στο δυναμικό της Αρσεναλ, η οποία κατέβαλε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ στους Βεστφαλούς για να τον φέρει στο Εμιρέιτς.

Ο κυνηγός ταλέντων είναι ίσως αυτή τη στιγμή η πιο νευραλγική θέση σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Ο Μίσλιντατ συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο και όχι άδικα. Είναι αυτός που έφερε στο Βέστφαλεν παίκτες όπως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο Σίνι Καγκάβα, ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και ο Ουσμάν Ντεμπελέ.

Στην Αρσεναλ θα αντικαταστήσει τον επί 35 χρόνια chief scout Στιβ Ρόουλι, ο οποίος θα έχει πλέον συμβουλευτικό ρόλο.

Για τους μυημένους στον χώρο του ποδοσφαίρου, η φήμη του Μίσλιντατ μεταξύ των κυνηγών ταλέντων είναι αντίστοιχη με αυτή του Γκουαρντιόλα μεταξύ των προπονητών.

Συνηθίζει να εργάζεται με χαμηλό μπάτζετ, γεγονός που εκτίμησε ιδιαίτερα η Μπάγερν και του πρόσφερε το καλοκαίρι τη θέση του αθλητικού διευθυντή. Η απάντηση του 45χρονου scout ήταν ωστόσο αρνητική παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τον προπονητή της ομάδας του Τόμας Τούχελ.

Το ορόσημο

Η μεταγραφή που εκτόξευσε τη φήμη του και τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους κυνηγούς ταλέντων ήταν του Ιάπωνα Σίνι Καγκάβα από τη Σερέζο Οζάκα.

«Είχαμε πάει στην Ιαπωνία έξι φορές. Κάναμε 10 με 15 αναλύσεις του παίκτη σε βίντεο και στη συνέχεια κάναμε το απόλυτο σκανάρισμα. Οταν ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας ήμασταν πεπεισμένοι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον παίκτη, ειδικά σ’ αυτή την τιμή», είχε δηλώσει ο Μίσλιντατ το 2012 σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Ο Καγκάβα αποκτήθηκε τελικά έναντι 350.000 ευρώ και πουλήθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με κέρδος 15,65 εκατ. ευρώ!

Για τους κυνηγούς ταλέντων, η περίπτωση Καγκάβα θεωρείται η απόλυτη επιτυχία. Ταλαντούχος παίκτης, φθηνή αγορά, ακριβή πώληση.

Η τελευταία σπουδαία επιτυχία που εκτόξευσε τη φήμη του ήταν η περίπτωση Ντεμπελέ.

Ο Μίσλιντατ έφερε τον νεαρό Γάλλο από τη Ρεν στη Βεστφαλία, δημιουργώντας τείχος προστασίας στους μνηστήρες Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Αρσεναλ.

Το ρίσκο που ανέλαβε ήταν μεγάλο γιατί η Ντόρτμουντ πλήρωσε 15 εκατ. ευρώ, που για γερμανική ομάδα το ποσό θεωρείται εξωπραγματικό.

Η επιτυχία όμως ήταν ανεπανάληπτη. Σε έναν μόλις χρόνο η Ντόρτμουντ πούλησε τον Ντεμπελέ στην Μπαρτσελόνα έναντι 105 εκατ. ευρώ συν 40 εκατ. ευρώ μπόνους.

Καθόλου άσχημα ένα κέρδος της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ για ποδοσφαιριστή που πέτυχε μόλις έξι γκολ.

Χιλιόμετρα

Εκατοντάδες αδιάφορα παιχνίδια, χιλιάδες χιλιόμετρα στον δρόμο, προπονήσεις που κατέληξαν σε φιάσκο και σχέσεις με δασκάλους και γονείς περιλαμβάνει η ζωή των κυνηγών ποδοσφαιρικών ταλέντων.

Τις περισσότερες από τις μεθόδους που ακολουθούν και φυσικά δεν είναι όλες ίδιες, οι κυνηγοί προσπαθούν να τις κρατήσουν μυστικές. «Θα ήταν αγένεια να αποκαλυφθούν τα μυστικά», εξηγεί ο πρώην scout της Μάντσεστερ Σίτι και νυν της Γουότφορντ και της Ουντινέζε, Ρομέν Πουαρό (αυτό κι είναι όνομα για άνθρωπο που ψάχνει).

Για τις δικές του μεθόδους ο Πουαρό αναφέρει πως ταξιδεύει 5.000 χιλιόμετρα τον μήνα για να βλέπει παιχνίδια, χωρίς σ’ αυτά να περιλαμβάνονται τα ταξίδια με αεροπλάνα και τρένα.

Η ανακάλυψη ακατέργαστων ποδοσφαιρικών διαμαντιών είναι μία δύσκολη υπόθεση.

«Η εμπειρία είναι κρίσιμη. Ξεκίνησα με τη γενιά του 1993, αυτήν του Πολ Πογκμπά. Από τα 16 του ήταν φαινόμενο. Δεν υπήρχε κάποιος τότε να τον συγκρίνεις».

Η μέθοδος

Ο Πουαρό εξηγεί πως η παρακολούθηση προπονήσεων και αγώνων σε όλα τα επίπεδα τον βοήθησε να εξελίξει μία μέθοδο αξιολόγησης.

Ο Λουίς Ρανγκέλ, scout της βραζιλιάνικης Βάσκο ντα Γκάμα, συμφωνεί με τον Πουαρό, σημειώνοντας πως δεν μπορείς να αυτοσχεδιάσεις.

«Ολοι πιστεύουν πως είναι ειδικοί και μας φέρνουν παιδιά για να τα δοκιμάσουμε», λέει ο Βραζιλιάνος.

Ο Πουαρό χρησιμοποιεί μία μέθοδο που είναι πολύ δημοφιλής στον Αγιαξ και αποκαλείται TIPS ακρωνύμιο των λέξεων Technique (τεχνική), Intelligence (νοημοσύνη), Personality (προσωπικότητα) και Speed (ταχύτητα).

«Μετά πρέπει να εξετάζεις την ανάπτυξη των παιδιών για να βλέπεις αν είναι πιο ανεπτυγμένα για την ηλικία τους ή εξακολουθούν να αναπτύσσονται για να υπολογιστεί η δυνατότητά τους να εξελιχθούν».