Πρεμιέρα κάνουν την Τετάρτη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με την προϋπόθεση ότι οι συμβολαιογράφοι στη σημερινή Γενική Συνέλευσή τους θα ανάψουν το πράσινο φως αποφασίζοντας την άρση της αποχής τους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και θα έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.
Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες επιχειρούν ολομέτωπη επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Αν και στα συρτάρια τους έχουν ήδη αποφάσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε περίπου 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι τράπεζες –εφόσον δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια αλλαγή –σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από ακίνητα η αξία των οποίων είναι άνω των 300.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είναι επαγγελματικά αλλά και οικιστικά.
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται για πώληση και νέων πακέτων κόκκινων δανείων, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάσει έως το τέλος του 2019 στα 12,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για δάνεια ιδιωτών χωρίς εξασφαλίσεις (κάρτες και καταναλωτικά δάνεια) αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν δοθεί στην πλειονότητά τους για κεφάλαια κίνησης. Ηδη οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν εκπονήσει σχέδια για την πώληση αυτών των δανείων, μέρος των οποίων μάλιστα έχει διαγραφεί και από τους ισολογισμούς τους, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν. Η τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει έως το τέλος του έτους την πώληση δανείων περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία μοιράζονται σε καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις και σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Η Alpha Bank, συμφώνα με πληροφορίες, πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση εντός των πρώτων μηνών του 2018 αρχικά ενός πακέτου καταναλωτικών χωρίς εξασφαλίσεις και σε δεύτερο χρόνο ένα δεύτερο πακέτο δανείων ΜμΕ, ενώ ένα τρίτο πακέτο στεγαστικών δανείων θα το μεταβιβάσει στην εταιρεία διαχείρισης Cepal. Η Eurobank, που ήταν και η πρώτη που άνοιξε τον χορό της πώλησης δανείων, ετοιμάζεται και αυτή εντός του επόμενου έτους να εκποιήσει ένα ακόμα πακέτο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, μικρότερο όμως από αυτό που πούλησε τον περασμένο Οκτώβριο στην Intrum.
Τον κύκλο των πωλήσεων θα κλείσει η Εθνική, η οποία θα προχωρήσει και αυτή εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 σε πώληση δανείων ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ήδη διατυπώσει αίτημα για αυστηροποίηση του νόμου που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους προκύπτει ότι περίπου 40% όσων ζητούν την ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου το κάνουν μόνο για να καθυστερήσουν την πληρωμή των δανείων τους και να επιτύχουν αναστολή των εις βάρος τους αναγκαστικών μέτρων.
ΚΟΚΚΙΝΑ €104 ΔΙΣ. Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα τα κόκκινα δάνεια που εκτιμώνται σήμερα στα 104 δισ. ευρώ είναι το μεγάλο βαρίδι που πρέπει να απομακρύνουν από τα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα κεφαλαιοποίηση στο προσεχές μέλλον. Η αλλαγή της κουλτούρας τού «δεν πληρώνω» που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί γι’ αυτές το μεγάλο στοίχημα, αλλά και για την ίδια την ελληνική οικονομία και δεδομένων των στόχων που έχουν τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να το κερδίσουν.
Βγαίνουν στο σφυρί
10.000πλειστηριασµούς ακινήτων (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) έχουν στο συρτάρι τους οι τράπεζες
3.600πλειστηριασµοί έχουν ήδη πάρει ηµεροµηνία εκτέλεσης και αφορούν κυρίως επιχειρήσεις
45,1%των δάνειων των νοικοκυριών είναι κόκκινα
50.000εκτιµώνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και έχουν ζητήσει να ενταθούν στο νοµό Κατσέλη.
Από το σύνολο των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών το 65% έχει ήδη καταγγελθεί. Από αυτά 1 στα 2 είναι καταναλωτικό δάνειο.
40%των αιτήσεων για υπαγωγή στο νοµό Κατσέλη είτε απορρίπτεται είτε δεν φτάνει στο ακροατήριο.
Πιο αυστηρό το πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προ των πυλών είναι και η αυστηροποίηση του πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έως το τέλος του χρόνου με στόχο να απομονωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν βρει καταφύγιο στις ρυθμίσεις του νόμου. Τράπεζες και κυβέρνηση έχουν καταλήξει ότι ο ισχύων νόμος παρουσιάζει κενά τα οποία εκμεταλλεύονται δανειολήπτες οι οποίοι ενώ μπορούν να πληρώσουν δεν πληρώνουν. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, οι 4 στις 10 αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο για τα υπερχρεωμένα είτε δεν φτάνει ποτέ στο ακροατήριο είτε απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Ωστόσο οι αιτούντες εκμεταλλεύονται την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης μη πληρώνοντας της υποχρεώσεις τους.
ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ. Σχετικές προτάσεις έχει αρχίσει να επεξεργάζεται από τις αρχές του φθινοπώρου και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ οι θεσμοί ζήτησαν τόσο από τις τράπεζες όσο και από την κυβέρνηση να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα συζητηθούν στην επομένη επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο και εφόσον συμφωνηθεί να ψηφιστούν για να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2018 και μέχρι τη λήξη του νόμου για τα υπερχρεωμένα. Είναι πάντως κοινή πεποίθηση ότι το 20% των κόκκινων δανείων αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές και εφόσον αντιμετωπιστούν οι τράπεζες θα μπορέσουν ευκολότερα να επιτύχουν τους στόχους τους για μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια τους έως το τέλος του 2019.
Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο για τα υπερχρεωμένα, η άρση του δικαιώματος να παίρνει ο δανειολήπτης αναστολή των διωκτικών μέτρων με μόνη την αίτηση υπαγωγής στο δικαστήριο, η αυστηροποίηση του νόμου αναφορικά με εκείνους που έχουν προχωρήσει μεν σε ρυθμίσεις αλλά παύουν να τις εξυπηρετούν (σήμερα οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να κινήσουν τις διαδικασίες εις βάρος του δανειολήπτη μετά το πέρας τριμήνου και μόνο έπειτα από απόφαση δικαστηρίου), η αντιμετώπιση των αναβολών στα δικαστήρια όπως και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων.