Μήνυμα στην Αθήνα ότι η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να έχει κλείσει πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου –ημερομηνία σταθμός για τους δανειστές προκειμένου να μην παραβιαστεί το χρονοδιάγραμμα –αναμένεται να στείλει σήμερα το EuroWorking Group (EWG), ενώ αύριο επιστρέφει το κουαρτέτο των δανειστών στην πρωτεύουσα. Οι Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι, Νικόλα Τζιαμαρόλι και Ντέλια Βελκουλέσκου θα μείνουν στην Αθήνα πέντε μέρες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα βρίσκονται κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις στο Δημόσιο (αξιολόγηση, κινητικότητα).
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει περίπου 30 από τα 101 προαπαιτούμενα, στόχος παραμένει η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement –SLA) να κλείσει με διαδικασίες fast track μέχρι και το Σάββατο για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δύο μέρες μετά, στο τελευταίο Eurogroup του 2017.
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο του SLA επιδιώκεται να κλειδώσει στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 10 το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, με στόχο ώς αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας να έχει βγει «λευκός καπνός» από το Χίλτον.
Στη σημερινή συνεδρίαση του EWG θα δοθεί έμφαση στα προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει η ελληνική πλευρά και σε αυτά που έχουν μείνει πίσω. Κυβέρνηση και δανειστές μεταδίδουν «θετικό κλίμα». Στο μεσοδιάστημα των δύο γύρων διαβουλεύσεων στην Αθήνα η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υλοποιήσει περίπου το 28% των προαπαιτουμένων, αλλά τις τελευταίες ημέρες ξεμπλόκαραν δύο ζητήματα για τα οποία οι δανειστές είχαν διαμηνύσει ότι χωρίς αυτά δεν κλείνει η αξιολόγηση.
Πρόκειται για τους φακέλους της ΔΕΗ (αποφασίστηκε να βγουν προς πώληση οι λιγνιτικές μονάδες Μελίτης στη Φλώρινα και Μεγαλόπολη στην Αρκαδία) και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ. Οι δανειστές είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν αναζωπύρωση του ελληνικού μετώπου και κινούνται στη γραμμή «ήρεμα νερά», με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να ξεκαθαρίζει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθήσει με τον ίδιο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις, η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανό να εγκριθεί στις αρχές του 2018. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αφού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σημαντικές καθυστερήσεις που υπήρξαν στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις, τόνισε ότι «εάν η Αθήνα συνεχίσει την καλή δουλειά, η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018».
Ερωτηθείς σχετικά με το ποσό που έχει διατεθεί για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν τελικά πολύ μικρότερες και χάρη στην καλή δημοσιονομική δουλειά που έχει γίνει το ποσό που έχει απαιτηθεί είναι πολύ μικρότερο των 86 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ακόμη ότι μέχρι σήμερα ο ESM έχει διαθέσει 40 δισ. ευρώ και θα διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. «Το Eurogroup το 2016 έχει επίσης προβλέψει πως μέρος των χρημάτων που δεν θα διατεθούν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή χρεών της χώρας προς πιστωτές» σημειώνει ο επικεφαλής του ESM.
Οσον αφορά τη ρύθμιση χρέους, έστειλε το δικό του μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι «για να γίνει η συγκεκριμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το πέρας του προγράμματος θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να συμφωνήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και οι άλλοι εταίροι. Η αντικατάσταση των “ακριβών” δανείων της χώρας με δάνεια από τον ESM διασφαλίζει τη σταθερότητα στον τομέα του χρέους» κατέληξε.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Μετά την Αθήνα, οι δανειστές αναμένεται να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο της τρίτης αξιολόγησης. Το Memorandum of Understanding (MoU) θα πάρει τη μορφή πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν βάσει του χρονοδιαγράμματος, η κυβέρνηση χωρίς το άγχος της διαπραγμάτευσης και τις γκρίνιες για καθυστερήσεις, θα περιμένει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2018 την Eκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επιβεβαιώνει την πρόοδο της Ελλάδας και θα ανάβει το πράσινο φως για την επικαιροποίηση του τρίτου Μνημονίου.
Τελευταίος σταθμός θα είναι το πρώτο Eurogroup του 2018, στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικεί η Αθήνα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018.
Αν δεν αλλάξει το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, οι συζητήσεις για το χρέος και τον μηχανισμό εποπτείας που θα ενεργοποιηθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο του 2018, με στόχο να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουνίου.