Ενα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές φέρνει την κυβέρνηση η απόφαση των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής τους από κάθε είδους πλειστηριασμό έως το τέλος του έτους την ώρα που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών βάζει φρένο στις προσδοκίες για το χρέος.

Τα γερμανικά αντανακλαστικά, όταν η συζήτηση περνά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι παραπάνω από ενεργά ακόμα και την ώρα όπου το πολιτικό σκηνικό είναι απολύτως ρευστό και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ούτε πόσοι μήνες θα απαιτηθούν για τη συγκρότηση κυβέρνησης ούτε εάν –σε ένα ακραίο σενάριο –χρειαστεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Η αξιολόγηση, επομένως, μπορεί σε ένα ιδανικό σενάριο να ολοκληρωθεί ακόμα και στο τέλος Ιανουαρίου αλλά τα μεγάλα ζόρια ακολουθούν στην τέταρτη αξιολόγηση, όταν θα γραφεί η συμφωνία για τις ελληνικές δεσμεύσεις τα επόμενα χρόνια σε συνάρτηση με τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο χρέος.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΘΗΝΑ. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου πιάνουν από σήμερα δουλειά στην Αθήνα επιχειρώντας να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έως το ερχόμενο Σάββατο. Στην έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων αναμένεται να ασχοληθούν με το καυτό θέμα της ΔΕΗ ενώ ταυτόχρονα πρόκειται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της ανταλλαγής ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που «τρέχει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες εκδόσεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον κατόχων ομολόγων άνω του 75% των υπό ανταλλαγή τίτλων.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από την περασμένη Παρασκευή στα χέρια της ένα προσχέδιο του λεγόμενου Staff Level Agreement, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε το Bloomberg.

Πηγές των δανειστών ανέφεραν χθες ότι «εφόσον τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, υπάρχει περιθώριο για άμεση συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην αντίθετη περίπτωση δεν κλείνει το SLA».

Η απόφαση των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής από πλειστηριασμούς διευκολύνει την κατάσταση. Δυσχεραίνει ενδεχομένως την εσωκομματική κατάσταση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 3.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τους επόμενους μήνες και η στάση των «συλλογικοτήτων» παραμένει ερωτηματικό, αλλά φέρνει πιο κοντά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ. Αντίστοιχα, η συμφωνία για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Αμύνταιο Φλώρινας και Μεγαλόπολη Αρκαδίας δημιουργεί προσδοκίες για υπέρβαση ενός μεγάλου σκοπέλου με τους δανειστές ακόμα και εάν ξυπνήσει αντιδράσεις από συνδικαλιστές, τοπικούς παράγοντες και βουλευτές.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ήδη χωνέψει (με χαρακτηριστική ευκολία) τη συμφωνία για αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε για την προκήρυξη απεργίας να απαιτείται πλειοψηφία του 50% συν ένα των οικονομικά τακτοποιημένων μελών πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να συμφωνηθούν τα νέα ψαλίδια στα οικογενειακά επιδόματα.

Παρ’ ότι από τα 101 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μόλις το 30% έχει υλοποιηθεί, τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και των δανειστών επικρατεί αισιοδοξία ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι εφικτή έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου προκειμένου έως τις 22 Ιανουαρίου να έχει υλοποιηθεί το σύνολο των δράσεων, να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 5,5 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις από το εξωτερικό είναι υποστηρικτικές αυτού του σεναρίου. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο έκανε χθες λόγο για «αξιοσημείωτη επιστροφή της Ελλάδας», με την ανάπτυξη να έχει επανακάμψει, να έχει εξασφαλιστεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα και να έχει πλέον διαμορφωθεί θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ. Προχθές άλλωστε, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκφραστεί με θετικά λόγια για την προεργασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την καλή δουλειά της, η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως ένα μέρος από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, που δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των δανείων της προς άλλους πιστωτές, φέρνοντας για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Τη θέση αυτή δεν άφησε αναπάντητη χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο Ντάνιελ Φέλιγκ παρέπεμψε στο Eurogroup ερωτηθείς σε σχέση με τη δήλωση Ρέγκλινγκ για την αξιοποίηση τυχόν αδιάθετων κεφαλαίων του τρίτου προγράμματος.

«Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και οι θεσμοί θα ενημερώσουν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου για την κατάσταση. Σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια, αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα έχει η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος και δεν θέλω να προκαταλάβω την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως σε ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης των πόρων, αν υπάρξει αυτή η πιθανότητα, θα χρειαστεί νέα εντολή από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.