Τη δική τους απάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού δίνουν οι εκπρόσωποι δύο από τα σωματεία μουσικών δημιουργών, μετά την ανακοίνωση – διευκρίνιση που εξέδωσε η Μπουμπουλίνας περιγράφοντας ως «ανακριβές» το δημοσίευμα του «Νσυν» (24/11), σύμφωνα με το οποίο η υπουργός Λυδία Κονιόρδου φέρεται ότι έχει ζητήσει την παραίτηση του Εποπτικού Συμβουλίου για να τοποθετήσει εκ νέου μέλη.

Ο Ηλίας Φιλίππου από το ΣΩΜΣΕ αντικρούει τους ισχυρισμούς και εξηγεί: «Σε συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο, μας ανακοινώθηκε πως η υπουργός σκοπεύει να αντικαταστήσει το σύνολο του Εποπτικού Συμβουλίου –αφού της υποβληθούν οι λίστες των μελών των σωματείων –με πρόσωπα που θα επιλέξει η ίδια και όχι τα σωματεία, όπως ορθά συνέβη μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Τα σωματεία μας επιφυλάσσονται ως προς τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στην κίνηση αυτή».

Ο γραμματέας του σωματείου ΜΕΤΡΟΝ Στάθης Δρογώσης αναφέρει: «Μετά την παραίτηση των μελών Φοίβου Δεληβοριά και Νίκου Μωραΐτη (σ.σ.: τον περασμένο Οκτώβριο), το Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ –συμπεριλαμβανομένων των παραιτηθέντων μελών –ζήτησε ομόφωνα με σχετική επιστολή του προς την υπουργό να συμπληρωθούν μόνο οι χηρεύουσες θέσεις με εκπροσώπους εκδοτών μουσικής, προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα η προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας και σε καμία περίπτωση να μην αντικατασταθεί συνολικά το Εποπτικό Συμβούλιο, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση και μάλιστα πολύ πριν εκπνεύσει η θητεία του (σ.σ.: διορίστηκε τον Αύγουστο για έξι μήνες)».

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τα μέλη των σωματείων ως ένδειξη διαμαρτυρίας σκοπεύουν να μη συμπεριλάβουν τον εαυτό τους στη λίστα των υποψηφίων για το νέο Εποπτικό.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Στις διευκρινίσεις που δημοσιοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε: «Κατόπιν αιτήματος όλων των σωματείων των δημιουργώνπρος την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να περιληφθούν στο υφιστάμενο Εποπτικό Συμβούλιο και οι εκπρόσωποι των εκδοτών μουσικής, η υπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους ρυθμίζοντας το θέμα νομοθετικά. Μετά τη νομοθετική ρύθμιση του αιτήματος προφανώς το Εποπτικό Συμβούλιο ανασυντίθεται αφού θα περιλαμβάνει και τους εκδότες μουσικής. Δεν ζήτησε λοιπόν ούτε τις παραιτήσεις των υφιστάμενων μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, ούτε νομιμοποιείται να τοποθετήσει μέλη άλλων επαγγελματικών χώρων, ούτε προτίθεται να επιλέξει φίλα προσκείμενους εκπροσώπους, αφού ο ορισμός των νέων μελών θα προκύψει πάλι από τους προτεινόμενους των υφιστάμενων σωματείων των δημιουργών, συναξιολογώντας τα εκπροσωπούμενα ρεπερτόρια και το πλήθος των μελών των σωματείων τους και ενδεχομένως, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, από δημιουργούς που δεν εκπροσωπούνται από τα υφιστάμενα σωματεία. Πολύ δε περισσότερο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι επικοινωνιακή αιχμή ότι δήθεν ο ορισμός του Εποπτικού Συμβουλίου μαζί με την Προσωρινή Επίτροπο αλλάζουν τη νομική φύση της εταιρείας και από ΑΕ τη μετατρέπουν σε κρατική ΔΕΚΟ».