Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας όπου οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στόχος της δημιουργίας αυτού του πανευρωπαϊκού «χρηματιστηρίου» κόκκινων δανείων είναι να καταφέρουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από επισφάλειες εκατοντάδων δισ. ευρώ που σήμερα αποτελούν βάρος για τους ισολογισμούς τους. Με τη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας οι πωλήσεις κόκκινων δανείων θα μπορούν να ολοκληρώνονται πολύ πιο γρήγορα από όσο σήμερα, ωφελώντας ουσιαστικά τις τράπεζες και τα funds που θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια αυτά.

Η δημιουργία ενός τέτοιου ηλεκτρονικού συστήματος που θα παρέχει λεπτομέρειες για τα δάνεια που θέλει να πωλήσει κάθε τράπεζα θα προσείλκυε επίσης το ενδιαφέρον και νέων επενδυτών κάνοντας την πώλησή τους πιο εύκολη, σύμφωνα με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών από κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 900 δισ. ευρώ. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια γενικότερης προσπάθειας των ευρωπαϊκών Αρχών να μπορέσουν οι τράπεζες να πωλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με απώτερο στόχο να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών και να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους ώστε να μη χρειαστούν στο μέλλον κρατικές ή άλλες ενέσεις ρευστότητας.

Ενα από τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στις προσπάθειες πώλησης κόκκινων δανείων είναι ότι όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκείς πληροφορίες για αυτά. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται πολύ δύσκολη η τιμολόγησή τους και τελικά τα funds να προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές. Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα προβλήματα αυτά έχουν δημιουργήσει μεγάλες διαφορές στις τιμές στις οποίες οι τράπεζες θέλουν να πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια και στις τιμές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επενδυτές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται καθόλου ή να γίνονται λίγες αγοραπωλησίες.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που προτείνει η ΕΚΤ να δημιουργηθεί θα μπορεί να λειτουργεί ως τόπος συγκέντρωσης πληροφοριών για κόκκινα δάνεια, ως σύστημα συναλλαγών για τέτοια δάνεια και ως χώρος ανταλλαγής στοιχείων για τις τιμές στις οποίες αγοράζονται και πωλούνται.

Η ΕΚΤ έχει θέσει ως βασικής προτεραιότητα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες με αποτέλεσμα να έχει έλθει σε ορισμένες περιπτώσεις σε κόντρα με αρκετές χώρες που έχουν πολλά τέτοια δάνεια, όπως η Ιταλία, αλλά και με την ίδια την Κομισιόν.