Το Brexit μοιάζει με τη μαγειρική. Διαλέγεις τα υλικά, τα ψιλοκόβεις, τα ανακατεύεις, τα σιγοβράζεις ή τα βάζεις στον φούρνο και περιμένεις υπομονετικά να ετοιμαστεί το φαγητό –ενίοτε ύστερα από πολλές ώρες. Στο τέλος, δύσκολα μένουν όλοι ευχαριστημένοι: άλλοι το βρίσκουν ανάλατο, άλλοι λύσσα, άλλοι νερόβραστο και σε κάποιους κάθεται στο στομάχι. Τι γεύση θα έχει το Brexit θα το μάθουμε τον Μάρτιο του 2019. Μέχρι τότε θα προηγηθούν πολλά δείπνα, όπως αυτό που θα έχει σε εννέα ημέρες η Τερίζα Μέι με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο ενδέχεται να είναι καθοριστικό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Την τελευταία φορά που δείπνησε η βρετανίδα πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον περασμένο Οκτώβριο, το φαγητό βγήκε ξινό στη Μέι. Η διαρροή από το περιβάλλον του λουξεμβούργιου πολιτικού ήθελε την αρχηγό των Τόρις «αγχωμένη και αποκαρδιωμένη», με «σακούλες κάτω από τα μάτια», να «παρακαλά για βοήθεια την ΕΕ», σε μια περίοδο που δεχόταν (και δέχεται ακόμη) έντονη αμφισβήτηση στο εσωτερικό του κόμματός της και πολλοί στοιχημάτιζαν ότι οι μέρες της ήταν μετρημένες (τώρα κάνουν λόγο για μήνες…). Αυτή τη φορά, βέβαια, ο Γιούνκερ αναμένεται να είναι πιο αβρός με την κυρία που θα έχει απέναντί του. Κι αυτό, διότι η συνδαιτυμόνας του προσέρχεται στο δείπνο με δώρα αξίας πολλών δισ. στερλινών. Δεν προορίζονται όμως για τον πρόεδρο της Κομισιόν προσωπικά, ο οποίος πέντε ημέρες αργότερα θα γιορτάσει τα 63α γενέθλιά του, αλλά για το σύνολο της ΕΕ.

Η Τερίζα Μέι κατάφερε να πείσει τους σκληροπυρηνικούς Brexiteers της κυβέρνησής της (Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ και Σία) ότι αν θέλουν να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να μην αρχίσει μαζική έξοδος επιχειρήσεων προς την ΕΕ, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πόσο βαθιά θα μπει το χέρι εξαρτάται από ποιον ρωτάς ή ποια εφημερίδα διαβάζεις. Οι περισσότεροι πάντως συνομολογούν ότι τα 20 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η Μέι στις Βρυξέλλες για τον «λογαριασμό» του Brexit θα γίνουν άμεσα 40 δισ., και πιθανότατα περισσότερα στο μέλλον, ώστε να φτάσουν ή να προσεγγίσουν τα περίπου 60 δισ. που ζητά η ΕΕ. Η αύξηση της βρετανικής προσφοράς ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα προκειμένου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 14-15 Δεκεμβρίου να εγκρίνει την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για τη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική εμπορική συμφωνία η οποία «καίει» το Λονδίνο.

Οι Brexitοφύλακες όμως έθεσαν όρους: να μην πέσει στο τραπέζι τώρα συγκεκριμένο ποσό και τα επιπλέον χρήματα να εξαρτηθούν από τα ανταλλάγματα που θα λάβει το Λονδίνο, δηλαδή από το πόσο «καλή» θα είναι η τελική συμφωνία. Μάλιστα αποφασίστηκε ότι η όποια χρηματική προσφορά θα αποσυρθεί εάν το Λονδίνο δεν μείνει ικανοποιημένο από τη συμφωνία. «Η οικονομική συνεισφορά μας διέπεται από την αρχή ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα» είπε στα «ΝΕΑ» πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. Η Μέι αναμένεται να καταθέσει τη νέα προσφορά της λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και μόνον εφόσον βεβαιωθεί ότι η κίνηση αυτή θα ξεκλειδώσει τις διαπραγματεύσεις. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει την εβδομάδα 4-8 Δεκεμβρίου, παρά το τελεσίγραφο του αρχιδιαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ το οποίο έληξε χθες. Η απόφαση της κυβέρνησης ενέχει ρίσκα. Πλήθος στελεχών των Συντηρητικών αντιδρούν στο ενδεχόμενο να αυξηθεί ο «λογαριασμός» και καλούν τη Μέι να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν οι Βρυξέλλες επιμείνουν στις απαιτήσεις τους. «Ακόμη και μία στερλίνα είναι πάρα πολλά» δήλωσε ο βουλευτής Πίτερ Μπόουν. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει τον Αγιο Βασίλη στην ΕΕ προσφέροντας δισεκατομμύρια» είπε ο συνάδελφός του Νάιτζελ Εβανς.