Δεν πρόκειται να πάρει έκτακτα μέτρα η Ιταλία για να μειώσει το χρέος της καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και επομένως δεν χρειάζονται άλλου είδους παρεμβάσεις.

Τα λόγια ανήκουν στον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν και στον πρωθυπουργό της χώρας Πάολο Τζεντιλόνι που εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο την κάθετη διαφωνία τους απέναντι στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι χρειάζονται νέα μέτρα για να μειωθεί το ιταλικό δημόσιο χρέος. “Η Ιταλία δεν πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα, υπάρχει ανάπτυξη”, ανέφεραν Πάντοαν και Τζεντιλόνι σε μια στιγμή που το δημόσιο χρέος της χώρας ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΕ. Είχαν προηγηθεί οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η πραγματική μείωση του χρέους της Ιταλίας δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και ότι το ιταλικό έλλειμμα δεν μειώνεται με τους ρυθμούς που έχουν συμφωνηθεί. Και αυτό καθώς η διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στην πραγματική μείωση είναι της τάξης του 0,2%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Ενώ η κυβέρνηση της Ρώμης καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας και επιμένει ότι του χρόνου το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5%, οι Βρυξέλλες περιορίζουν τις προβλέψεις τους στο 1,3% υπενθυμίζοντας ότι η ανάπτυξη στην Ιταλία έχει μια από τις πιο αναιμικές επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανάμεσα στις φωνές που ανησυχούν για την πορεία της ιταλικής οικονομίας είναι και αυτή του ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο η Ρώμη θα έπρεπε να έχει επωφεληθεί της αναιμικής έστω ανάπτυξής της, προκειμένου να αρχίσει, επιτέλους, να μειώνει αποτελεσματικά το χρέος. Τα παραπάνω δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας ενόψει των ιταλικών βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Οπως είναι φυσικό, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, οι πάντες διαψεύδουν ότι θα ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα. Οι κάλπες πάντως δεν αποκλείεται να στηθούν νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, δηλαδή τον Μάρτιο, καθώς τον Μάιο οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν η Ρώμη πρέπει να προχωρήσει ή όχι σε νέες περικοπές.