Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ίσως και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, αναζωπυρώνονται μετά τον χορό των καθημερινών αποκαλύψεων για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία. Στη ΝΔ θεωρούν ότι εάν επιβεβαιωθεί έστω και ένα μέρος από τις καταγγελίες που μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ρόλο και τις προθέσεις συγκεκριμένων προσώπων, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να ξεπεράσει και αυτό τον κάβο, με δεδομένο ότι πλήττεται κατ’ αρχήν ο κυβερνητικός του εταίρος αλλά και ο ίδιος εφόσον οι αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν την έγκριση του ΚΥΣΕΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι έχει ήδη καταρρεύσει η ρητορική περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» και πως ο Πρωθυπουργός καλείται τώρα να επιλέξει είτε την παροχή απόλυτης στήριξης στον κυβερνητικό του εταίρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πολιτικά για τον ίδιο και τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είτε την απόσταση από πρόσωπα και γεγονότα, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως την πτώση της κυβέρνησης. Στον σάλο που έχει ξεσπάσει στελέχη της ΝΔ προσθέτουν:

1. Την κακή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας με τους μισούς Ελληνες να χρωστούν στην Εφορία και τη γενιά των 300 ευρώ να «κυριαρχεί» στην αγορά εργασίας.

2. Την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

3. Τη νέα φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης μέσα από τον προϋπολογισμό του ’18.

4. Την αστάθεια στη Γερμανία που μοιραία μπλοκάρει οιανδήποτε προσπάθεια για το χρέος.

5. Την κόπωση του εκλογικού σώματος από τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια.

Τακτικοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν ότι για τον Τσίπρα θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει σε εκλογές τώρα, ποντάροντας στην προσδοκία εξόδου από το Μνημόνιο, κάνοντας μάλιστα και νέες εξαγγελίες για παροχές και φοροελαφρύνσεις τις οποίες δεν θα χρειαστεί στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να υλοποιήσει. Παράλληλα, εάν κάνει εκλογές μέχρι την άνοιξη, θα μεταφέρει την υλοποίηση των μέτρων που ο ίδιος συμφώνησε και υπέγραψε στην επόμενη κυβέρνηση και άρα θα επιδιώξει (όσο αυτό είναι δυνατόν) να μετακυλίσει το πολιτικό κόστος.

Γαλάζια ετοιμότητα

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, παρακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, τους σοβαρούς τριγμούς που το θέμα προκαλεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. δήλωση Φίλη και τις αποστάσεις Σκουρλέτη) και έχοντας καθαρή εικόνα για την πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος, πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι και πάλι πάνω στο τραπέζι. Για τον λόγο αυτό έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες κ.κ. Δημητριάδη και Μυλωνάκη που έχουν αναλάβει την επεξεργασία των ψηφοδελτίων της ΝΔ και συζητούν με νέα πρόσωπα τα οποία θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν με τα κοινά, να έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους το αργότερο μέχρι στον Ιανουάριο ενώ ο ίδιος αναμένεται από το βήμα του επικείμενου Συνεδρίου της ΝΔ να θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα. Δεν είναι τυχαίο, τέλος, ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή έχει επιστρέψει στη γαλάζια ρητορική ενώ ο κ. Μητσοτάκης είπε πρόσφατα ότι πλησιάζει το «κοινό πολιτικό τέλος των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου».

Τι λένε οι κορυφαίοι

Τα ιστορικά – κορυφαία στελέχη της ΝΔ συμμερίζονται στην πλειοψηφία τους τη θέση ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ένα από τα πλέον πιθανά σενάρια υπό το βάρος των πολλών και ποικίλων εξελίξεων σε διάφορα μέτωπα. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα την αστάθεια στη Γερμανία η οποία –όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του –ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για εξασφάλιση πολιτικού χρόνου και για μια νέα προσπάθεια διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι το ’18 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για να νοικοκυριά καθώς έχουν εξαντληθεί και οι τελευταίες δυνατότητες ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις και πιστεύει ότι το πιθανότερο είναι να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί (ανάπτυξη επί του ΑΕΠ, έσοδα, δαπάνες). Η οικονομία σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις της υπόθεσης πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία είναι κατά τον κ. Σαμαρά ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο και θα ανατρέψει τελικά τις ευαίσθητες ενδοκυβερνητικές ισορροπίες…

Ο Κώστας Καραμανλής, αντίθετα, είναι πιο μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του και επιμένει, μιλώντας σε βουλευτές της ΝΔ που τον επισκέπτονται, ότι κατά την εκτίμησή του ο κ. Τσίπρας θα παλέψει μέχρι τέλους για να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που έχει. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, η όποια συζήτηση για εκλογές θα ξεκινήσει περί τα τέλη καλοκαιριού του ’18 και τότε ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και το γενικότερο πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί θα ληφθεί η απόφαση από το Μαξίμου εάν οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη – Νοέμβρη του ίδιου χρόνου ή το 2019. Πιστεύει ότι οι δανειστές δεν θέλουν πολιτικές αναταράξεις στη χώρα σε αυτή τη χρονική στιγμή και πως εφόσον ο κ. Τσίπρας υλοποιεί «κατά γράμμα» τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, δεν έχουν λόγο να μην τον υποστηρίξουν, αφήνοντας να εξελιχθούν αποφάσεις όπως το κοινωνικό μέρισμα ή η κρατικοποίηση των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο και ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ως πρωθυπουργός είχε κληθεί να αντιμετωπίσει δύσκολα γεγονότα που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν, δεν είναι σε θέση να αποκλείσει απρόοπτα γεγονότα ικανά να ανατρέψουν τον αρχικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού, αλλά δεν το θεωρεί –αυτή την ώρα –το πιθανότερο σενάριο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανήκει στη “σχολή” εκείνων που πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι καλύτερο να κάνει τις εκλογές βασιζόμενος στις προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον, ειδικά μάλιστα όταν ο ίδιος γνωρίζει ότι η έξοδος από τη μνημονιακή εποχή θα είναι μια απλή τυπική απόφαση (εάν υπάρξει και αυτή) που δεν θα αλλάξει σε τίποτα τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών ούτε θα βοηθήσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Με το βλέμμα στη Βουλή

Σε αυτό πάντως που συμφωνούν όλοι, ηγεσία, βουλευτές και ιστορικά στελέχη, είναι πώς σε κάθε περίπτωση η εκλογική πρωτιά και με ασφαλή διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι εξασφαλισμένη για τη ΝΔ και ότι ο στόχος αυτή την ώρα δεν μπορεί να είναι άλλος από την αυτοδυναμία.

Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη για την εξαγωγή ασφαλών πολιτικών συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι και η συζήτηση που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή. Εκεί η ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τον βαθμό στήριξης του κ. Τσίπρα προς τον κ. Καμμένο αλλά –κυρίως –και την αποδοχή που θα έχει αυτή η στρατηγική επιλογή (εφόσον υπάρξει σε απόλυτο βαθμό) από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.