Ενα δίδυμο… εκρηκτικού ταμπεραμέντου έχει ως καλεσμένους η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Αλίμου της ΝΔ στην εκδήλωση που διοργανώνει το απόγευμα για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Ομιλητές είναι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Οι υπεύθυνοι της τοπικής, όπως προεξοφλείται, δεν τους επέλεξαν τυχαία ως «ζευγάρι»: μπορεί να είναι και οι δύο υποψήφιοι στη Β’ Αθήνας, παλιά καραβάνα ο πρώτος, πιο φρέσκος ο δεύτερος, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που τους ενώνει. Γιακουμάτος και Γεωργιάδης είναι οι βουλευτές που αντιπροσωπεύουν το πιο λαϊκό κοινό της Δεξιάς. Επιπλέον, θεωρούνται και οι δύο ιδανικοί «κράχτες» καθώς έχουν εμπειρία σε δημόσιες εμφανίσεις μπροστά σε κοινό.

Το παραπάνω νεοδημοκρατικό ντουέτο δεν είναι το μοναδικό που συμμετέχει σε εκδηλώσεις στις τοπικές οργανώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ ανεβάζει στροφές ενόψει του Συνεδρίου της αλλά και επειδή θεωρεί ότι οι εκλογές είναι πολύ κοντά και θα πρέπει να βγει στην κοινωνία για να κινητοποιήσει τα μέλη της και όχι μόνο. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση ένας από τους τρόπους που έχει επιλεγεί είναι οι βουλευτές να πηγαίνουν δυο δυο στις γειτονιές προκειμένου να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους.

Τα δίδυμα των βουλευτών. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δημοτικές τοπικές οργανώσεις της ΝΔ για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας έχουν αυξηθεί. Και τα δίδυμα των βουλευτών πάνε κι έρχονται από δήμο σε δήμο. Αύριο για παράδειγμα, ζευγάρι ομιλητών στην εκδήλωση της τοπικής του Χαλανδρίου με θέμα «Ο ΣΥΡΙΖΑ γκρεμίζει τις παραδοσιακές αρχές και αξίες μας» είναι η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Μάκης Βορίδης. Υπέρμαχοι και οι δύο αξιών που υποστηρίζει η ΝΔ, είναι κοντά στην Εκκλησία, ενώ θεωρούνται και οι δύο βουλευτές του σαμαρικού μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεπώς κρίθηκε ότι αποτελούν ένα καλό δίδυμο για το θέμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Βασικό κριτήριο στις ομιλίες των νεοδημοκρατικών διδύμων που πραγματοποιούνται στις τοπικές με αυξητικούς ρυθμούς –κυρίως τα Σαββατοκύριακα βέβαια, που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δραστηριότητα –είναι οι βουλευτές να προέρχονται από την ίδια τάση της ΝΔ. Οι διοργανωτές αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές-ομιλητές εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο τα μηνύματά τους θα είναι πιο εύληπτα και κατανοητά για το κοινό. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από μερικές ημέρες σε εκδήλωση της τοπικής της Νέας Σμύρνης έκανε την εμφάνισή του ένα ντουέτο που εκπροσωπεί τον πιο κεντρώο και φιλελεύθερο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομιλητές για την «Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών» ήταν ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Την περασμένη Δευτέρα εξάλλου η Νίκη Κεραμέως συμμετείχε σε εκδήλωση της τοπικής του Χαλανδρίου για θέματα παιδείας, ασφάλειας και υγείας μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, ο οποίος θεωρείται ότι κινείται σε παρόμοια μονοπάτια με τη βουλευτή· εκφράζει κυρίως την κεντροδεξιά τάση του κόμματος και κρατάει αποστάσεις από τις ακραίες φωνές. Ο βουλευτής της Β’ Αθήνας προ δεκαημέρου συμμετείχε και σε ακόμη μία εκδήλωση, πάλι στην περιφέρεια όπου εκλέγεται, στο Μαρούσι. Εκεί είχε ως παρτενέρ στη συζήτηση για τις «προκλήσεις ασφάλειας για την Ελλάδα» τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η μάχη για τον σταυρό. Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ συνδέεται πάντως όχι μόνο με το 11ο Συνέδριο του κόμματος στις 16-17 Δεκεμβρίου και τις εκλογές αλλά και με κάτι ακόμα: τη μάχη των υποψηφίων για τον σταυρό. Οι βουλευτές είναι οι μόνοι σίγουροι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, όπως έχει ξεκαθαρίσει πολλές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ετσι, δεν αποκλείεται στελέχη και τοπικές στους δήμους να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους και γι’ αυτό να καλούν συγκεκριμένους βουλευτές ως ομιλητές. Αυτό εξηγεί άλλωστε και τη σχεδόν καθημερινή παρουσία βουλευτών των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως στην αχανή της Β’ Αθήνας.

Στο μεταξύ, παράλληλα με τη μάχη που δίνουν για την προσέλκυση ψηφοφόρων οι νυν βουλευτές εκμεταλλευόμενοι την παρουσία τους στις εκδηλώσεις των τοπικών οργανώσεων, διαγκωνισμός υπάρχει και ανάμεσα σ’ αυτούς που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις συζητήσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι τοπικές της ΝΔ θα διαπιστώσει πως σχεδόν πάντα τα δυνατά δίδυμα των βουλευτών συμπληρώνονται από ένα τρίτο πρόσωπο. Συνήθως πρόκειται για κάποιο στέλεχος του κόμματος που θα επιθυμούσε να πάρει μια θέση στα ψηφοδέλτια. Αλλωστε, αρκετά απ’ αυτά τα στελέχη που δίνουν το «παρών» στα πάνελ των ομιλητών στις εκδηλώσεις έχουν υπάρξει στο παρελθόν υποψήφιοι της ΝΔ, γι’ αυτό και συχνά τα συνοδεύει ο προσδιορισμός «πολιτευτής».