Αναποτελεσματικές αποδεικνύονται οι καμπάνιες στη χώρα μας με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Οι εκκλήσεις των ειδικών, καθώς η κατάχρηση έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολυανθεκτικών μικροβίων, φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της «Hellas Health VII», το 35% των σκευασμάτων που αγοράζουν οι Ελληνες από το φαρμακείο της γειτονιάς τους χωρίς συνταγή γιατρού είναι αντιβιοτικά! Ακολουθούν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του θυρεοειδούς (18%), τα αντιισταμινικά ( 16%) και τα καρδιολογικά – αντιυπερτασικά (9%). Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνες φαίνεται να διατηρούν στενή σχέση με τον φαρμακοποιό τους, αφού τον επισκέπτονται κατά μέσο όρο 8 φορές τον χρόνο. Η υπερπληθώρα φαρμακείων είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάννη Τούντα η μία όψη της εξήγησης της συχνής αυτής επαφής των επαγγελματιών του κλάδου με τους πολίτες.

Τα κενά. Η άλλη όψη αφορά τα κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να τα αναπληρώνουν.

Μάλιστα, το 17% των συναλλαγών των πολιτών όταν φτάνουν στο ταμείο του φαρμακείου γίνεται χωρίς συνταγή, ακόμη κι αν πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του ποσού από την τσέπη τους.

Γιατί; Τέσσερις στους δέκα εξ αυτών απαντούν ότι «το ποσό που πληρώνω ιδιωτικά δεν διαφέρει σημαντικά από αυτό που θα πλήρωνα εάν τα προμηθευόμουν μέσω δημόσιας ασφάλισης». Ωστόσο οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι φαίνεται να είναι αυτοί που διστάζουν περισσότερο να αγοράσουν φάρμακα, πληρώνοντας από την τσέπη τους. Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, οι δύο αυτές κατηγορίες πολιτών καταφεύγουν σπάνια στην πρακτική αυτή, καθώς η οικονομική τους κατάσταση δεν τους το επιτρέπει.