Από την ερχόμενη εβδομάδα, και εφόσον δεν προκύψουν νέα ακραία καιρικά φαινόμενα, αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα σχολεία της Μάνδρας, με τους μαθητές του λυκείου να έχουν τώρα εκτός των καταστροφών και της δραματικής αλλαγής στις συνθήκες ζωής τους να δώσουν και μάχη με τον χρόνο για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με το θέμα της αναπλήρωσης αν και θα τεθεί σύντομα και μάλιστα πιεστικά. Οι διευθυντές Εκπαίδευσης της περιοχής συμμετέχουν διαρκώς σε συνεδριάσεις και την περασμένη εβδομάδα μάλιστα εισηγήθηκαν να ανοίξουν τα σχολεία αύριο Τετάρτη. Τελικά ο δήμος (που έχει στην ευθύνη τη λειτουργία των σχολείων) αποφάσισε ότι θα μείνουν κλειστά ώς και την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου για να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές.
ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο, τα οποία όμως εδρεύουν σε λόφο και, όπως λέει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής Ξενοφών Βαμβακερός, από τύχη δεν έχουν υποστεί ζημιές. «Βέβαια» προσθέτει, «τρεις δρόμους πιο εκεί η κατάσταση είναι τρομακτική». «Πρέπει σιγά σιγά να πιάσουμε πάλι την άκρη του νήματος, να προετοιμάσουμε τους εκπαιδευτικούς πώς να υποδεχτούν τα παιδιά, να μιλήσουμε με ψυχολόγους» λέει ο κ. Βαμβακερός. «Προς το παρόν ξέρουμε που έχει μείνει η ύλη των μαθημάτων, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να γίνει αναπλήρωση όσων ωρών χάθηκαν. Τρέχουμε κι εμείς, η κατάσταση στην πόλη είναι πραγματικά συγκλονιστική» αναφέρει. Προσθέτει ότι η καταστροφή των προηγούμενων ημερών έχει πλήξει περίπου 100 οικογένειες και έχει απομακρύνει από το σχολείο 20 με 25 μαθητές.
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Στην πόλη της Μάνδρας λειτουργούν ακόμη 5 δημοτικά (από τα οποία τα 2 λειτουργούν κανονικά) και 4 νηπιαγωγεία που είναι κλειστά, όπως λέει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής Γιώργος Σπύρου. Για τα 2 νηπιαγωγεία που είναι κλειστά η Διεύθυνση έχει εισηγηθεί να μεταφερθούν σε άλλα κτίρια γιατί οι αίθουσες στις οποίες στεγάζονταν έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. «Το 2ο και ο 5ο σχολείο έχουν προβλήματα στη περίφραξή τους» λέει ο κ. Σπύρου και προσθέτει ότι οι αίθουσες ή οι αυλές δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση στις συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας για αντίστοιχα ζητήματα καταστροφών ζητάει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Διευθύνσεων. Οπως προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρου, στόχος της εκπαιδευτικής κοινότητας τώρα είναι «να απαλύνει την επιρροή των τραγικών γεγονότων των προηγούμενων ημερών στις ζωές των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους».
Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
23 έως τώρα τα θύματα
Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την κακοκαιρία που σάρωσε τη Δυτική Αττική η τραγική λίστα των θυμάτων μεγαλώνει. Χθες ανασύρθηκε μία ακόμη σορός στη Μάνδρα από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ μία 85χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση άφησε την τελευταία της πνοή στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Ο τελευταίος αγνοούμενος. Η σορός εντοπίστηκε λίγο μετά τις οκτώ το πρωί καταπλακωμένη από μπάζα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας, όταν υπάλληλοι αισθάνθηκαν μια άσχημη μυρωδιά να διαχέεται στο χώρο. Επειτα από τη διαδικασία της αναγνώρισης διαπιστώθηκε ότι ανήκει στον τελευταίο αγνοούμενο που αναζητούσαν οι Αρχές, τον 70χρονο Χρήστο Γεωργακόπουλο.
Η άτυχη γυναίκα που κατέληξε νοσηλευόταν βαρύτατα τραυματισμένη επί 13 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από την αρχή οι γιατροί είχαν χαρακτηρίσει την περίπτωσή της σοβαρή.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφραστεί φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, καθώς ενδέχεται κάποια θύματα να μην έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις μεταναστών.
Εκτεταμένες ζημιές. Ως προς τις βλάβες σε κτιριακές υποδομές, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 1.470 αυτοψίες: τα 1.064 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και οι ιδιοκτήτες τους δικαιούνται αποζημίωση. Πρόκειται για 794 κατοικίες, 126 επαγγελματικούς χώρους, 8 δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες – υπόγεια.