Στη Συρία και το Ιράκ, εκεί από όπου είχε κηρύξει τον Ιούνιο του 2014 το «παγκόσμιο χαλιφάτο» της, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μοιάζει να οδεύει προς το τέλος της. Μόνο κάποιοι ερημικοί θύλακοι παραμένουν στα χέρια της έχοντας πλέον χάσει σχεδόν το σύνολο των εδαφών που είχε κατακτήσει. Η ισλαμιστική τρομοκρατία ωστόσο κάθε άλλο παρά έχει ηττηθεί. Το αποδεικνύουν οι τακτικές συλλήψεις υπόπτων ως τζιχαντιστών αλλά και τα χτυπήματα που δεν κατορθώνουν να αποτρέψουν οι Αρχές στην Ευρώπη –στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία –και τις ΗΠΑ. Το επιβεβαιώνουν και σφαγές όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες στο βόρειο τμήμα του Σινά, στην Αίγυπτο: τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση τζιχαντιστών στο τέμενος Αλ Ραουντά του Μπιρ αλ-Αμπέντ, ένα χωριό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Αρίς, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά.
Ηταν η ώρα των καθιερωμένων προσευχών της Παρασκευής και το τέμενος ήταν γεμάτο κόσμο. Οι πληροφορίες μιλούν για πολλούς νεοσύλλεκτους του στρατού ανάμεσα στους πιστούς –καθώς και κάποιους σούφι, τους οποίους οι ακραίοι του ISIS θεωρούν αποστάτες που πρέπει να διώκονται παράλληλα με τους χριστιανούς και τους Εβραίους. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους δράστες να εφόρμησαν επιβαίνοντας σε τέσσερα οχήματα 4Χ4 και να πυροδότησαν αρχικά έναν ή και περισσότερους εκρηκτικούς μηχανισμούς προτού ανοίξουν στα τυφλά πυρ. «Πυροβολούσαν τον κόσμο καθώς εγκατέλειπε το τέμενος. Πυροβολούσαν ακόμα και τα ασθενοφόρα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κάτοικος της περιοχής. Πέραν των δεκάδων νεκρών, περισσότεροι από 120 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ηταν η πλέον φονική επίθεση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε μία περιοχή όπου οι επιθέσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η επαρχία του Βόρειου Σινά κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος (αυτο)προβάλλεται ως ανάχωμα έναντι του ακραίου ισλαμισμού στην περιοχή, συγκάλεσε εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας. Τριήμερο πένθος κηρύχτηκε σε ολόκληρη την Αίγυπτο.
Από το 2013, όταν ο στρατός ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τζιχαντιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το αιγυπτιακό παράρτημα του ISIS, η οργάνωση Επαρχία του Σινά, επιτίθενται τακτικά στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Βόρειο Σινά. Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες, αλλά και άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι τζιχαντιστές βάζουν στο στόχαστρο και τοπικές φυλές που συνεργάζονται με τις ένοπλες δυνάμεις κρίνοντας πως η «προδοσία» τους πρέπει να τιμωρηθεί με θάνατο. Και παράλληλα, προσπαθούν να επεκτείνουν την ακτίνα του τρόμου πέραν της ασταθούς χερσονήσου, και να υποδαυλίσουν την ένταση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, βάζοντας τακτικά πλέον στο στόχαστρο και τους Κόπτες, τη χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, μία επίθεση αυτοκτονίας στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου στο Κάιρο είχε στοιχίσει τη ζωή σε 29 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, μόλις λίγες ημέρες μετά τη θριαμβευτική υποδοχή που είχε επιφυλάξει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ στον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε ισάριθμες εκκλησίες, στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα, μία πόλη στο Δέλτα του Νείλου, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 126. Τον Μάιο, ένοπλοι επιτέθηκαν σε Κόπτες προσκυνητές που μετέβαιναν σε ένα μοναστήρι στη Νότια Αίγυπτο σκοτώνοντας 29 ανθρώπους. Οι τζιχαντιστές της Επαρχίας του Σινά είχαν αναλάβει την ευθύνη και για τη βόμβα που διέλυσε το 2015 ένα ρωσικό αεροσκάφος πάνω από το Βόρειο Σινά σκοτώνοντας και τους 224 επιβαίνοντες.