Μειωμένες εμφανίζονται συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, οι νέες διαγνώσεις HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχειά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων διαγνώσεων αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών, ενώ καταγράφηκε πτώση στο ποσοστό των νέων περιστατικών που μολύνθηκαν μέσω της χρήσης ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός του 2017 (έως την 31η Οκτωβρίου), δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό κάθετης μετάδοσης του ιού.

Επιπλέον απο τα παγκόσμια επιδημιολογικκά δεδομένα εκτιμάται ότι το 2016, 36,7 εκατομμύρια ζούσαν με την HIV λοίμωξη, ενώ οι νέες μολύνσεις και οι σχετιζόμενοι με την HIV λοίμωξη και το AIDS θάνατοι εντός του συγκεκριμένου έτους ανήλθαν σε 1,8 εκατομμύρια και 1,0 εκατομμύριο αντίστοιχα (μείωση κατά 16% και 48%, αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2010).

Βάση των στοιχείων που παρέθεσαν οι ειδικοί σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) και το 29ο Πανελλήνιο Συνέδδριο AIDS «η πτωτική τάση που παρατηρείται στις νέες μολύνσεις και τους θανάτους συνδέεται και με την αύξηση της κάλυψης των HIV οροθετικών ατόμων με αντιρετροϊκή αγωγή».

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNAIDS, το 53% των ατόμων που ζούσαν με HIV το 2016, λάμβανε αντιρετροϊκή θεραπεία (αύξηση της κάλυψης κατά 130% συγκριτικά με το 2010).

Χωρίς εξετάσεις εδώ και ενάμιση χρόνο

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα οροθετικά άτομα ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας για την υγεία τους και ανησυχίας για την πιθανή έκθεση των ερωτικών τους συντρόφων στον ιό του HIV.

Και αυτό διότι οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας. Το πρόβλημα είναι οξύτατο κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τις εξετάσεις ιικού φορτίου και σε όλη την Ελλάδα για τη γονοτυπική αντοχή. Έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους και αν εξακολουθούν να παραμένουν μη μεταδοτικοί.

Η αβεβαιότητα επιτείνεται καθώς πολλά άτομα καλούνται να αντικαταστήσουν το πρωτότυπο με γενόσημο φάρμακο ή πρέπει να αλλάξουν θεραπευτικό σχήμα, χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση στην εξέταση που θα επιβεβαιώσει την ανταπόκριση στο καινούργιο σκεύασμα. Επίσης οι γιατροί δε μπορούν να ελέγξουν με το συγκεκριμένο δείκτη τη σωστή τήρηση της αγωγής από τον ασθενή.

«Είναι ένα θέμα που μόνο απορία και προβληματισμό προκαλεί. Καλύπτεται η θεραπεία αυτών των ασθενών, που κοστίζει περίπου 7.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά δεν καλύπτεται μια εξέταση που πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο και δεν θα κόστιζε πάνω από 100 ευρώ τον χρόνο» επισήμανε ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής, κ. Νίκος Δέδες, σημειώνοντας ότι οι ελλείψεις αντιδραστηρίων δεν είναι αποτέλεσμα ανεπαρκών κονδυλίων, αλλά οφείλονται σε γραφειοκρατικά προβλήματα.

Οι γκρίζες ζώνες

Οι εκπρόσωποι της Θετικής Φωνής εγείρουν ζήτημα ακρίβειας των δεδομένων, με στοιχεία σε συνέδρια και συναντήσεις και έχουν καλέσει το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να επικαιροποιήσουν το μητρώο των οροθετικών ατόμων.

«Η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία είναι δυσμενέστερη της πραγματικής, αδικούν την εθνική προσπάθεια και μπορεί να αποδειχθεί παραπλανητική ως προς τους στόχους για τα επόμενα βήματα», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξυ, ο επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDς κ. Μάρκος Λαζανάς επεσήμανε και την ανάγκη να καταγραφούν και τα προβλήματα στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, καθώς η στελέχωση τους δεν ακολουθεί το ρυθμό αύξησης των νέων περιστατικών με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.