Διπλά εκτεθειμένοι παραμένουν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος μετά τη χθεσινή θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή, από την οποία διεφάνη όχι απλώς η κάλυψη του Πρωθυπουργού προς τον υπουργό Αμυνας και συγκυβερνήτη του, αλλά επιπλέον η απόλυτη ταύτισή τους. Ειδικά για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, τα ντοκουμέντα καταδεικνύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε από την πρώτη στιγμή τη συμφωνία και μάλιστα αυτή φέρει την υπογραφή του –εξού και τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής έσπευσαν να μπλοκάρουν, με την επίκληση του απορρήτου, τη δημοσιοποίηση των εγγράφων της επίμαχης πώλησης.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2017 και τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου, αποφασίζεται η πώληση 300.000 βλημάτων (με τον χαρακτηρισμό «αξιοποίηση του μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού»). Περίπου 40 μέρες αργότερα, σε νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στις 17 Μαρτίου 2017, εγκρίνεται το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση των 300.000 βλημάτων των 105 χιλιοστών. Το έγγραφο φέρει ξανά τις υπογραφές του Πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας και περιλαμβάνει ως επισυναπτόμενο το πλήρες σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας. Πρόκειται για το κείμενο που συνυπέγραψε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του «Πενταγώνου» με τον φερόμενο ως μεσάζοντα, Βασίλη Παπαδόπουλο, τρεις μήνες αργότερα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης –την επομένη της ειδοποίησης από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ότι οι Σαουδάραβες δεν αναγνωρίζουν την ανάμειξη του επιχειρηματία στη διαδικασία πώλησης.
«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας καθίσταται επισφαλής»
Ανάμεσα στα απόρρητα έγγραφα, εξάλλου, που επιχειρούσε να μπλοκάρει η κυβέρνηση, βρίσκεται και το ενημερωτικό του πρεσβευτή Πολυχρονίου που προειδοποιεί με κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την πώληση του πολεμικού υλικού, λόγω της παρουσίας του μεσολαβητή από το Κιλκίς. Στις 24 Αυγούστου 2017, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ ενημερώνει πως στην Αθήνα θα αφιχθεί κλιμάκιο σαουδαράβων αξιωματούχων που είναι εξουσιοδοτημένοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κίνδυνο –όπως επισημαίνεται στο έγγραφο –να τιναχθεί αυτή στον αέρα, εάν δεν διευκολυνθούν τα εν λόγω στελέχη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η πρεσβεία «άδειασε» τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο, ενώ τονίζεται επιπλέον πως οι Σαουδάραβες επιθυμούσαν διακρατική συμφωνία («G to G»), δίχως μεσάζοντες. Μολαταύτα, η επίσημη απάντηση της κυβερνητικής πλευράς ήταν ότι η συμφωνία έχει ήδη ολοκληρωθεί από «εξουσιοδοτημένο», κατά την ίδια, εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας: τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο.
Ακολουθώντας λοιπόν το δόγμα «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα», ο Πρωθυπουργός κάλυψε απόλυτα τον Πάνο Καμμένο και επιχείρησε να μετατρέψει τη συζήτηση σε αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος ήταν ο καλύτερος μεσάζων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον «Τζον Σφακιανάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης» ως την «πηγή» –όπως τον χαρακτήρισε –που επιχείρησε, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, να ζημιώσει το Δημόσιο, παζαρεύοντας συμφωνία σε χαμηλότερο τίμημα σε σχέση με αυτή που επετεύχθη με τον Παπαδόπουλο.
Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε παράλληλα τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως «αναγνωρισμένο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας», με τον Πάνο Καμμένο να επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό, αλλά να αδυνατεί να τον αποδείξει.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στον πρόξενο και τον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ για την ενημέρωση που απέστειλε στην Αθήνα σχετικά με το ίδιο πρόσωπο, ενώ κατέφυγε σε αόριστες κατηγορίες από το παρελθόν για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Επιχειρώντας, εξάλλου, να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι εκβιάζεται από τον Πάνο Καμμένο, έκανε λόγο για «συκοφαντίες και γραφικότητες» της ΝΔ. «Τον Καμμένο τον στοχοποιείτε, γιατί θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση. Αυτό θέλουν αυτοί που σας δίνουν γραμμή. Γιατί ψάχνουν να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης», είπε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ ο Πρωθυπουργός.