Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» επιβεβαιώνει αυτό που είχε διαφανεί ήδη από τη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα: ότι η μεγάλη προσέλευση των προοδευτικών πολιτών έδωσε νέα δυναμική στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ακριβώς η δυναμική αυτή αποτυπώνεται σήμερα δημοσκοπικά. Η εκτόξευση στο 12,5% που καταγράφει το κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και χωρίς μάλιστα να προσμετρηθεί σε αυτό το ποσοστό το 1,5% του Ποταμιού, είναι το πιο απτό δείγμα της μαζικής επιστροφής των προοδευτικών πολιτών στον παραδοσιακό τους χώρο.

Από αυτή τη μετεωρική άνοδο γίνεται σαφές ότι οι πολίτες δεν προσήλθαν στις κάλπες μόνο για να πουν ποιον αρχηγό θέλουν. Στάθηκαν στις ουρές των εκλογικών τμημάτων για να στείλουν και το μήνυμα ότι θέλουν τον προοδευτικό χώρο ενωμένο. Οι ψηφοφόροι, παλιοί και νέοι, ανταποκρίθηκαν στο μήνυμα της ενότητας που είχαν εκπέμψει με τη σειρά τους οι υποψήφιοι αρχηγοί στη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας. Αγκάλιασαν την επιλογή τους να θέσουν την ενότητα του προοδευτικού χώρου πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Από αυτή τη βασική αρχή δεν πρέπει να κάνει κανείς καμία έκπτωση. Αν οι συντελεστές αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι, δεν είναι μόνο επειδή το οφείλουν απέναντι στην Ιστορία της δημοκρατικής παράταξης. Είναι κι επειδή αυτό είναι το χρέος τους απέναντι στη χώρα. Διότι η χώρα έχει ανάγκη τη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων. Και ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιστροφή στην ομαλότητα.