Αντιδράσεις από τους κρατουμένους προκαλούν διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα.
Ήδη κρατούμενοι των γυναικείων και ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, του Μαλανδρίνου, των Χανίων, της Πάτρας και της Λάρισας, έχουν ξεκινήσει να κρατούν ανοιχτούς τους προαύλιους χώρους τους για μεγαλύτερο χρόνο από τον επιτρεπτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένονται και στις φυλακές Δομοκού και Τρικάλων τις επόμενες ημέρες.
Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου από την «επιτροπή αγώνα γυναικείων – ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού», η οποία εκπροσωπεί συνολικά 1.100 εγκλείστους.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, δικηγόροι- εκπρόσωποι των κρατουμένων, αναφέρθηκαν στα προβλήματα του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη, ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είτε χειροτερεύουν το καθεστώς δικαιωμάτων, είτε παραλείπουν σημαντικά ζητήματα. «Δημιουργείται ένας εισαγγελέας με υπερεξουσία, που μπορεί όταν μειοψηφεί σε αιτήματα αδειών να προσβάλει τις αποφάσεις και να αναστέλλει την εκτέλεςή τους» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως «το βέτο παραμένει ως έχει, καθώς αν δεν συμφωνεί ο εισαγγελεας, ο ίδιος προσφεύγει στο δικαστικό συμβούλιο και αναστέλλει τη διαδικασία, ενώ με την σημερινή διαδικασία, η απόφαση για να γίνει δεκτή μία άδεια ήταν ουσιαστικά απόφαση του εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο κρατούμενος μετά προσέφευγε στο δικαστήριο».
Όπως δε, προσθεσε ο δικηγόρος, Δημήτρης Κατσαρής, με το νέο Κώδικα θα δίνονται πολύ λιγότερες άδειες, αφού υπάρχει έμμεσος περιορισμός των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως με την ισχύουσα νομοθεσία, ο κρατούμενος είχε δικαίωμα για αίτηση άδειας έξι φορές το χρόνο, ενώ με το νέο καθεστώς θα πρέπει να αναμένει την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, στο οποίο θα έχει προσφύγει ο εισαγγελέας. Αυτή λόγω γραφειοκρατίας, μπορεί να κάνει δύο ή τέσσερις μήνες, και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, ο κρατούμενος δεν μπορεί να υποβάλει νέο αίτημα.
«Δεν μιλάμε για μεμονωμένους κρατούμενους που κάνουν ταραχές. Για πρώτη φορά υπαρχει μια τέτοια επιτροπή αγώνα και το υπουργείο θα πρέπει να δει δημουργικά το ρόλο μας και να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των κρατουμένων» εξήγησε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης και συνέχισε: «οι κρατούμενοι έχουν χάσει ελευθερία τους και πλέον ενδιαφέρονται για ατομική τους αξιοπρεπεια».
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Γιώργος Κακαρνιάς ανέφερε πως «θα πρέπει η Πολιτεία να αποφάσισε τί είδους φυλακές θέλει να έχει. Αν θέλει την επανένταξη και το σωφρονισμό ως μια κατεύθυνση ή αν θέλει τον υπερπληθυσμό και όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να έχει καλύτερο φαγητό και θέρμανση, ζητήματα που οδηγούν στην αποκτήνωση του κρατούμενου».