Να το ξεκαθαρίσουμε προκαταβολικά. Δεν ήταν ούτως ή άλλως όχι εύκολο, αλλά πιθανότατα ούτε καν συμβατό. Από τον Αύγουστο και την κλήρωση της φάσης των ομίλων ο Ολυμπιακός ήξερε. Γνώριζε πως η συγκατοίκηση στο ίδιο γκρουπ Τσάμπιονς Λιγκ με Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Σπόρτινγκ τον έριχνε απευθείας σε νερά… αχαρτογράφητα. Η τρίτη θέση έμοιαζε με ταβάνι σε κάθε ρεαλιστική, ψύχραιμη προσέγγιση της κατάστασης. Οι Ερυθρόλευκοι λοιπόν αυτό το ταβάνι δεν το… έπιασαν ποτέ και από χθες το βράδυ είναι και επίσημα εκτός συνέχειας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η ήττα στη Λισαβόνα (3-1) από τη Σπόρτινγκ άδειασε τον λογαριασμό των πιθανοτήτων. Τέταρτος ο πρωταθλητής οριστικά και αμετάκλητα, ό,τι και αν συμβεί στον επίλογο της φάσης των ομίλων κόντρα στη Γιουβέντους (5/12) στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Τέταρτος, με την Ιστορία να γράφει πως η Σπόρτινγκ ήταν εκείνη που τον καταδίκασε. Πρώτα με την παράσταση της πρεμιέρας στο Φάληρο και χθες σε μια αναμέτρηση που είχε χαρακτήρα τελικού για την ομάδα του Τάκη Λεμονή.

Για τον Ολυμπιακό που ήθελε, αλλά που όπως φάνηκε δεν μπορούσε. Ή που τέλος πάντων δεν πρόλαβε να μάθει αν μπορούσε, καθώς το ενδιαφέρον χάθηκε από το 43′, στην αρένα του Αλβαλάδε. Μέσα σε τρία λεπτά, δύο σημαντικά αμυντικά λάθη (Μποτία, Κούτρης), ισάριθμα γκολ (Ντοστ 40′, Μπρούνο Σέζαρ 43′) και τέλος. Ειρωνεία: σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο υπήρχε ισορροπία. Που ο Ολυμπιακός είχε ανεβάσει τα ποσοστά του στην κατοχή μπάλας, που είχε καταφέρει να ρίξει τον ρυθμό. Που έδειχνε να ανταποκρίνεται. Βγήκε ένα πολύ δύσκολο πρώτο τέταρτο (δοκάρι ο Πίντο στο 3′), και έπειτα ώς τη φάση του 1-0 πραγματικά οι Πειραιώτες έμοιαζαν να έχουν μια προσέγγιση στο ματς που τους κρατούσε σε τροχιά. Εστω σε σχήμα δίχως φορ, όπως αναμένονταν (με τον Φορτούνη να έχει τον σχετικό ρόλο). Στο δεύτερο ημίχρονο, η Σπόρτινγκ απαλλαγμένη πλέον από το δικό της άγχος (έχει σοβαρές πιθανότητες ακόμη και για τη δεύτερη θέση πλέον) ήταν ακόμη καλύτερη. Το γεγονός ότι τελείωσε με 19 τελικές το ματς μάλλον εξηγεί τα πάντα, μεταξύ άλλων ότι ο Ντοστ πέτυχε και δεύτερο προσωπικό γκολ (66′) ανεβάζοντας το σκορ στο 3-0. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ούτε να… σκεφτεί το ενδεχόμενο να αλλάξει τη ροή του ματς. Το μόνο που του προέκυψε ήταν ο… Οφόε. Ο Βέλγος που δεν ξεκίνησε, καθώς δεν ήταν απολύτως έτοιμος, βρήκε τον δρόμο για το… γκολ της τιμής (3-1) στο 86′, έπειτα από ασίστ του Φιγκέιρας (που αντίκρισε κίτρινη κάρτα και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ματς με τη Γιουβέντους.

Σπόρτινγκ: Ρουί Πατρίσιο, Πιτσίνι (85′ Ριστόφσκι), Αντρέ Πίντο, Ματιέ (77′ Φιγκεϊρέδο), Κοεντράο, Καρβάλιο, Μπατάγλια, Μαρτίνς, Σέζαρ (90′ Ματέους), Μπρούνο Φερνάντες, Ντοστ.

Ολυμπιακός: Προτό, Φιγκέιρας, Μποτία, Eνγκελς, Κούτρης, Ρομαό, Ζιλέ, Ταχτσίδης (65′ Οφόε), Καρσελά (46′ Σεμπά), Πάρντο, Φορτούνης (57′ Τζούρτζεβιτς).