Η βελτίωση αυτή έχει πολιτικές επιπτώσεις, οι οποίες όμως δεν σχετίζονται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με κάποια σημαντική ενίσχυση της εκλογικής επιρροής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά με τη σταθεροποίησή τους στη διακυβέρνηση. Ειδικά από τον περασμένο μήνα και περισσότερο τώρα η άποψη ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον κ. Τσίπρα για Πρωθυπουργό και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» συγκεντρώνει ποσοστό 37% και είναι πλέον η επικρατέστερη έναντι άλλων πιθανών λύσεων (όπως πρόωρες εκλογές ή σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει πλησιάσει σοβαρά τη Νέα Δημοκρατία που προηγείται με διψήφια διαφορά, ωστόσο δεν βρίσκεται πλέον υπό πίεση και διαθέτει πολιτικό χρόνο (αν δεν συμβούν απρόβλεπτα γεγονότα) να επιδιώξει την ανάκαμψη της.
Προβάδισμα Μητσοτάκη. Η ΝΔ συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα σε όλους τους εκλογικούς δείκτες. Στην εκτίμηση ψήφου κινείται πάνω από το 35% και στην παράσταση νίκης στο 68%, δηλαδή σχεδόν επτά στους δέκα ερωτώμενους εκτιμούν σήμερα ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα στην «πρωθυπουργησιμότητα» αλλά και στη δημοτικότητα έναντι του κ. Τσίπρα.
Ωστόσο ένας πιθανός τριπολισμός προκύπτει από το γεγονός ότι η σημαντική αυτή άνοδος της ΔΗΣΥ/νέος φορέας δεν φάνηκε να εξελίχθηκε εις βάρος της πρόθεσης ψήφου των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Και τα δύο αυτά κόμματα ενισχύθηκαν έστω και οριακά συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, και αυτό συνέβη κυρίως εις βάρος μικρότερων όμορων κομμάτων (εξού και ο ενδεχόμενος τριπολισμός).
Οι «χαμένοι». Εξάλλου, σημειώνουμε ότι τα «λοιπά κόμματα», αυτά δηλαδή τα οποία δεν κατόρθωναν να ξεπεράσουν το κοινοβουλευτικό όριο, τον περασμένο μήνα άθροιζαν στο 14,8% ενώ τώρα αθροίζουν στο 11,3%. Υπολογίζουμε ότι σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες μεταφέρθηκαν από μικρότερα κόμματα (κοινοβουλευτικά και μη) στον υπό διαμόρφωση τριπολισμό μέσα σε έναν μήνα.
Από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι ένα ποσοστό περίπου 13% του συνόλου του εκλογικού σώματος ψηφοφόρων που είχαν απόσχει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εκδηλώνει τώρα πρόθεση συμμετοχής, ενώ ταυτόχρονα περίπου το 5% του εκλογικού σώματος που ψήφισε στις περασμένες εκλογές εκδηλώνει τώρα πρόθεση αποχής.
Αν αυτά τα στοιχεία διατηρηθούν μέχρι και τις εκλογές τότε ενδέχεται να επιστρέψουμε σε μία συμμετοχή στις κάλπες από το 56% του Σεπτεμβρίου του 2015 περίπου στο 65% (όση ήταν δηλαδή και τον Ιανουάριο του 2015) και άρα οι τελικοί συσχετισμοί να προέλθουν και από τη δική τους στάση, η οποία κάθε άλλο παρά αμελητέα θα είναι.
Και στη βάση της πολιτικής ανταπόκρισης σε αυτό το αίτημα και της ανάγκης στήριξης του ιδιωτικού τομέα ως «ατμομηχανής» της ανάπτυξης θα κριθούν τελικά και οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας.
Ο Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis