Ο νεόφερτος όρος Black Friday απασχολεί την καταναλωτική μας συνείδηση τα δύο τελευταία χρόνια. Εισαγωγή από Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ένα είδος αγοραστικής κουλτούρας που έγινε στο άψε-σβήσε «της μοδός» και στην Ελλάδα. Μέρα εντυπωσιακών εκπτώσεων, όπως περιγράφεται σε ιντερνετικά ψαχτήρια, μόνο που αν το καλοσκεφτεί κάποιος, αυτή η (σημερινή) Παρασκευή θα έπρεπε να συνοδεύεται από άλλο χρώμα κι όχι το μαύρο.

Στο κάτω κάτω της γραφής, αν μπορείς να ψωνίσεις με έκπτωση 60% και 70%, γιατί να μην το κάνεις;

Τι γίνεται όμως με μιαν άλλη Black Friday που ημερολογιακά πάει για Ιανουάριο κι αφορά τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Ναι, καλά καταλάβατε, η αναφορά έχει να κάνει με τους παίκτες που δεν δικαίωσαν προσδοκίες. Με παίκτες που δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις που υπήρχαν και που οι ομάδες είναι αναγκασμένες (για διαφορετικούς πάντως λόγους) να παραχωρήσουν σε τιμές που θεωρούνται… κάτω του κόστους.

Εδώ όντως τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές απώλειες των συλλόγων. Αρκεί ν’ αναλογιστεί κάποιος τα ποσά που δαπανήθηκαν για την απόκτηση των συγκεκριμένων παικτών κι αυτά που μπορεί να εισπράξει μια ομάδα από την πώλησή τους, τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Πραγματική «μαυρίλα» και μόνο στο άκουσμα της χασούρας.

Στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας ΠΑΟΚ, οι Κάτσε, Κάνιας και Λεβέκ (ενδεχομένως κι άλλοι δύο) είναι σε αναζήτηση ομάδας για τη συνέχιση της καριέρας τους. Ο Δικέφαλος του Βορρά δεν θέλει ούτε να σκέφτεται τα ποσά που αναφέρει ως «χρηματιστηριακή» αξία η γνωστή ιστοσελίδα transfermarkt.

Στην ΑΕΚ δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τον Πατίτο Ροντρίγκες και ο επιθετικός των Κιτρινόμαυρων ψάχνει ομάδα ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Στον Ολυμπιακό ο Εμενίκε φέρεται να λέει σε φίλους του πως επιθυμεί να γυρίσει στην Τουρκία. Μια μεταγραφή που κόστισε στους Ερυθρόλευκους 2 εκατ. ευρώ (μόνο τα χρήματα που δόθηκαν στη Φενέρ), με τον Νιγηριανό να μην έχει βοηθήσει καθόλου τους Πειραιώτες.

«Ξεπούλημα»

Στον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς οι Πράσινοι αναγκάζονται να πουλήσουν παίκτες για να επιβιώσει ο σύλλογος. Γιατί παίκτες όπως ο Χουλτ, ο Μολέντο και ο Λουντ έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν ικανότητες. Ωστόσο, οι ομάδες που γνωρίζουν τις οικονομικές ανάγκες του Τριφυλλιού προσπαθούν να εκμεταλλευτούν σε σημείο που δεν… πάει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ιστορικός σύλλογος.

Αφήσαμε για το φινάλε την περίπτωση του Μασούντ, ο οποίος είναι πολύ πιθανό ν’ αποχωρήσει τον Ιανουάριο από τον Πανιώνιο. Ενας εξαιρετικός μέσος με χαρίσματα, εμπειρίες αλλά και οξύθυμο χαρακτήρα, από την πώληση του οποίου οι Κυανέρυθροι δεν αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο όφελος. Ισως να είναι και… μηδαμινό.