Αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για τις συνολικά 7.180 νέες προσλήψεις ανέργων σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους της χώρας μέσω του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβάσεις εργασίας θα έχουν διάρκεια οχτώ μήνες, ενώ πρόκειται για διάφορες θέσεις Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας αλλά και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά τη λίστα με τις ειδικότητες, αυτή είναι πολύ μεγάλη και μεταξύ άλλων –και ανάλογα πάντα με τις ανάγκες που έχει κάθε δήμος –ζητούνται αποθηκάριοι, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγοι, αγιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, κηπουροί, τεχνίτες πλακοστρώσεων, υδραυλικοί, νηπιαγωγοί, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, κλητήρες – οδηγοί, τεχνίτες – ξυλουργοί, καθώς και χειριστές μηχανημάτων.

Διευκρινίζεται πως όσοι προσληφθούν στις θέσεις κοινωφελούς εργασίας των δήμων και είναι έως 25 ετών θα λαμβάνουν καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ τον μήνα –οι ακαθάριστες φτάνουν τα 638,75 ευρώ. Αντίστοιχα, όσοι προσληφθέντες είναι ηλικίας άνω των 25 ετών οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές θα φτάνουν τα 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Σημειώνεται πως οι 34 δήμοι που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα και θα απασχολήσουν προσωπικό σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας είναι οι εξής: Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξάνδρειας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλιδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης –Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμίας, Λαυρεωτικής, Λιβαδειάς, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπάκτου, Νεάπολης –Συκεών, Νίκαιας –Αγ. Ι. Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας –Εβρου, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικάλων, Φλώρινας και Χαλκηδόνας.

Με μοριοδότηση θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων και κύριο χαρακτηριστικό το πόσο μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνιους ανέργους, τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών αλλά και τα μέλη οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο γονέα, η μοριοδότηση θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ενισχυμένη.

Τα κριτήρια της μοριοδότησης είναι:

* Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

* Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

* Αναπηρία (του υποψήφιου ωφελουμένου) με ποσοστό 50% και άνω.

* Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.

* Ηλικία.

* Αριθμός ανήλικων τέκνων.

* Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

* Εντοπιότητα.

* Δικαιούχοι ΚΕΑ.

Οι υποψήφιοι –άνεργοι που θα υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ, να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα, να μην είναι υπόδικοι, να μην έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά τους δικαιώματα. Συγκεκριμένα για τους άνδρες υποψηφίους δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

Τονίζεται πως οι άνεργοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής και να επιλέξουν μία και μόνο ειδικότητα τοποθέτησης από αυτές που ζητούνται από τους δήμους.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων για τους υποψηφίους.