Η ΑΜΥΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Αν το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό στην Κέρκυρα ήταν οι τρεις βαθμοί, η δουλειά έγινε. Κάτι άλλωστε που σε σχέση με τη διαφορά δυναμικότητας ήταν αυτονόητο.

Επιβεβλημένο. Οι Κόκκινοι πέταξαν ένα ημίχρονο, αλλά ήταν εμφανές πως σε ό,τι είχε να κάνει με το επιθετικό κομμάτι, θα την έβρισκαν την άκρη. Και τη βρήκαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε συνδυασμό με τις διορθωτικές κινήσεις του Τάκη Λεμονή. Δεν είναι λοιπόν για θάνατο το ότι οι πρωταθλητές έχασαν ένα ημίχρονο.

Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Το εντελώς αδικαιολόγητο είναι οι πολλές φάσεις που έδωσαν στους επιθετικούς της Κέρκυρας. Δεν μπορούν να θεωρηθούν νορμάλ οι δώδεκα τελικές των Φαιάκων. Και με καλές προϋποθέσεις μάλιστα, όπως αυτή του Παυλίδη στο 28′, όπου ο Προτό αποσόβησε το 2-0 και το μπλέξιμο. Μετράμε 12 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και η αμυντική συμπεριφορά των Ερυθρολεύκων πάσχει. Τα ίδια εύκολα λάθη επαναλαμβάνονται. Και υποτίθεται ότι το αμυντικό κομμάτι στο ποδόσφαιρο είναι το σχετικά εύκολο. Διδάσκεται.

ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ

Ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα. Ο Μάτος πήδηξε στον Θεό, έκανε το 2-2 στις καθυστερήσεις κι ο ΠΑΟΚ γλίτωσε την τρίτη συνεχόμενη ήττα κάτω από τα «καταραμένα» Τέμπη. Να μιλήσουμε σοβαρά. Το ματς, εκεί που ακροβατεί στο 1-1, κρίνεται σε δύο φάσεις. Στο 84′, η αλλαγή του ΠΑΟΚ, ο σέντερ φορ της ρήτρας των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς (φάτσα με τα δίχτυα) το χάνει. Στο 86′ η αλλαγή του Πανιωνίου ο Σαμέντ Γεσίλ, η εναλλακτική λύση των φτωχών, το βάζει. Σε διάστημα δύο λεπτών, αντί να γίνει το 1-2, έγινε το 2-1. Για να κάνει το πρώτο διπλό ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Κυριακή που θα παίξει στην Ξάνθη. Εύλογα ο Ραζβάν Λουτσέσκου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ισοπαλία απέναντι στον αποδεκατισμένο Πανιώνιο. Αν είναι όμως μία φορά απογοητευμένος ο κόουτς, πόσες φορές θα πρέπει να είναι απογοητευμένος ο κόσμος του ΠΑΟΚ; Βλέπουν τον Βιεϊρίνια αριστερό μπακ να μην μπορεί να μαρκάρει τον Σπιριντόνοβιτς (βάζει ο Πανιώνιος τα δύο γκολ από τη πλευρά του) και πονάνε τα μυαλά τους.

ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μπερδεύτηκε ο Μάνταλος και τα έκανε μούτι (όπως λένε στην πατρίδα του Σκεντέρμπεη) το Σάββατο στο Περιστέρι. Στην αρχή σφυρίζει Ατρόμητο, εκατό μηδέν. Στην πορεία πάει να το ισορροπήσει και στο τέλος καταφέρνει το ακατόρθωτο: να εκδώσουν ανακοίνωση εναντίον του και ο Παναθηναϊκός και ο Ατρόμητος. Και να έχουν και δίκιο. Τρία πέναλτι δεν έδωσε και δύο φορές σε φάουλ των γηπεδούχων έστησε το τείχος του Παναθηναϊκού αντί στα 9,15, σχεδόν στα έντεκα μέτρα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά εφέτος που τα έκανε θάλασσα. Στη Νέα Σμύρνη ακόμα φωνάζουν για το Πανιώνιος – ΑΕΚ 0-1. Ο Σταύρος Μάνταλος είναι ο διαιτητής που έχει καταφέρει να επιβιώσει με όλες τις καταστάσεις. Στο τέλος της σεζόν 2009-10 ο Ολυμπιακός Βόλου βγαίνει πρωταθλητής στη Β’ Εθνική και ανέρχεται στη Σούπερ Λίγκα. Ταυτόχρονα, προβιβάζεται στον πίνακα της Α’ Εθνικής και ο Μάνταλος. Η πορεία του με τον Αχιλλέα Μπέο είναι, μπορείς να πεις, παράλληλη.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

Την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός Βόλου κάνει δύο από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του. Κερδίζει την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό των Ζιλμπέρτο, Καραγκούνη, Κατσουράνη, Χριστοδουλόπουλου, Λέτο, 3-2. Και στα δύο αυτά παιχνίδια διαιτητής ήταν ο Μάνταλος. Με τον Παναθηναϊκό να μένει στο 39′ με δέκα παίκτες, στο 78′ με εννιά και τους Βολιώτες να κερδίζουν δύο πέναλτι. Το καλοκαίρι του 2011 που σκάνε οι κασέτες για το Κοριόπολις ο Αχιλλέας Μπέος ακούγεται να λέει «με πήρε τηλέφωνο ο Μάνταλος», ενώ υπάρχει συνομιλία του με τον Μάκη Ψωμιάδη στην οποία αποκαλεί τον τότε πρόεδρο, της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο «γελοίο». Παρά ταύτα τη σκαπουλάρει και απλά υποβιβάζεται για έναν χρόνο στη Β’ Εθνική. Επανέρχεται δριμύτερος και εντάσσεται στη λίστα των διεθνών. Γρήγορος, αντιλαμβάνεται τη νέα κατάσταση που έρχεται στο ποδόσφαιρο και προσαρμόζεται ανάλογα. Τον Σεπτέβριο του 2015 στο ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα οι φιλοξενούμενοι ανοίγουν το σκορ. Η ΑΕΚ ισοφαρίζει με πέναλτι, το γυρίζει εύκολα σε 3-1 και ο ΠΑΣ τελειώνει το ματς με εννιά ποδοσφαιριστές. Ο Σταύρος Μάνταλος είναι πράγματι, ένας διαιτητής παντός καιρού.

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΤΑ

Εύκολα έδωσε ο Στυλιάρας το πέναλτι (;) στη Λαμία στο 90′ κι έγινε το 1-1 στη Ριζούπολη. Σ’ ένα παιχνίδι μισή κατηγορία. Για τις άκρες του Πανουργιά Παπαϊωάννου είχαμε γράψει την περασμένη Δευτέρα. Για τη μεγάλη πόρτα που διαβαίνει όταν κατεβαίνει στην Αθήνα, Ολύμπου και Πάτμου γωνία.