Δυστυχώς… χάσαμε. Μετά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, που από το Λονδίνο πάει λόγω Brexit στο Αμστερνταμ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που το Μαξίμου τον εμφάνιζε αν όχι σίγουρο, τουλάχιστον ως επικρατέστερο, τερμάτισε τέταρτος και καταϊδρωμένος, διεκδικώντας τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Και επειδή, ως γνωστόν, αυτές οι θέσεις κρίνονται από τη δυναμική των χωρών και όχι (μόνον) από την προσωπικότητα ή την επάρκεια των υποψηφίων, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι και η χθεσινή απόφαση ήταν μια ακόμα ήττα της ελληνικής κυβέρνησης, όχι του υπουργού της.

Μόλις τέταρτος με 20 ψήφους

Στην ψηφοφορία για την πρώτη επιλογή των τριών επικρατέστερων, από τους συνολικά επτά υποψηφίους, πρώτος αναδείχθηκε ο Γάλλος Πιερ-Ιβ Λε Μπορν με 31 ψήφους, δεύτερος ο Σλοβένος Γκόραζντ Κλεμέντσιτς με 29 ψήφους και τρίτη η Ντούνια Μιγιάτοβιτς από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη με 26. Η υποψηφιότητα Μουζάλα αναδείχθηκε τέταρτη, συγκεντρώνοντας μόλις 20 ψήφους.
«Δώσαμε μια πολύ σημαντική μάχη, με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Μουζάλα, ο οποίος θα συνεχίσει να πηγαίνει στο γραφείο του στο υπουργείο στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κάπως έτσι απομακρύνονται τα σενάρια ανασχηματισμού. Τουλάχιστον για την ώρα…
Ο Μουζάλας ανέφερε ακόμα ότι «και οι επτά υποψήφιοι ήταν ιδιαίτερα αξιόλογοι και δεν υποτιμούμε τους συνυποψηφίους», ενώ σε ερώτηση για το πώς σχεδιάζει την «επόμενη μέρα», απάντησε: «Συνεχίζουμε».

Κλειδώνει τον Ιανουάριο

Μετά την επιλογή των επικρατέστερων υποψηφίων θα ακολουθήσει νέα ακρόαση των τριών ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η τελική εκλογή νέου επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 22-26 Ιανουαρίου 2018. Η θητεία του νέου επιτρόπου αρχίζει την 1η Απριλίου 2018.
Μία ημέρα νωρίτερα, στις 31/3/2018, λήγει η θητεία του Λετονού Νιλς Μούιζνιεκς. Ο Μούιζνιεκς υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικών Σπουδών της Λετονίας, ενώ έχει εργασθεί στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με σκοπό την προάσπισή τους.
Για να ξέρουμε από ποιους χάσαμε, να συμπληρώσω ότι ο Λε Μπορν είναι γάλλος βουλευτής για τους αποδήμους, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Κλεμέντσιτς υπουργός Δικαιοσύνης στη Σλοβενία και η Μιγιάτοβιτς ήταν μέχρι τον περασμένο Μάρτιο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ.