Δύο εβδομάδες σχεδόν μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική και άφησαν πίσω τους 21 νεκρούς και έναν αγνοούμενο, οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμη με όσες δυνάμεις τούς έχουν απομείνει να στήσουν από την αρχή τα νοικοκυριά και τις παντελώς κατεστραμμένες επιχειρήσεις τους.
Πέρασαν 13 ημέρες από εκείνο το πρωί της Τετάρτης που οι χείμαρροι έπνιξαν τις περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων, κι ακόμα στο εσωτερικό των σπιτιών παραμένουν οι γραμμές που άφησαν οι λάσπες καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε.
Από τα έξι δημοτικά σχολεία του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας λειτουργούν μόνο δύο, το 3ο και το 4ο ενώ από τα επίσης έξι νηπιαγωγεία μόλις δύο είναι ανοιχτά. Κλειστό είναι το γυμνάσιο και το λύκειο της περιοχής, όπως και οι παιδικοί σταθμοί και τα δύο δημοτικά γυμναστήρια.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μάνδρας Περικλή Ρόκα, 1.500 σπίτια και καταστήματα έχουν πάθει από μεγάλες μέχρι ολοκληρωτικές καταστροφές. Τόσες μέρες μετά, τα μόνο καταστήματα που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή στη Μάνδρα είναι ένας φούρνος και ένα φαρμακείο, των οποίων οι ιδιοκτήτες πρόλαβαν να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές. «Τα καταστήματα είναι κλειστά. Τα περισσότερα σχολεία επίσης. Τα παιδιά, εκτός από τους μαθητές δύο δημοτικών, δεν πηγαίνουν σχολείο. Ευελπιστούμε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποια από τα υπόλοιπα σχολεία, όπως και κάποιους από τους παιδικούς σταθμούς», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Π. Ρόκας.
Ολες αυτές τις μέρες στη Μάνδρα οι κάτοικοι με ό, τι μέσο διέθεταν προσπάθησαν να βγάλουν τα νερά και τις λάσπες από τα σπίτια και τις αυλές τους και να καθαρίσουν όσα μπόρεσαν να γλιτώσουν από τη μανία του νερού. Κι ακόμη συνεχίζουν. Καρέκλες, έπιπλα, στρώματα, τα βρεγμένα σκεπάσματα και ρούχα όλα είναι πια στοιβαγμένα σε κάποια γωνιά των σπιτιών ή έξω από αυτά μέχρι το εσωτερικό των κατοικιών να μπορέσει να μπει σε μια υποτυπώδη σειρά. «Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει μείνει τίποτα. Σε κάποια σπίτια, πέρα από την καταστροφή των επίπλων και των οικοσυσκευών, έχουν φύγει πόρτες και παράθυρα, δεν έχουν ούτε τραπέζι, ούτε ντουλάπες, ούτε τοίχους. Η πόλη είναι ακόμη και τώρα σα να πέρασε πόλεμο», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.
ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ. Τα φερτά υλικά και οι λάσπες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τους δρόμους κι όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Μάνδρας από αύριο ο δήμος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σε θέση να ξεκινήσει το πλύσιμο των δρόμων. Από τα πρώτα σημεία στη Μάνδρα που επλήγησαν ήταν και το νεκροταφείο. «Αν και λειτουργεί, έχουμε καθαρίσει τους διαδρόμους, ωστόσο θέλει πολλή δουλειά ακόμη. Υπήρχαν τόνοι λάσπης που σκέπασαν τα πάντα».
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, στη Μάνδρα βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης. «Εβλεπες παντού κουρασμένους ανθρώπους που αναγκάζονταν να ζουν στα λασπόνερα.
Ανθρώπους που τις πρώτες ημέρες της καταστροφής έπρεπε να προσπαθούν για τα αυτονόητα: το νερό, το κατάλυμα, την τροφή. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες είδαν μέσα σε ένα βράδυ τις επιχειρήσεις τους πλήρως κατεστραμμένες. Κάναμε αυτοψία σε οκτώ ιατρεία –μικροβιολογικά και οδοντιατρεία –τα οποία ήταν ισόγεια. Μιλάμε για πλήρη καταστροφή. Τα ιατρικά μηχανήματα των επαγγελματιών έπλεαν στις λάσπες και τα νερά. Μιλάμε για ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ. Κι όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν άμεσα από το κράτος να τους αποζημιώσει. Εάν η αποζημίωση αυτή καθυστερήσει, τότε, δυστυχώς, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που επλήγησαν θα περιμένουν μέσα στη μιζέρια και την απόγνωση», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Γ. Πατούλης. Οπως αναφέρει, εκείνο που συνεχώς άκουγε από τα στόματα των κατοίκων ήταν «σας βλέπουμε τώρα, αλλά μη μας εγκαταλείψετε. Εβλεπες στο πρόσωπο των ανθρώπων αυτών την απορία εάν αυτή η μέχρι τώρα ανταπόκριση θα έχει συνέχεια. Αναρωτιούνται ποιος θα τους στηρίξει επί της ουσίας».
Οι κάτοικοι της Μάνδρας δεν έχουν, λοιπόν, να αντιμετωπίσουν μόνο τις λάσπες και τη συσσωρευμένη κούραση όλων αυτών των ημερών, αλλά έχουν να κυνηγήσουν και τη γραφειοκρατία, καθώς ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μάνδρας Περικλή Ρόκα, ο δήμος έχει ξεκινήσει να χορηγεί στους κατοίκους το βοήθημα των 585 ευρώ, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με την αποζημίωση που θα δώσει το κράτος. «Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως οι ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να καλυφθούν με το επίδομα και την αποζημίωση».
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΠ. Συνεργεία του υπουργείου Υποδομών αναμένεται σήμερα, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, να εγκατασταθούν στα ΚΕΠ του δήμου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τις αιτήσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις. «Θα μας πουν ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για να πάρει κάποιος την αποζημίωση από το κράτος».
Σε Νέα Πέραμο και Μέγαρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία αιτήσεων, «έχουμε 750 σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και περίπου 100 καταστήματα που αυτά τα ελέγχει η Περιφέρεια». Παρ’ όλο που, όπως εξηγεί ο Γρ. Σταμούλης, πως στον Δήμο Μεγαρέων τα πράγματα φαίνεται να βρίσκονται υπό έλεγχο –από την περασμένη Δευτέρα λειτουργούν τα σχολεία της περιοχής –«η αποκατάσταση θα πάρει χρόνο. Προχθές μας εστάλησαν και τα αποτελέσματα για το νερό από το Χημείο, όπου έδειξαν ότι είναι πόσιμο. Βέβαια, συνεχίζουμε να δίνουμε νερό και φαγητό στους πληγέντες, καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο να μπουν στα σπίτια τους και να μαγειρέψουν, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι οικοσυσκευές έχουν βγει εκτός λειτουργίας. Πάντως, υπάρχουν ζημιές στο οδικό δίκτυο. Εχουμε έναν εντελώς κατεστραμμένο δρόμο που συνδέει τη Νέα Πέραμο με τον οικισμό της Αγίας Μαρίνας. Εχουμε προσπαθήσει να αποκαταστήσουμε προσωρινά και με πρόχειρο τρόπο τις ζημιές προκειμένου να υπάρχει σύνδεση».
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
«Εχουμε έρθει να βοηθήσουμε»
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές και περπάτησε στα στενά και στα σοκάκια της Μάνδρας, όπου κανείς από την κυβέρνηση δεν πέρασε, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι μετά τις φονικές πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, συναντήθηκε με τη δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη και αμέσως μετά είπε: «Δεν θα ήθελα να πω πολλά λόγια, ούτε ήρθαμε να εκμεταλλευτούμε για την προβολή μας αυτό που έχει γίνει στην πόλη. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει και το κάναμε από την πρώτη στιγμή, χωρίς να έχουμε ειδοποιήσει κανέναν, ήταν να έρθουμε και να βοηθήσουμε. Συζήτησα με την κυρία δήμαρχο και είδα ότι οι ανάγκες είναι πολύ παραπάνω. Οι εντολές στους ανθρώπους τους δικούς μας είναι να προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι καλύτερο γίνεται και όχι μόνο αυτοί που είναι εδώ, αλλά και τα συνεργεία, τα οποία θα φέρουμε εδώ να κάνουν δουλειά. Ζητούμενο είναι να λειτουργήσει η πόλη και να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία. Θα κάνουμε έργα, όχι λόγια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά την επίσκεψή του.
«ΔΩΣΑΤΕ ΑΝΑΣΑ». Η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την προσφορά του, τονίζοντας πως «ήσασταν ο πρώτος που φανήκατε εδώ και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, εγώ και όλοι οι Μανδραίοι. Γιατί πραγματικά με τα μηχανήματά σας, με τον εξοπλισμό σας, με τους ανθρώπους σας μας δώσατε ανάσα και χαίρομαι που είστε και εσείς αυτή τη στιγμή εδώ κοντά μας, γιατί είστε ένας άνθρωπος που έχετε στήσει πολλά πράγματα στη ζωή σας γι’ αυτό το κράτος και θέλω να σας παρακαλέσω ό,τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτή την πόλη. Μία πόλη νοικοκυραίων ανθρώπων που έχουμε δώσει τη ζωή μας, όλο μας το είναι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε στα νοικοκυριά ούτε στον δήμο μας. Εχετε κάνει τόσα πράγματα στη ζωή σας, έχετε δημιουργήσει ένα μεγάλο έργο, θέλω να μας προσέξετε αυτή τη στιγμή που η πολιτεία είναι ανίσχυρη, όπως βλέπετε».