Μια σειρά επίσημων επαφών βρίσκεται στο κεντροαριστερό ημερολόγιο αυτήν την εβδομάδα, με τη Φώφη Γεννηματά να συναντά διαδοχικά από την Τρίτη τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Καμίνη και Νίκο Ανδρουλάκη. Παράλληλα, η επικεφαλής του νέου φορέα θα πυκνώσει τις επαφές της και με τους προεδρεύοντες των σχημάτων που απαρτίζουν τη ΔΗΣΥ –σε μια προσπάθεια να πετύχει τον μέγιστο βαθμό συναίνεσης για την επόμενη μέρα. Οπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις της, η Γεννηματά είναι έτοιμη για συγκλίσεις και εγγυάται τη μέγιστη δυνατή πολυφωνία, καθώς και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στα όργανα, τουλάχιστον μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο που αναμένεται την προσεχή άνοιξη.

Στη μετεκλογική φάση, η Γεννηματά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην απευθείας συνεννόηση με τη Σεβαστουπόλεως, προσδοκώντας τόσο στον εύρυθμο συντονισμό των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων μέσω της δημιουργίας ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου όσο και στη δημιουργία ενός ευρύτερου, ενιαίου μετώπου, το οποίο θα συμβάλει σε μια ομαλή μεταβατική περίοδο και στην περαιτέρω συνεννόηση μεταξύ των διαφορετικών δυνάμεων του υπό σύσταση ενιαίου φορέα.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Από τη Σεβαστουπόλεως αναφέρουν πως το ραντεβού της Τρίτης είναι σημαντικό, καθώς σε αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης θα βάλει στο τραπέζι τις δικές του προτεραιότητες, οι οποίες στοχεύουν στο να καθρεφτιστεί το «επόμενο βήμα» στον τρόπο σχηματισμού τόσο της Πολιτικής Γραμματείας όσο και της Οργανωτικής Επιτροπής που θα αναλάβει τα διαδικαστικά του Συνεδρίου. Ολες οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις μέχρι τώρα αναδεικνύουν καλό και συναινετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο ηγεσίες –με τα επιτελεία να επιβεβαιώνουν τις καλές προθέσεις και την αρμονική, ώς τώρα, συνεργασία.

«Ο νέος φορέας θα έχει πλήρη πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια, συντονισμένη πολιτική και κοινοβουλευτική δράση» ανέφερε για τα επόμενα βήματα η Φώφη Γεννηματά (Real), προειδοποιώντας ωστόσο πως στο νέο σχήμα δεν έχουν θέση «οι μηχανισμοί, τα φέουδα και οι βαρονίες»: «Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στην υπόθεση αναγέννησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στην καθαρή εντολή των πολιτών που μας ανέθεσαν ρόλους και ευθύνες, στις οποίες θα ανταποκριθούμε, πιστεύω, όλοι. Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν σε κανέναν άλλη στάση» σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΠOΣΟΣΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ. Παράλληλα, έμπειρα στελέχη του χώρου ερμηνεύουν την άνοδο που παρουσίασε η ΔΗΣΥ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ» ως επιβεβαίωση του ρεύματος που έχει το νέο εγχείρημα. Τονίζουν, δε, ότι από συζητήσεις με δημοσκόπους διεξάγουν το συμπέρασμα πως ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων απαντά αυθόρμητα σε ερωτήματα σχετικά με τον νέο φορέα –αποδίδοντας την προτίμησή του όχι στη Συμπαράταξη ή στο Ποτάμι, αλλά στην «ένωση κομμάτων». Αυτή η εξέλιξη αφήνει περιθώριο για επιπλέον αισιοδοξία, καθώς φαίνεται πως η όλη διαδικασία εκλογής βρήκε ανταπόκριση και απέκτησε διεισδυτικότητα στο κοινό που στοχεύει. Παράλληλα, η ροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει την τάση που διαφάνηκε και στην κάλπη των δύο γύρων: πολλοί προοδευτικοί ψηφοφόροι που τα τελευταία χρόνια επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν στη νέα Κεντροαριστερά που αποτελεί «σπίτι τους», όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ικανοποίηση καταγράφεται στο επιτελείο της Γεννηματά και εξαιτίας της αυξημένης δημοφιλίας της, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι πιο ρεαλιστές, βέβαια, την αποδίδουν στην πρόσφατη προεκλογική της εκστρατεία, που διηύρυνε το προσωπικό κοινό της και ενίσχυσε την πολιτική εικόνα της, τονίζοντας ωστόσο ότι το ήπιο προφίλ που κράτησε, ακόμα και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε, άφησε θετικό αντίκτυπο που θα περιφρουρηθεί.