Για πρώτη φορά, με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, ανοίγουν οι φάκελοι ασθενών που επί χρόνια παραμένουν έγκλειστοι σε δημόσια ψυχιατρεία, εκτίοντας την ποινή τους μετά την καταδίκη τους λόγω ελλείψεως καταλογισμού.

Βασικό άξονα της έρευνας αυτής αποτελεί το κρίσιμο θέμα αν πράγματι οι άνθρωποι αυτοί δικαίως μένουν για ολόκληρα χρόνια μέσα στα ψυχιατρικά ιδρύματα η αν πληρούν τις προϋποθέσεις πλέον να βγουν και με ασφάλεια να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Η πρωτοβουλία, που θέτει το πρώτο τους ψυχικώς πάσχοντες στη φροντίδα των εισαγγελικών αρχών, ανήκει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία όρισε δύο εισαγγελείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν δημόσια ψυχιατρικά καταστήματα προκειμένου να αναλάβουν να μελετήσουν λεπτομερώς τους φακέλους των μακροχρόνια ψυχικά ασθενών που βρίσκονται στα ψυχιατρεία με δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν ως μη έχοντες καταλογισμό.

Πρόκειται για 55 άτομα στο δημόσιο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης και 75 στα ψυχιατρικά καταστήματα της Αθήνας, Δαφνί και Δρομοκαϊτειο. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που ορίστηκαν για το δύσκολο αυτό έργο θα μελετήσουν προσεκτικά όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στους φακέλους των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν οι ασθενείς – κρατούμενοι, παραμένουν κυριολεκτικώς στα αζήτητα μέσα στα ψυχιατρεία καθώς δεν διαθέτουν πρόσωπα από το συγγενικό και το φιλικό τους περιβάλλον τα οποία να ενδιαφερθούν για την τύχη τους και την κατάστασή τους.