Ολα ξεκίνησαν μ’ ένα τηλεφώνημα –από τον Αλέξη Τσίπρα που ήθελε να συγχαρεί τη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της στις εκλογές του νέου φορέα. Η συζήτηση ήταν τυπική –«έβαλες έναν δύσκολο στόχο και τον πέτυχες», φέρεται ότι είπε ο Πρωθυπουργός στη νεοεκλεγείσα επικεφαλής. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η τυπική ευγένεια συνδέθηκε και με πολιτικές προτροπές, με τον Τσίπρα να τουιτάρει «ελπίζω η εκλογή της να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε όλη την Ευρώπη». Και κάπως έτσι, ένας νέος κύκλος σεναρίων άρχισε να ανοίγει –έστω και με την υπόθεση Καμμένου σε πλήρη εξέλιξη, πολλοί πίστεψαν ότι, στρεφόμενος στην Κεντροαριστερά, ο Τσίπρας έψαχνε διέξοδο διαφυγής.
Εξίσου γρήγορα, ωστόσο, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές που επιχειρήθηκε κάτι παρόμοιο, έγινε φανερό πως οι όποιοι δίαυλοι επικοινωνίας υπήρχαν με τον ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς Χαριλάου Τρικούπη έχουν κλείσει. Η Φώφη Γεννηματά, αντιλαμβανόμενη το παιχνίδι του Πρωθυπουργού, έχει διαμηνύσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως δεν υπάρχει περίπτωση να προσφέρει «δεκανίκι» στην κυβέρνηση, ταυτίζοντας πλήρως τον Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, κατά την ψήφιση του κοινωνικού μερίσματος, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας της σε αυτό ακριβώς το σημείο. «Το θέμα ξεπερνά τον γνωστό συγκυβερνήτη σας και αφορά συνολικά την κυβέρνηση. Γιατί όλοι σας τα υποστηρίζετε. Ακόμα και η εφημερίδα σας, η “Αυγή”, έχει σπεύσει να υποστηρίξει τους άθλιους χειρισμούς» ανέφερε η Γεννηματά –«μαζί εξάλλου αφήνετε να αλωνίζει ο Ρουβίκωνας, από τη Βουλή μέχρι το υπουργείο Αμυνας και δυσφημίζεται η χώρα διεθνώς ως ξέφραγο αμπέλι. Επεσε το προσωπείο του ηθικού σας πλεονεκτήματος».
Μετά την προειδοποίηση του Νίκου Κοτζιά για ποινές φυλάκισης σε όσους αφήνουν να διαρρέουν απόρρητα έγγραφα και τις φωτογραφικές δηλώσεις εναντίον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου, σε σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη η Γεννηματά αποφάσισε την πλήρη σύγκρουση με την κυβέρνηση, καλύπτοντας πλήρως τον βουλευτή της. Οταν, δε, έγινε γνωστό πως ο Πρωθυπουργός ζητά αλλαγή της ημέρας διεξαγωγής της συζήτησης, η Γεννηματά θεώρησε απαραίτητη και την παρουσία της στην Ολομέλεια, για να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή αντιπολίτευση. Σε αυτήν της τη θέση έχει την πλήρη υποστήριξη του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, που έχει εξαρχής υποστηρίξει πως συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει, ειδικά από τη στιγμή που επέλεξε να συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ. Μάλιστα, οι επαφές μεταξύ των επιτελείων θα ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενδεχομένως και με συναντήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως, με σκοπό τον καθορισμό ενιαίας στάσης και τον συντονισμό των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων ενόψει της συζήτησης της Δευτέρας.
Διαχωρίζει τη θέση της. Η στάση της Γεννηματά είναι, καταρχήν πολιτική. Οπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη, έχοντας μόλις εκλεγεί στην προεδρία ενός νέου φορέα εγγυώμενη την αυτόνομη πορεία του, θα ήταν τουλάχιστον ανακόλουθο να αφήνει ανοιχτό παράθυρο προς την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Ακόμα και η δήλωσή της, μία μέρα μετά την εκλογή της στην οποία ανέφερε πως δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε δύο παραμέτρους: τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τη «βαθιά νεοφιλελεύθερη» πολιτική που ακολουθεί. Από την άλλη, είναι μια στάση απολύτως λογική, καθώς, όπως έδειξαν η μαζική προσφυγή στις κεντροαριστερές κάλπες και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, όλο και περισσότεροι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές επιστρέφουν «στο σπίτι τους». Αυτή η στάση, εξηγούν από τη Χαριλάου Τρικούπη, τρομάζει την κυβέρνηση –δίνει, όμως, επίσης, ένα επιπλέον κίνητρο στη Γεννηματά να διαχωρίζει τη δική της θέση, και κατ’ επέκταση του νέου φορέα, από τις επαφές «τρίτου τύπου» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αποφασιστική στάση της Γεννηματά δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν υποστηρικτές της που επιμένουν να τονίζουν την ανάγκη για ένα ενιαίο, προοδευτικό μέτωπο –δεν ανήκουν, βέβαια, στον στενό πυρήνα των συνεργατών της, στους οποίους υπάρχει σύμπνοια για τα επόμενα βήματα. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων, ωστόσο, αναμένεται δυσκολότερη απ’ όσο είχε φανεί εξαρχής –όχι ως προς τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως προς εκείνη με τη ΝΔ. Καταλυτική για τη στάση της ελληνικής Κεντροαριστεράς, σε περίπτωση ανάγκης σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, θα είναι η στάση που θα ακολουθήσουν οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες. Αν τελικά ο Σουλτς πει «ναι» στον Μεγάλο Συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, στελέχη της ελληνικής Κεντροαριστεράς εκτιμούν πως θα αποδειχθεί ακόμα δυσκολότερο για τη Γεννηματά η επιλογή μη συνεργασίας με τη ΝΔ.