Το νέο καμπανάκι που έκρουσε την περασμένη Πέμπτη η Lamda Development για την τύχη του Ελληνικού, προφανώς και δεν ήταν τυχαίο. Οι αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι πράγματι κρίσιμες για το έργο, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και συνεδριάζει το λεγόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, δηλαδή το όργανο που έχει σαν αρμοδιότητα να αποτυπώσει σε ένα Προεδρικό Διάταγμα τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), προκειμένου αμέσως μετά αυτό, να κατατεθεί προς έγκριση στο ΣτΕ.
Στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης συμμετέχουν όλοι οι γ.γραμματείς των εμπλεκομένων υπουργείων (Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Τουρισμού, Ναυτιλίας, κ.ά), μαζί με εκπροσώπους του επενδυτή, του ΤΑΙΠΕΔ, της Ελληνικόν ΑΕ, μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, πιθανώς και οι Δήμαρχοι Ελληνικού και Αλίμου.
Κεντρικό ζήτημα που θα το απασχολήσει είναι οι όροι δόμησης στο Ελληνικό, και συγκεκριμένα το ζήτημα περιορισμού των υψών στους ουρανοξύστες που πρόκειται να ανεγερθούν στο πρώην αεροδρόμιο, το οποίο και παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι, παρ’ ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπερασθεί.
Η γραμμή που έχει δοθεί από το Μαξίμου στο όργανο είναι το ΠΔ να μην αφήνει ασάφειες, η διατύπωση περί υψών να είναι σαφής, και άρα να ξεπερνά τα εμπόδια που έθεσε η πρόσφατη απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου.
«Το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο, και κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών», ανέφερε χαρακτηριστικά το επίμαχο σημείο της υπουργικής απόφασης, που υπεγράφη πριν από τρεις εβδομάδες για την έγκριση των όρων δόμησης. Δηλαδή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου.
Ακριβώς επειδή υπάρχουν όλες αυτές οι ανησυχίες, η Lamda έκρινε ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς πάσα κατευθυνση. Οπως και ακριβώς έγινε την περασμένη Πέμπτη.
Αλλωστε ακόμη και να υπερπηδηθεί το εμπόδιο των όρων δόμησης στα κτίρια και της έγκρισης του master plan, εκκρεμούν σημαντικές προϋποθέσεις μέχρι να πάρουν μπροστά οι μπουλντόζες στο πρώην αεροδρόμιο.
Αμέσως μετά την έκριση του ΠΔ από το ΣτΕ πρέπει να εγκριθούν δια κοινών υπουργικών αποφάσεων οι πολεοδομικές μελέτες (καθορισμός περιοχών πρασίνου, υδάτινων στοιχείων, αλσών, πεζοδρόμων, κα), το αργότερο εντός έξι μηνών από την υποβολή τους.
Εκρεμμούν επίσης αφενός η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα καζίνο, όσο και την χορήγηση της άδειας μέσω δημόσιου διαγωνισμού, αφετέρου να παραδοθεί το ακίνητο ελέυθερο.
Παρ’ ότι έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την ψήφιση του νόμου 4062/2012 για την μετεγκατάσταση όσων φορέων συνεχίζουν να στεγάζονται στο Ελληνικό, στο ακίνητο παραμένει πλήθος φορέων, πολλοί από τους οποίους καταλαμβάνουν εκτεταμένους χώρους (π.χ. αμαξοστάσιο ΟΑΣΑ, Υπηρεσίες ΥΠΑ) χωρίς να είναι γνωστό αν έχουν εκπονηθεί σχέδια μεταφοράς τους και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Εκκρεμούν επίσης η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών, η μεταβίβαση στην Ελληνικόν των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του ακινήτου, καθώς και η σύσταση ειδικού φορέα για την διαχείριση και λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (επενδυτής, Δημόσιο, Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης).