Η απομάκρυνσή του ήταν απλώς θέμα χρόνου. Μιλώ για τον Θόδωρο Κιτσάκο, μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, εκ των εμβληματικών κρατικών ενεργειακών επιχειρήσεων, που από χθες αποτελεί παρελθόν από την εταιρεία, με απόφαση του Γιώργου Σταθάκη. Το ίδιο ισχύει και για τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Γιώργο Σπανούδη. Οχι, δεν ήταν τα πολιτικά φρονήματα που οδήγησαν τον Κιτσάκο σε απομάκρυνση. Αλλωστε επρόκειτο για επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν και ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση, με υπουργό τότε τον Πάνο Σκουρλέτη.
Ηταν τα έργα και οι ημέρες του στη ΔΕΠΑ που του στοίχισαν την καρατόμηση πριν από τη λήξη της θητείας του: συνεχή προσκόμματα στην υποχρέωση να πάψει η ΔΕΠΑ να είναι πανταχού παρούσα στην αγορά, δηλαδή και χονδρέμπορος και λιανέμπορος, καθυστερήσεις και τριβές με τον πολιτικό του προϊστάμενο, ήταν μερικά απ’ αυτά. Εκεί που ίσως ο κόμπος έφτασε στο χτένι είναι το γεγονός ότι επί των ημερών του τα χρέη της Εταιρείας Λιπασμάτων (πρώην ΒΦΛ), συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, απέναντι στη ΔΕΠΑ εκτοξεύτηκαν στα 110 εκατ. ευρώ, υπόθεση με την οποία έχει ασχοληθεί η Οικονομική Αστυνομία.

Περίσσεψε η ντροπή!

Αν αυτό που παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα δεν ήταν προκλητικό και προσβλητικό συνάμα για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, οπότε το θέμα δεν σηκώνει το παραμικρό χιούμορ, θα πρότεινα στο Μαξίμου να το κάνουν επάγγελμα… Να φτιάξουν δηλαδή μια εταιρεία παραγωγής και να την πουν Maximou Productions, για παράδειγμα. Το λέω διότι το νέο (προεκλογικό, επιμένω) σποτάκι έχει μεν θέμα ξανά το κοινωνικό μέρισμα, αλλά είναι υπερπαραγωγή σε σχέση με το πρώτο. Από πού ν’ αρχίσω και πού να τελειώσω, δηλαδή. Μήπως από το πούρο της… φοροδιαφυγής; Από το άδειο πορτοφόλι στα ψαράδικα; Από την κυρία στο φινάλε, η οποία μπήκε –άγνωστο πώς –στο προαύλιο της Βουλής και λέει ότι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος «είναι πράξη ανθρώπινη και αποδεκτή και ένδειξη σεβασμού»; Ή από την πένα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας διορθώνει το διάγγελμά του για το κοινωνικό μέρισμα; Δεν χρειάζεται βέβαια να σας πω ότι το βίντεο κλείνει πάλι με τη φράση «Ηταν δίκαιο κι έγινε πράξη», που, όπως φαίνεται, αποτελεί το σύνθημα της κυβέρνησης.

Ετοιμος προς αναχώρηση

Για πόσον καιρό θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιάννης Μουζάλας μετά την αποτυχία της υποψηφιότητάς του για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης; Μια πρώτη απάντηση επιχείρησε να δώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του (Real FM): «Αυτή τη στιγμή, παραμένω». Γιατί «αυτή τη στιγμή»; Διότι έδειξε πως ο πόλεμος που άνοιξε με τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα έχει συνέχεια. «Η πολεμική που ασκήθηκε από ένα κομμάτι των συντρόφων μου, παρότι πήρε προσωπικό χαρακτήρα, είναι μία πολιτική κριτική. Αφορά δηλαδή μία άποψη που λέει πρακτικά ότι θα πρέπει να μπούμε σε μία λογική ανοικτών συνόρων. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην επιστήμη και στον κόσμο», είπε. Και μπήκε μετά στο… ζουμί: «Αυτή η διαφωνία προσωποποιήθηκε με έναν άσχημο τρόπο. Με ενόχλησε πάρα πολύ. Ξέρετε, όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις το γαϊδούρι, χτυπάς το σαμάρι».

Δημόσια τα ραντεβού

Ερώτημα για τον αστυνόμο Σαΐνη: Τελικά είδε η Φώφη τον Σταύρο ή τα είπαν τηλεφωνικά για το μέλλον του νέου ενιαίου φορέα; Οχι ότι έχει πολλή σημασία αν οι επαφές γίνονται διά ζώσης –το brainstorming, άλλωστε, παραμένει το ίδιο, και στη μια και στην άλλη περίπτωση. Το ζήτημα είναι ότι μιλάνε και, μάλιστα, πολύ και τακτικά. Για να αποφευχθούν όμως στο μέλλον τέτοιου είδους μπλεξίματα, οι επαφές της Γεννηματά από εδώ και πέρα θα είναι δημόσιες. Την Τρίτη θα υπάρξει η πρώτη επίσημη, με τον Θεοδωράκη, στο γραφείο της στη Βουλή και, μέσα στις επόμενες μέρες, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Ολοι, πλην του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος απουσιάζει (πάλι) στο εξωτερικό.