Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από νωρίς χθες είχε ντυθεί στα κόκκινα. Και υπήρχε λόγος. Η μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ για τα εκατό χρόνια από τη Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό. Για την ακρίβεια, τα πούλμαν που συνέρρεαν από νωρίς από γειτονιές της Αθήνας αλλά και οι κομματικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε πανστρατιά αποτελούσαν ένα καρέ μόνον από τη χθεσινή μέρα – σταθμό για το ιστορικό κόμμα. Κορύφωση των δεκάδων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα που προηγήθηκαν της χθεσινής Κυριακής. Αλλά και σαφές μήνυμα υπεράσπισης της Οκτωβριανής Επανάστασης και των επιτευγμάτων του σοβιετικού – ρωσικού λαού, όπως μας έλεγαν στελέχη του ΚΚΕ.

Η μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση άρχισε το απόγευμα με την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, βέβαια, έκανε χθες δύο ομιλίες. Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής, είχε μιλήσει ξανά, αλλά σε διαφορετικό κοινό από αυτό του ΣΕΦ. Ειδικότερα, είχε μιλήσει στη συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου στον Περισσό. Μια συνάντηση που έγινε με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για συντονισμό και ώσμωση με τα ΚΚ στο νέο γεωπολιτικό φόντο. «Κινούμαστε σ’ έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο με πολλά κοινά γεωστρατηγικά στοιχεία κι έτσι σήμερα μπορούμε να εξετάσουμε συλλογικά την κατάσταση στην περιοχή μας» είπε εξάλλου στην αρχή της ομιλίας του ο Κουτσούμπας που έκανε αναλυτική περιγραφή των εστιών έντασης σε Συρία, Μέση Ανατολή –με έμφαση στάθηκε και στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και στην εμπλοκή της στα διάφορα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και άλλων δυνάμεων, καθώς και στην ανάγκη διεθνούς συντονισμού των λαών και των κομμουνιστικών κομμάτων.

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΧΑΡΑΧΤΗΚΕ». Το βράδυ, όμως, στο γεμάτο ΣΕΦ, ο Κουτσούμπας κινήθηκε αλλιώς. Εν μέσω συνθημάτων, κόκκινων σημαιών και εορταστικού κλίματος, έκανε μια ομιλία με άξονα και κέντρο την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αλλά όχι στεγνά ιστορική. Με αναφορές στο σήμερα, στη σημασία και στα διδάγματα του 1917 και της μεγάλης αυτής τομής του 20ού αιώνα. «Το μέλλον δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι δυνάμεις της ΚΝΕ πριν ο Κουτσούμπας ανέβει στο βήμα του ΣΕΦ. Και αυτό έδινε τον τόνο. Με φόντο τον Λένιν και τη φράση «Ο δρόμος χαράχτηκε. Ο σοσιαλισμός, η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», o γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ συνόψισε μαζί με την αναφορά του στα επαναστατικά γεγονότα της Ρωσίας και όλη τη σημερινή στρατηγική του Περισσού.

Εκανε κάλεσμα ακόμη και σε αυτούς που είχαν ψηφίσει ή στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Σφυροκόπησε την κυβέρνηση. Ανέλυσε την έννοια της εργατικής εξουσίας και της κοινωνικής συμμαχίας. Επιχειρηματολόγησε για την επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Ανέδειξε τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών. Μετά την ομιλία του Κουτσούμπα ακολούθησε θεατρική παράσταση που ετοιμαζόταν καιρό και είχε τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε» αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

«ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΣ». «Η Οκτωβριανή Επανάσταση υπήρξε το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα».

n «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία, για την εξουσία, τον σοσιαλισμό. Οπως έγραφε και ο Μαγιακόφσκι: “Εμείς, ο καθένας από εμάς, κρατάμε μέσα στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος”. Η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων είναι μπροστά μας».

n «Προειδοποιούμε: πρόκειται μόνο για αναβάθμιση της γεωστρατηγικής εμπλοκής της ελληνικής άρχουσας τάξης σε πολέμους και επεμβάσεις στην περιοχή, σε αποστολές εκτός συνόρων ελληνικών στρατευμάτων, για αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων θανάτου, μηδέ εξαιρουμένων των πυρηνικών. Αυτά πούλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το πρόσφατο ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ και τους ύμνους στον Τραμπ. Ζήσαμε, δυστυχώς, από έναν πολιτικό διεθνή γυρολόγο σε ρόλο σαλτιμπάγκου, από έναν αυτοδιαφημιζόμενο αριστερό πρωθυπουργό, το μεγαλύτερο ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

n «Η κυβέρνηση σκανδαλωδώς πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία, ένα κράτος υποστηριχτή των τζιχαντιστών του ISIS και δολοφόνου αμάχων και παιδιών της Υεμένης».