Τα μετρητά εξακολουθούν να κυριαρχούν στις συναλλαγές στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον τομέα αυτόν στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας των χωρών της ευρωζώνης.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το έτος 2016 και είδε χθες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα πραγματοποιείται με μετρητά το 75% των συναλλαγών με βάση τη συνολική αξία πληρωμών. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών της ευρωζώνης, με δεύτερη τη Μάλτα, όπου το ποσοστό είναι 74%. Ακολουθεί η Κύπρος με 72%. Το ποσοστό της Γερμανίας ανέρχεται σε 55%.
Με βάση τον συνολικό αριθμό των συναλλαγών και όχι την αξία, στην Ελλάδα γίνεται με μετρητά το 88% των συνολικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Εδώ πρωταθλήτρια είναι η Μάλτα με 92%. Η Κύπρος έχει το ίδιο ποσοστό με την Ελλάδα. Αίσθηση προκαλεί το υψηλό ποσοστό της Γερμανίας στο σύνολο των συναλλαγών που γίνονται με μετρητά, το οποίο φτάνει το 80%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Γερμανοί προτιμούν να κάνουν με μετρητά συναλλαγές που αφορούν μικρότερα ποσά.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ΕΚΤ στα capital controls που επιβλήθηκαν στη χώρα μας το 2015, σημειώνοντας ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι κάνουν πιο δύσκολη τη σύγκριση με τις άλλες χώρες. Πριν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, πολλοί Ελληνες είχαν σπεύσει να σηκώσουν από τις τράπεζες μετρητά, με τον φόβο ότι μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους. Επισήμως πάντως, παρά την τραπεζική κρίση, στην έρευνα δήλωσαν ότι κρατούν μετρητά στο σπίτι τους μόνο 22% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα, όπως σημειώνει η ΕΚΤ.
Σε ολόκληρη την ευρωζώνη το 79% των συναλλαγών με βάση τον αριθμό τους έγινε το 2016 σε μετρητά. Σε μετρητά έγινε επίσης το 54% της συνολικής αξίας των συναλλαγών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης για τη χρήση μετρητών το 2016 αναφέρεται επίσης ότι, με βάση τον αριθμό των συναλλαγών, αυτά χρησιμοποιούνται περισσότερο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, καθώς και στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται λιγότερο στην Ολλανδία, την Εσθονία και τη Φινλανδία. Με βάση την αξία των συναλλαγών διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Επιπλέον η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι μετρητά χρησιμοποιούν για συναλλαγές περισσότερο οι άνδρες από τις γυναίκες και όσοι είναι άνω των 40 ετών παρά οι νεότεροι.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η μεγάλη εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αναμένεται να μειώσει σύντομα τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με μετρητά, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι οι ανέπαφες κάρτες.