Ηταν το σημαντικότερο ραντεβού που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη μεσολάβησή του για να λυθεί η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία. Η συνάντησή του με τον ηγέτη του SPD Μάρτιν Σουλτς στο ανάκτορο Μπελβί χθες το απόγευμα διήρκεσε μία ώρα, δηλώσεις δεν έγιναν ούτε αναμένονταν. Αλλά το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν σε όλους γνωστό. Ο Μάρτιν Σουλτς θέλει νέες εκλογές μετά την αποτυχία της Μέρκελ για το συνασπισμό της «Τζαμάικας» με Πράσινους και Φιλελεύθερους. Τις εκλογές όμως θέλει να αποτρέψει ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Σταϊνμάγερ. Οι πιθανότητες να μεταπείσει τον Σουλτς ήταν πολλές. Ο πρόεδρος του SPD τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση για να αναθεωρήσει τη στάση του. Το ζητούν κυρίως βουλευτές αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματός του που βλέπουν τον κίνδυνο να βρεθεί το SPD υπόλογο της περιπέτειας νέων εκλογών.

Μετά τη συνάντηση Σταϊνμάγερ – Σουλτς συνεδρίασε εκτάκτως η ηγεσία του SPD για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα. Η Μέρκελ με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση, «έριξαν συντρίμμια της αποτυχίας τους στην πόρτα του SPD», είπε Μανουέλα Σβέζιγκ, αντιπρόεδρος του SPD και πρωθυπουργός στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Πομερανία. «Θα συζητήσουμε εντατικά και υπεύθυνα για να αποκτήσει η Γερμανία σταθερή διακυβέρνηση» πρόσθεσε.

Σταθερή διακυβέρνηση με τα σημερινά δεδομένα σημαίνει συμμετοχή του SPD σε νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Υποστηρικτές του είναι και άλλα μεγάλα ονόματα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Στέφαν Βάιλ, που επανεξελέγη προχθές στην Κάτω Σαξονία πρωθυπουργός μεγάλου συνασπισμού, αλλά με μικρότερο εταίρο τους Χριστιανοδημοκράτες, τόνισε την ανάγκη σταθερότητας σε μια σημαντική χώρα της ΕΕ. «Το SPD θα συμβάλει με το δικό του μερίδιο για να βγει η χώρα από τη σημερινή δύσκολη θέση», είπε ο Βάιλ.

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού τάσσεται και η πλειοψηφία των οπαδών των δύο στρατοπέδων, το 38% των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ενωσης και το 36% του SPD, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Emnid για τις εφημερίδες του ομίλου «Funke Mediagruppe». Για νέες εκλογές τα αντίστοιχα ποσοστά είναι CDU-CSU 28% και SPD 35%.

Στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο να στηρίξει το SPD κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέρκελ. Η ίδια όμως δεν το θέλει, ωστόσο το επανέφερε χθες ο Χριστιανοδημοκράτης Γιενς Σπαν ως λύση ανάγκης εάν δεν ευοδωθεί η διαπραγμάτευση για νέο μεγάλο συνασπισμό.

Αντιστάσεις υπάρχουν ακόμα στους Σοσιαλδημοκράτες, όμως ωριμάζει και η ιδέα νέας συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες. «Δεν είμαστε σε παζάρι για να αποφασίσουμε αν θα αγοράσουμε ή όχι. Είμαι επιφυλακτικός διότι στο τέλος δεν είχαμε κοινά σημεία με τους Χριστιανοδημοκράτες. Και στις διερευνητικές διαβουλεύσεις για την «Τζαμάικα» τα κοινωνικά ζητήματα δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο», επισήμανε ο Κλάους Λάουτερμπαχ, από τα επιφανή στελέχη του SPD. Και όσο εξαρτάται η Μέρκελ από το SPD μπορούν να ανεβάσουν και τον πήχη των απαιτήσεων.