O Mάρκο Λιβάγια διανύει στην ΑΕΚ τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του. Αποτελώντας βασικό κομμάτι ενός συνόλου που βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας ήδη αγαπηθεί από τον κόσμο και τονίζοντας ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία πως φαντάζεται τον εαυτό του στη χώρα μας και για τα επόμενα χρόνια. Συναισθήματα που ο κροάτης φορ δεν είχε νιώσει ούτε στην Ιταλία ούτε στη Ρωσία αλλά ούτε και στην Ισπανία.

Τα ταξίδι αρχίζει

Στα 18 του, η Ιντερ διέκρινε το ταλέντο του και τον απέκτησε από τη Χάιντουκ, επενδύοντας πολλά στις ικανότητες του νεαρού επιθετικού. Ομως ο Λιβάγια δεν μπόρεσε ποτέ να βρει στο Μιλάνο το περιβάλλον που αναζητούσε, έχοντας ζητήματα προσαρμογής. Που συνεχίστηκαν και στις Τσεζένα, Αταλάντα, οι οποίες αποτέλεσαν τους επόμενους σταθμούς της καριέρας του.

Κάπως έτσι, η μετακίνηση στη Ρούμπιν Καζάν το 2014 έμοιαζε με λύτρωση για τον κροάτη στράικερ. Ωστόσο, ούτε στη διετία που έμεινε στη Ρωσία μπόρεσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να νιώσει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη που αναζητούσε. Κάτι που, σε συνδυασμό με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του, έφερε την αποχώρησή του από τη Ρωσία, με προορισμό και πάλι την Ιταλία. Αυτή τη φορά για την Εμπολι. Ηταν σαφές ωστόσο πως η Ιταλία δεν του πήγαινε και έτσι η μετακίνηση στην Ισπανία, για λογαριασμό της Λας Πάλμας, ήταν μια μάλλον εύκολη απόφαση για τον ίδιο.

Στα Κανάρια Νησιά ο Λιβάγια πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν του, μέχρι τη φετινή. Αποτελώντας τον βασικό φορ της ισπανικής ομάδας με την οποία σκοράρισε πέντε φορές στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, ούτε εκεί βρήκε την Ιθάκη του. Η κόντρα του με τον προπονητή της Λας Πάλμας έθεσε το μέλλον του σε αμφισβήτηση και τότε παρουσιάστηκε η προοπτική της ΑΕΚ.

Η συμφωνία

Η Ενωση έδειξε από την αρχή ζωηρό ενδιαφέρον για τον Λιβάγια, προσφέροντάς του παράλληλα την ευκαιρία του πρωταθλητισμού. Που δεν είχε σε καμία από τις ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκε. Η συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι μεταξύ ΑΕΚ και Λας Πάλμας αφορούσε τον δανεισμό του Λιβάγια για έναν χρόνο, με την Ενωση να καταβάλλει για την παρουσία του στη χώρα μας, για την τρέχουσα σεζόν, ένα ποσό που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Θέτοντας παράλληλα μια οψιόν που της δίνει το δικαίωμα να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα του παίκτη με ένα ποσό της τάξεως των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ξεκίνημα του Λιβάγια με την ΑΕΚ δεν ήταν εύκολο. Ο Κροάτης είχε θέματα προσαρμογής, ωστόσο από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά άρχισε να «λύνεται». Σκοράροντας, μοιράζοντας ασίστ και έχοντας γενικώς μια καθοριστική παρουσία με την Ενωση. Αποτελώντας πλέον τον άνθρωπο των ντέρμπι για την ΑΕΚ, αφού με τη δική του ασίστ ολοκληρώθηκε η ανατροπή επί του Ολυμπιακού, ενώ τα γκολ του έδωσαν τέσσερις βαθμούς στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Ο Λιβάγια δείχνει να έχει βρει στην ΑΕΚ τον εαυτό που είχε χάσει τα προηγούμενα χρόνια. Νιώθοντας εμπιστοσύνη και ασφάλεια και έχοντας το μεγάλο κίνητρο της κατάκτησης ενός τίτλου. Στοιχεία που τον έχουν δέσει με την ΑΕΚ, τον κόσμο της και τη χώρα μας, με τον 24χρονο φορ να επιθυμεί την παραμονή του στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά. Κάτι που φαίνεται πως αποτελεί επιθυμία και της ΑΕΚ, μιας και οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» θέλουν το θέμα της ενεργοποίησης της οψιόν για την αγορά του να έρχεται άμεσα στο προσκήνιο. Ενδεχομένως και πριν από το τέλος του έτους.