Το μεγάλο όνειδος αυτής της κυβέρνησης, ακόμα μεγαλύτερο από την υπερφορολόγηση, από την κοροϊδία, από την κοινή πορεία Αριστεράς με ιδιότυπους δεξιούς, από τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες –οι ξένοι μας. Σαν να ήταν εργαλεία για να ανεβούν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και κατόπιν για να κάνουν πολιτική με τους ευρωπαίους εταίρους. Και τώρα που το εργαλείο-μετανάστες δεν δουλεύει πλέον, τώρα που γεννά δυσπραγίες (όπως, π.χ., η ντε φάκτο κατάργηση της συμφωνίας Σένγκεν προκειμένου για Ελληνες στις πύλες εισόδου της Γερμανίας), η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει συσκότιση. Τους στοιβάζει εκεί όπου με την παρουσία τους θα ενοχλούν όσο το δυνατόν λιγότερους.
Ενα μέρος για στοίβαγμα των ξένων μας είναι η Μόρια της Λέσβου. Αν θυμάστε, τον περασμένο χειμώνα (6/2/2017), «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσαν ένα ρεπορτάζ μου από εκεί στο οποίο περιγραφόταν ένα κλίμα ζόφου. Αθλιες συνθήκες διαβίωσης, κρύο και υγρασία, μαφίες, οικονομική εκμετάλλευση, βιασμοί γυναικών και παιδιών, κλειστοί ορίζοντες.
Ε, και; Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, τα πράγματα συνεχίζουν όμοια κι απαράλλαχτα. Τις προάλλες βρέθηκαν στη Μόρια γερμανοί δημοσιογράφοι του περιοδικού «Spiegel». Ο πολυχρονεμένος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έχει φροντίσει να απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, ωστόσο το ρεπορτάζ έγινε και δημοσιεύθηκε. Τι είδαν οι Γερμανοί; Τα χειρότερα. Κάτι που περιγράφουν ως «ντροπή της Ευρώπης», έναν εξαναγκαστικό οικισμό κλεισμένο πίσω από ένα τσιμεντένιο τείχος όπου «μυρίζει ούρα κι είναι γεμάτο σκουπίδια […] Λίγο πριν μπει ο χειμώνας στην Ελλάδα, 15.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα πέντε νησιά – hotspot του Αιγαίου…».
Είναι άνθρωποι κουρασμένοι και αγανακτισμένοι. Το ίδιο είναι και οι νησιώτες –που όπως ήρθαν τα πράγματα πολλοί αντιμετωπίζουν τους ξένους μας σαν απειλή. Η όλη κατάσταση απέχει μια θρυαλλίδα από την έκρηξη. Ο νυν υπουργός απέτυχε να αποδράσει διά της προαγωγής, ωστόσο είτε είναι είτε φύγει το πρόβλημα θα υφίσταται και θα απαιτεί λύση.
Λύση ανθρωπιάς, τουτέστιν ένταξης των ξένων μας σε περιβάλλοντα αξιοπρέπειας. Ο,τι υπόσχονταν ανέκαθεν οι αριστεροί, δηλαδή, πριν γίνουν κυβέρνηση. Ας μην ξεχνούν όμως ότι στην καρέκλα κάθησαν και γι’ αυτό: για να εξασφαλίσουν στους ξένους μας συνθήκες αξιοπρέπειας.
Τι τους εξασφάλισαν. Κρύο, αβεβαιότητα, βία. Αδιαφορία και έχθρα. Κρυμμένα υλικά μιας επικίνδυνης ισορροπίας σε μιαν εύφλεκτη χώρα.