Μπορεί να κατέθεσε πλήθος εγγράφων ο Πάνος Καμμένος χθες στη Βουλή, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να προστατεύσει τον ενδιάμεσο της επίμαχης συμφωνίας με τους Σαουδάραβες Βασίλη Παπαδόπουλο, αλλά το επίμαχο έγγραφο που θα απομάκρυνε την οσμή σκανδάλου που πλανάται πάνω από την κυβέρνηση, δεν το κατέθεσε. Και αυτό δεν ήταν άλλο από τη ρηματική διακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας που φυσικά δεν διέθετε ο καταδικασμένος λαθρέμπορος όπλων για να μπορεί την καταθέσει ο υπουργός Αμυνας στη Βουλή. Με μια «πολεμική» ομιλία γεμάτη ανακρίβειες και απειλές, ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να αντικρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης. Φαίνεται όμως πως η «καθ’ όλα νόμιμη διακρατική συμφωνία, χωρίς μεσάζοντες», όπως την παρουσίασε, δεν έπεισε το «στρατόπεδο» της αντιπολίτευσης, καθώς κοινή αίσθηση στην Ολομέλεια και στους διαδρόμους της Βουλής ήταν ότι ο υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του τέθηκαν, ότι παραμένει πολλαπλά έκθετος για τη σκανδαλώδη υπόθεση και πως εκβίασε την παρουσία του Πρωθυπουργού στη χθεσινή συνεδρίαση για να μεταθέσει τις ευθύνες του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σύσταση εξεταστικής επιτροπής απειλώντας μάλιστα με Ειδικό Δικαστήριο τον υπουργό και τονίζοντας πως η επόμενη κυβέρνηση θα διαλευκάνει αυτή την υπόθεση και οι ποινικές ευθύνες δεν πρόκειται να παραγραφούν.
Ωστόσο το κλίμα ήταν βαρύ για τον Πάνο Καμμένο και από την πλευρά της συμπολίτευσης, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του, παρά την κάλυψη που του παρείχε ο Πρωθυπουργός. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος επέμεινε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να υπακούσει στα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και να μην κλείνει τα μάτια, καθώς η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας είναι εις βάρος αμάχων. Η παρέμβαση ανάγκασε τον υπουργό Αμυνας να αναδιπλωθεί, λέγοντας πως «αν υπάρχει πολιτική συμφωνία να μην πουλήσουμε, τότε να μην πουλήσουμε».
ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ. Επί της ουσίας, ο Πάνος Καμμένος στηρίχθηκε στο αφήγημα πως για όλα τα δεινά της χώρας φταίει η διακυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να συνδέσει τον μεσάζοντα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά. Με «άσφαιρα πυρά» επιχείρησε να χτυπήσει τόσο τον πρόεδρο της ΝΔ όσο και την επικεφαλής της ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν παλιός γνώριμος των δύο κομμάτων. Το επιχείρημά του ήταν πως το 1988 ο Βασίλης Παπαδόπουλος συμμετείχε στην πρωθυπουργική αποστολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Μόσχα και πως το 2014 έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από το «Πεντάγωνο», όταν η Φώφη Γεννηματά ήταν αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας. Η κυρία Γεννηματά με στοιχεία όμως απέδειξε ότι οι ισχυρισμοί Καμμένου ήταν ψευδείς.
Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, ο Καμμένος προσπάθησε να παρουσιάσει πατριωτικό προφίλ σχετικά με τη συμφωνία, λέγοντας πως δεν τον ενδιαφέρει ποιος εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία, αλλά μέλημά του ήταν να πραγματοποιηθεί η πώληση των 300.000 βλημάτων για να φτάσουν στα ταμεία του κράτους 66 εκατ. ευρώ. «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» σχολίασε με δεικτικό ύφος ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ακόμη, ο υπουργός Αμυνας επιχείρησε αντιπερισπασμό με τις αμαρτωλές υποθέσεις των υποβρυχίων, αναφέροντας πως δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα από τον Γιώργο Πατεράκη. Αμέσως μετά όμως, ο επιχειρηματίας με επιστολή του χαρακτήρισε ψευδείς και συκοφαντικές τις καταγγελίες, τονίζοντας πως θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για τα όσα του καταλογίζει ο Πάνος Καμμένος.