Οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παραδοσιακά έχουν πολιτικό πρόσημο, ακόμα και αν οι υποψήφιοι για την προεδρία του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας δεν κατεβαίνουν στην προεκλογική αναμέτρηση έχοντας επίσημο κομματικό χρίσμα.
Με επίκεντρο μία σειρά από σοβαρά θεσμικά ζητήματα, αλλά και θέματα που άπτονται του Ασφαλιστικού και των επιπτώσεων αυτού στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, οι περίπου 22.000 δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΔΣΑ καλούνται αύριο και μεθαύριο να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο πρόσωπο που θα κρατήσει το τιμόνι του Συλλόγου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ο πολυκερματισμός των υποψηφιοτήτων, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τους δικηγόρους και σε επαναληπτική ψηφοφορία, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017, όταν και αναμένεται να εκλεγεί ο δικηγόρος που θα διαδεχθεί στον ΔΣΑ τον σημερινό πρόεδρο Βασίλη Αλεξανδρή. Τα πολιτικά κόμματα, όπως έχει συμβεί και σε παλιότερες αναμετρήσεις στον ΔΣΑ, παρέχουν μεν τη στήριξή τους σε συγκεκριμένους συνδυασμούς, χωρίς όμως κατ’ ανάγκη αυτό να σημαίνει πως κάθε υποψήφιος έχει λάβει και το επίσημο χρίσμα για την εκλογική μάχη.
Μεγάλο στοίχημα βέβαια και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι η προσέλευση των δικηγόρων, καθώς ο φόβος της αποχής πλανάται πάνω από τις δικηγορικές κάλπες.
Πολυδιάσπαση. Εμφανής είναι η πολυδιάσπαση των υποψηφίων, καθώς έχουν ανακηρυχθεί επισήμως συνολικά 15 υποψήφιοι πρόεδροι και συνδυασμοί. Συγκεκριμένα, την ψήφο εμπιστοσύνης των συναδέλφων τους διεκδικούν:
Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, με την παράταξη Ο Δικηγόρος – Ολοι Eμείς Μαζί, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Από τον ίδιο χώρο στηρίζεται και ο Θέμης Σοφός (με την παράταξη Εργατικοί) αλλά και ο Φώτης Κωτσής (Δικηγόροι Μπροστά) και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου (μεμονωμένος υποψήφιος).
Ο Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση, έχοντας ξαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΣΑ, κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές ως μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος. Από τον δημοκρατικό χώρο προέρχονται ο Βασίλης Βραχιώτης (Επείγει), ο Παναγιώτης Περάκης (Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση), η Χριστίνα Κουντούρη (Σύγχρονη Δικηγορία στην Πράξη) και ο Παναγιώτης Γαλετσέλης (Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή), ο οποίος επίσης έχει μεγάλη συνδικαλιστική εμπειρία.
Από τον χώρο της Αριστεράς, με ένα πιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο κατεβαίνει για πρώτη φορά ως υποψήφιος ο Θεόδωρος Μαντάς (Παρίσταμαι Υπέρ), ο οποίος εάν και προέρχεται από τον χώρο του πρώην Συνασπισμού έχει ενσωματώσει στο ψηφοδέλτιό του δικηγόρους από όλους τους χώρους, ενώ με ένα πιο στενό κομματικό ψηφοδέλτιο κατέρχεται στις εκλογές ο Νίκος Δαμασκόπουλος (Σύνθεση των Δικηγόρων).
Τέλος, ο Αγγελος Βρεττός, με την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων, διεκδικεί την προεδρία του ΔΣΑ με το ΚΚΕ.
Επίσης, υποψήφιοι συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο είναι οι εξής: Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και Πυξίδα.
Ακριβώς αυτή η πολυδιάσπαση των υποψηφίων για το χρίσμα του προέδρου του ΔΣΑ σηματοδοτεί πως ο νικητής θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο.
Μάχη για τη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με πηγές από τον χώρο των δικηγόρων, η θέση για τον έναν από τους δύο μονομάχους της επόμενης Κυριακής φαίνεται –εκτός απροόπτου –να έχει κλειδώσει υπέρ του Δημήτρη Βερβεσού.
Ωστόσο, για τη θέση του δεύτερου μονομάχου, όπως προκύπτει και από μετρήσεις που έχουν γίνει καταγράφοντας την πρόθεση ψήφων στο δικηγορικό σώμα, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Και ενώ θα περίμενε κανείς την παραμονή της ψηφοφορίας το σκηνικό να έχει ξεκαθαρίσει, εντούτοις –όπως λέγεται –όλα είναι ανοιχτά. Οσοι γνωρίζουν, εκτιμούν ότι με αξιώσεις διεκδικούν μία θέση στον επαναληπτικό γύρο (με αλφαβητική σειρά) οι Δημήτρης Αναστασόπουλος, Θεόδωρος Μαντάς, Παναγιώτης Περάκης και Θέμης Σοφός, ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφει τις τελευταίες ημέρες και η υποψηφιότητα του Φώτη Κώτση.
Οσο για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών, ουδείς δύναται να προεξοφλήσει τον νικητή. Ανεξάρτητα πάντως από τον νέο πρόεδρο, όποιος κι αν είναι αυτός, την επόμενη μέρα θα έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σοβαρά προβλήματα. Και αυτό που προέχει, όπως είχε δηλώσει ο νυν πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής μετά τη δική του εκλογή, είναι με την ψήφο τους οι συνάδελφοι να στήσουν «γέφυρες ενότητας, υπερβαίνοντας μικροκομματικές περιχαρακώσεις».
Κάλπες παντού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ίδιες ημερομηνίες θα διεξαχθούν εκλογές και στους λοιπούς 62 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.