Ο Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών. Και εκ της θέσεώς του αυτής γνωρίζει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει εκτός γερμανικών συνόρων για την πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία. Ωστόσο, «κανείς δεν γνωρίζει» εάν θα υπάρξει ξανά ένας «μεγάλος συνασπισμός», έλεγε χθες ο Γκάμπριελ σε εκδήλωση της εφημερίδας «Ντι Τσάιτ».

Καθοριστική είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει νέο κύκλο διερευνητικών επαφών, αυτή τη φορά με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες όλων των κομμάτων της Μπούντεσταγκ. Η «ημέρα της κρίσης» είναι η ερχόμενη Πέμπτη, με το ραντεβού του προέδρου με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Χορστ Ζεεχόφερ. Ο Σταϊνμάγερ θέλει να λειάνει το έδαφος για την επανέκδοση του «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης CDU/CSU και τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί και με το ακροδεξιό AfD, το οποίο θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες μπουν στην κυβέρνηση της Μέρκελ.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζεεχόφερ απορρίπτουν τις νέες εκλογές, είναι «εντελώς λάθος», είπε η Μέρκελ. «Συμμαχία της Ενωσης με το SPD είναι η καλύτερη εκδοχή για τη Γερμανία» είπε ο Ζεεχόφερ. Ο Μάρτιν Σουλτς, η Αντρέα Νάλες και άλλα στελέχη της ηγεσίας του SPD τονίζουν ότι δεν υπάρχει «κανένας αυτοματισμός», ωστόσο δικαιολογούν την ανάγκη συνομιλιών και για έναν «μεγάλο συνασπισμό». Ταυτόχρονα θέτουν μια σειρά αιτημάτων κοινωνικής πολιτικής ως «προαπαιτούμενα» για τη νέα συγκυβέρνηση με τη Χριστιανική Ενωση της Μέρκελ.

Τον «μεγάλο συνασπισμό» θέλει και η πλειοψηφία των Γερμανών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την κυριακάτικη «Μπιλντ», το 52% τάσσεται υπέρ της νέας συγκυβέρνησης CDU/CSU – SPD και το 39% κατά.

Η προοπτική ενός «μεγάλου συνασπισμού» ενισχύει δημοσκοπικά τη Χριστιανική Ενωση και τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ μειωμένα είναι τα ποσοστά για Φιλελευθέρους και Πρασίνους. Το CDU/CSU είναι στο 33% (+2%), το SPD 22% (+1%), οι Πράσινοι 10% (-1%), το FDP 9% (-1%), το AfD 11% (-2%), το χαμηλότερο ποσοστό μετά τις εκλογές.

Η «κωλοτούμπα» του Σουλτς και η συμβουλή του… μετρ της τεχνικής Αλέξη Τσίπρα

Η τραυματική εμπειρία του SPD με τη Μέρκελ

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται – τουλάχιστον όταν πρόκειται για τους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας και τη σχέση τους με την Ανγκελα Μέρκελ. «Πιστεύετε πραγματικά ότι το κόμμα μου θα δεχόταν ποτέ μια πρόταση που θα οδηγούσε να γίνει εκείνη καγκελάριος;» ρωτούσε ρητορικά ο Σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρτ Σρέντερ το βράδυ της εκλογικής του ήττας το 2005, αποκλείοντας κατηγορηματικά τη συγκυβέρνηση του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Ακριβώς αυτό συνέβη στη συνέχεια. Ο Γκέρχαρτ Σρέντερ εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική και αφοσιώθηκε στις «μπίζνες» με τα ενεργειακά του φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Και το κόμμα του SPD μπήκε στον «μεγάλο συνασπισμό» με το CDU/CSU, με τον οποίο ξεκίνησε η θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Επειτα από 12 χρόνια, ένας άλλος πρόεδρος του SPD, ο Μάρτιν Σουλτς, μετά την ήττα του από τη Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικά, ήδη το βράδυ των εκλογών, τη συγκυβέρνηση μαζί της. «Δεν πρόκειται να μπω ποτέ σε μια κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ» διαμήνυσε ο Σουλτς. Η άρνησή του ήταν εύλογη, ύστερα από μια ολέθρια ήττα οι Σοσιαλδημοκράτες ήθελαν να ανασυνταχθούν στην αντιπολίτευση για την επόμενη μάχη με τη Μέρκελ. Από άποψη τακτικής, ήταν και αποτελεσματική, καθώς άφηνε ανοιχτή μόνο την προοπτική της «Τζαμάικας», μεταφέροντας την πίεση στη Χριστιανική Ενωση, τους Φιλελευθέρους και τους Πρασίνους για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Αλλά το SPD δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας για να αρνείται να κυβερνήσει και να οδηγείται η χώρα σε νέες εκλογές, επειδή ο Σουλτς είναι θυμωμένος με το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν του αρέσει ο κυβερνητικός εταίρος. Το αποτέλεσμα ήταν η «κωλοτούμπα» του Σουλτς.

Αυτό του συνέστησε και ο «μετρ» της τεχνικής Αλέξης Τσίπρας στο τηλεφώνημα που είχαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Δηλαδή, να κάνει στροφή 180 μοιρών και να προχωρήσει σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό με τη Χριστιανική Ενωση CDU/CSU. «Η πραγματική αριστερή και προοδευτική στάση είναι», σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «να μην επιμένει κανείς στην αυθεντία των θέσεών του», μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα. «Αντ’ αυτού θα πρέπει να μάχεται κανείς για απτές αλλαγές προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού. Εάν θέλεις τώρα να το πετύχεις αυτό, ίσως δεν θα έπρεπε να αφήσεις να χαθεί αυτή η ευκαιρία» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτός ξέρει.