Δώδεκα διαφορετικοί σκόρερ σε ισάριθμες αγωνιστικές. Και σοδειά 24 γκολ πλέον, έπειτα από την… καταιγίδα του δευτέρου ημιχρόνου στην Κέρκυρα. Από τα τρία γκολ –σε είκοσι λεπτά και κάτι –που γύρισαν τούμπα την αναμέτρηση της Κυριακής στο Νησί των Φαιάκων. Ο Ολυμπιακός αντεπιτίθεται και σε αυτό δεν αμφιβάλλει κανείς. Το μαρτυρούν οι πέντε νίκες του στις τελευταίες έξι αγωνιστικές της Σούπερ Λίγκας. Το κάνει μια χαρά κατανοητό, η αίσθηση πως οι Ερυθρόλευκοι ξαναβρίσκουν τον βηματισμό τους και το κέφι τους από την επίθεση. Μια απαραίτητη σημείωση όμως μιας και η κουβέντα γίνεται γύρω από τον τίτλο και τη μάχη για εκείνον που ήδη άναψε: Τα επτά προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα όχι μόνο διαθέτοντας την καλύτερη επίθεση. Το έκανε παρουσιάζοντας και μια αξιοπρόσεκτη συνέπεια στην άμυνα. Και αυτό είναι το κομμάτι που –σταθερά –λείπει από το φετινό παζλ!

Οχι μία, ούτε δύο. Και στις επτά σεζόν που πέρασαν οι Πειραιώτες έστησαν μαγιάτικη φιέστα έχοντας στην τελική βαθμολογία και την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα. Στις πέντε σεζόν μάλιστα που οι αγώνες ήταν 30 και όχι 34, η χειρότερη συγκομιδή αμυντικά ήταν το παθητικό των 18 γκολ (την περίοδο 2010-11). Τι λέει το φετινό παθητικό έπειτα από 12 αγωνιστικές; Λέει πως οι Πειραιώτες έχουν ήδη δεχθεί 14 γκολ στο πρωτάθλημα. Ενα γκολ και βάλε ανά ματς. Χειρότερη άμυνα ώς εδώ έχουν μόνο ο ουραγός Πλατανιάς και η Λάρισα σε ολόκληρο το πρωτάθλημα! Αδιανόητο. Και για Ολυμπιακό, και για πρωταθλητισμό. «Ξυπνήστε! Δεν μπορεί να έχουμε αυτή την εικόνα. Δεν φεύγουμε από εδώ χωρίς τη νίκη. Θα μπορούσαμε να δεχθούμε τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο με τα λάθη που κάνουμε» έλεγε στην ανάπαυλα του κυριακάτικου αγώνα ο Τάκης Λεμονής, εμφανώς εκνευρισμένος, απευθυνόμενος στους ποδοσφαιριστές του. Δεν είχε άδικο για… το μπαμ. Η Κέρκυρα τελείωσε το προχθεσινό ματς με 12 τελικές. Ο Λεβαδειακός στο Καραϊσκάκη είχε 9, στο 2-1 της 11ης αγωνιστικής. Οσες και ο Πλατανιάς στο 5-1 της 10ης. Οσες και ο Παναθηναϊκός στην ήττα της Λεωφόρου. Πρόκειται για μια κατάσταση που μοιάζει… παγιωμένη.

Οι στημένες φάσεις

Ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί γκολ σε 10 από τις 12 αγωνιστικές της Σούπερ Λίγκας. Από τα 14 γκολ παθητικό τα 6 προέρχονται από στημένες μπάλες. Αν προσθέσει κανείς και το αυτογκόλ του Φιγκέιρας στην πρεμιέρα (Λάρισα) καταλαβαίνει ότι το 50% του παθητικού προκύπτει χωρίς η μπάλα να κυλά σε ανοιχτό παιχνίδι! Θέμα συγκέντρωσης; Ισως. Το σίγουρο είναι πως έτσι όπως προχωρά η κατάσταση, οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να θεωρήσουν δεδομένο πως για να πάρουν τρίποντο στο πρωτάθλημα χρειάζονται τουλάχιστον δύο γκολ ανά παιχνίδι. Η άμυνά τους ώς εδώ δεν δίνει βαθμούς. Παίρνει… Εστω και αν οι αμυντικοί (Σισέ 3, Μποτία 1, Ενγκελς 2, Κούτρης 2, Φιγκέιρας 1) σκοράρουν και εκείνοι με συχνότητα αξιοζήλευτη.