Πρόεδρος της Δημοκρατίας για έναν ενεργό πολιτικό όπως ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είναι στην ουσία τιμητική αποστρατεία. Ο λόγος του έχει βάρος, αλλά δεν πρέπει να υπεισέρχεται στην άσκηση της επίκαιρης πολιτικής. Ο ρόλος του όμως γίνεται καθοριστικός σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης, όπως αυτήν στην οποία μπήκε η Γερμανία μετά τις τελευταίες εκλογές.

Το ναυάγιο της «Τζαμάικας», ενός συνασπισμού Χριστιανικής Ενωσης, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, σήμανε την ώρα του προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να πετύχει εκεί που απέτυχε η Ανγκελα Μέρκελ;

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει τα πάντα για να μην οδηγηθεί η Γερμανία σε νέες εκλογές. Και είναι ευτύχημα για τη χώρα που στη θέση αυτή βρίσκεται ο Σταϊνμάγερ με την πολύτιμη διπλωματική εμπειρία του για να μεσολαβήσει ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.

Η λύση του αδιεξόδου θα απαιτήσει χρόνο. Ο Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε νέο κύκλο διερευνητικών επαφών την επόμενη εβδομάδα. Κάλεσε καταρχήν σε κοινή συνάντηση την Ανγκελα Μέρκελ, πρόεδρο του CDU, τον Xορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρο του CSU και τον Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του SPD. Παράλληλα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων όλων των κομμάτων, εκτός του Φιλελεύθερου Λίντνερ με τον οποίο συναντήθηκε αυτήν την εβδομάδα και κατέχει και τα δύο αξιώματα.

Είναι η δεύτερη εβδομάδα διερευνητικών διαβουλεύσεων που έχει ο Σταϊνμάγερ. Το γεγονός ότι συνεχίζει την προσπάθεια σημαίνει ότι δεν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να βρεθεί λύση που θα δίνει κυβέρνηση. Στη συνάντησή του την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να λυθεί ο γρίφος και να αναδειχθεί από την υπάρχουσα Βουλή καγκελάριος της Γερμανίας, κατά προτίμηση με πλειοψηφία που θα διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα στη Γερμανία. Με τα σημερινά δεδομένα, σταθερότητα παρέχει μόνον μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού CDU-CSU και SPD. O ίδιος ο Σταϊνμάγερ είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της λύσης, η οποία όμως –πέραν των ενστάσεων που υπάρχουν ακόμα στο SPD –έχει ως σημαντική «παράπλευρη» συνέπεια ότι το ακροδεξιό κόμμα AfD θα είναι για την επόμενη τετραετία αξιωματική αντιπολίτευση στην Μπούντεσταγκ. Ο Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί και με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλις Βάιντελ την ερχόμενη Πέμπτη.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες δεν είναι μονόδρομος η επανέκδοση ενός νέου μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. «Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός για καμία κατεύθυνση λύσης», εξήγησε ο Μάρτιν Σουλτς, υποσχόμενος ότι στο τέλος των διαβουλεύσεων η απόφαση που θα ληφθεί θα τεθεί υπό έγκριση σε εσωκομματικό δημοψήφισμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

«Οι συνομιλίες δεν σημαίνουν για μας αυτόματα είσοδο σε νέο μεγάλο συνασπισμό, θα συζητήσουμε και άλλες δυνατότητες που υπάρχουν για να αποκτήσει η Γερμανία μία σταθερή κυβέρνηση», σημείωσε από την πλευρά της η Μάλου Ντράιερ, πρωθυπουργός στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Για το SPD, πρόσθεσε, είναι κατά βάση δυνατή και η στήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Αυτή η εκδοχή έχει το μειονέκτημα για το SPD ότι θα στηρίζει μία κυβέρνηση χωρίς να καθορίζει την κυβερνητική πολιτική. «Η βάση του SPD δεν ενδιαφέρεται για την ετικέτα, αλλά για το περιεχόμενο του πακέτου», είπε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Καρλ Λάουτερμαχ. «Εάν καταφέρουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε καλύτερες κοινωνικές συνθήκες και υπαναχωρήσει η Χριστιανική Ενωση, θα είναι εφικτός ένας μεγάλος συνασπισμός», πρόσθεσε.