Με τη γνωστή τακτική των αντιπερισπασμών και της προσπάθειας να μεταφέρει την μπάλα στο δικό του γήπεδο ή, ακόμα καλύτερα, να την πετάξει στην εξέδρα, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας να απαντήσει στα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Καμμένου. Μολονότι η ομιλία του Πρωθυπουργού δεν συνοδεύτηκε από αποκαλύψεις και «χαρτιά» που θα ανέσυρε από το συρτάρι του, με εμφανή αναφορά στο παρελθόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως όριζαν οι φήμες και διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κ. Τσίπρας ακολούθησε πιστά τη συνταγή της ακραίας πόλωσης και της μετωπικής επίθεσης στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία για την καθαρή στήριξη και κάλυψή του προς τον συγκυβερνήτη του.
Επιδιώκοντας λοιπόν να μεταφέρει τη συζήτηση σε πεδία που θεωρεί προνομιακά για τον ίδιο και την κυβέρνησή του και δη αυτά της διαφθοράς, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τη φοροδιαφυγή. Εμμέσως δηλαδή ο κ. Τσίπρας επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση της ανάμειξης του ονόματος της συζύγου του κ. Μητσοτάκη στα Paradise Papers, απαριθμώντας παράλληλα όλες τις γνωστές υποθέσεις για τις οποίες κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ περί σκανδάλων (π.χ. Siemens).
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε εξάλλου να υιοθετήσει εκ νέου τη στρατηγική των «βολικών» εχθρών και να πραγματοποιήσει, έτσι, ανάλογη σφοδρή επίθεση σε Μέσα Ενημέρωσης που δεν διάκεινται φιλικά προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, χρεώνοντας μάλιστα στους ιδιοκτήτες τους ιδιοτελείς σκοπούς και σύμπραξη με τη ΝΔ προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν, όπως είπε, την κυβέρνηση.
Αποφεύγοντας μάλιστα την οποιαδήποτε αναφορά στο εσωκομματικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας αδιαφόρησε πλήρως για τις νέες παραινέσεις του Νίκου Φίλη. Αν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο και επανέλαβε όσα είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες για το ιδεολογικό υπόβαθρο της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία και τον πόλεμο που εξελίσσεται με την Υεμένη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ακύρωσή της, η σιωπή του Πρωθυπουργού ήταν εκκωφαντική. Αντιθέτως, με περίσσια ευκολία μίλησε εκείνος για «παρακράτος» της αντιπολίτευσης, ενώ επιχείρησε να απαξιώσει προσωπικά τον πρόεδρο της ΝΔ με την ολιγόλεπτη απουσία του από την ομιλία Μητσοτάκη ή τον διάλογο που άνοιξε από του βήματος της Βουλής με άλλα γαλάζια στελέχη και όχι με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που είχε πράξει και στην προηγούμενη ομιλία του στη Βουλή.
Σε αντίστοιχο τόνο με τον Πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν μετά την ομιλία Τσίπρα πως «η σκευωρία κατέρρευσε και τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη χώρα: τη φοροδιαφυγή, τις offshore και τη διαφθορά, αλλά και στην προσπάθεια εξόδου από τα Μνημόνια». Οι ίδιες πηγές καλούσαν τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να πει ποιου τις θέσεις υιοθέτησε και για ποια συμφέροντα εργάζεται, αλλά και να ζητήσουν συγγνώμη για τα ψέματά τους, αφού, όπως ισχυρίζονταν, εκθέτουν τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. Αντιστοίχως, στο περιστύλιο της Βουλής, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν πως ο κ. Τσίπρας ήταν κερδισμένος στη νέα μονομαχία με τον κ. Μητσοτάκη, δικαιολογώντας και την απόφασή του να είναι παρών στην «απολογία» Καμμένου.
Πυροτέχνημα που έκρυβε… ομολογία
Το όνομα του Τζον Σφακιανάκη, αγνώστων… λοιπών στοιχείων, επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να μεταφέρει αλλού το πεδίο της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και να θολώσει προφανώς την εικόνα, γύρω από τον ρόλο του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου στην υπόθεση.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο όνομα λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «πηγή» του έλληνα πρεσβευτή στο Ριάντ, που –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Τσίπρα –ήταν σε επικοινωνία με τον έλληνα διπλωμάτη και πίεζε για να βρει μια καλύτερη τιμή για τη σαουδαραβική πλευρά. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμενα στοιχεία για το πρόσωπο αυτό και περιορίστηκε να πει μόνον ότι είναι από το Ηράκλειο Κρήτης και διετέλεσε σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων του Γιώργου Παπακωνσταντινου το 2011.
ΔΙΑΨΕΥΣΗ.
Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο λίγα λεπτά, προκειμένου ο πρώην υπουργός να διαψεύσει τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού και με ανάρτησή του στο twitter, σημείωσε: «Γιατί εκτίθεται έτσι ο Π/Θ στη Βουλή; Κανένας Σφακιανάκης δεν ήταν σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων το 2011. Η γνωστή λάσπη στον ανεμιστήρα…». Αυτό που έμεινε από την αναφορά στο πρόσωπο του Σφακιανάκη, πέραν της διάψευσης Παπακωνσταντίνου, είναι πως η κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι ο Παπαδόπουλος λειτούργησε ως μεσάζων και ότι στην πορεία υπήρξε και δεύτερος, ο οποίος όμως –σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα –δεν επικοινώνησε με τη Σαουδική Αραβία, αλλά με την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ.
Κομματικοί παράγοντες, εξάλλου, δεν απέκλειαν πρωθυπουργικό λάθος, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να αναφερόταν στον κρητικής καταγωγής Τζων Σφακιανάκη, απόφοιτο του Χάρβαρντ, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικών Επενδύσεων της εταιρείας The Mohammad & Abdullah Al-Subeaei Investment Co., και στο παρελθόν έχει διατελέσει στέλεχος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.